<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Mikor Orbán Viktor tavaly nyáron aláírta a határvadász egység létrehozásáról szóló rendeletet, még igen ambiciózus számokat emlegetett. De mennyit sikerült ebből megvalósítani? Hol tart most a határvadászok képzése? Utánajártunk.

A 2022 júniusának végén szignózott rendelettel a magyar miniszterelnök új határvédelmi szervezet létrehozását rendelte el, a rendőrség pedig azóta is folyamatosan várja a határvadászok jelentkezését – erről árulkodik a police.hu honlapon szinte folyamatosan elérhető hirdetés is, amely felsorolja, mely követelményeknek kell megfelelnie az aspiránsoknak:

  • magyar állampolgárság,
  • betöltött 18. és be nem töltött 55. életév,
  • büntetlen előélet,
  • cselekvőképesség,
  • legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány,
  • egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának az Mfor.hu kérdésére megküldött adatai arról árulkodnak, hogy az akár havi bruttó 400 ezres fizetés, és a viszonylag könnyen teljesíthető követelmények továbbra is sokakat vonzanak, és

március 21-ig összesen 3103-an nyújtották be pályázatukat a képzésre, közülük több mint 500-an idén.

A rendőrség továbbra is keresi a határvadászokat. Fotó: Police.hu
A rendőrség továbbra is keresi a határvadászokat. Fotó: Police.hu

A rengeteg jelentkezőből azonban kevés az, akiből mostanra ténylegesen határvadász lett, 27,5 százalék alkalmatlannak bizonyult valamelyik vizsgálaton.

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a HVG által kikért, október 10-ei adatokban még az szerepelt, hogy 2077-en jelentkeztek határvadásznak, azaz gyakorlatilag öt hónap alatt több mint ezer fővel emelkedett a jelentkezők száma.

Így alakul a létszám

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint március 21-ig 1337 emberrel kötöttek szerződést, a Készenléti Rendőrség Határvadász Ezredének jelenlegi létszáma pedig 1035 fő. Ez egyébként minden bizonnyal nem jelenti azt, hogy a 3103 jelentkezőből ténylegesen csak 1337 ember felelt meg a követelményeknek, hiszen egyes jelentkezők alkalmassági vizsgálata még folyamatban lehet.

A korábbi adatokban szereplő 811 főhöz képest a mostani 1337 leszerződött határvadászról szóló adat azt jelenti, hogy öt hónap alatt nagyjából 500 fővel emelkedett az összes határvadász száma – igaz, a rendőrségi adatok arról szólnak, hogy

az 1337 fős állomány 15 százaléka vagy saját kérésre, vagy munkáltatói döntésre már leszerelt, míg 7,5 százaléknak a képzés során szűnt meg a jogviszonya.

Messze a kitűzött cél

A határvadászok megálmodásakor Orbán Viktor még olyan merész számokat említett, minthogy kezdetnek 2200 fős létszám lenne megfelelő, az ideális pedig négyezer határvadász lenne – ez utóbbi olyannyira utópisztikusnak tűnik, hogy még jelentkező sem akadt ennyi.

Bár a határvadász-képzés iránti érdeklődés vitathatatlan, az azonban, hogy a jelentkezők csupán valamivel több mint harmada aktív határvadász jelenleg is, arra utal, hogy a miniszterelnök által kijelölt 2200 fős létszám egyelőre nincsen lőtávolon belül.

Ennek elérésében feltehetőleg az sem segít, hogy továbbra is sok az incidens a magyar-szerb határvonalon, a legfrissebb adatok is erről árulkodnak: