3p

Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Azok alkalmazása segíti a hazai vállalatokat abban, hogy felkészüljenek az EU-csatlakozás utáni éles piaci versenyre.

Sokszor felmerül a kérdés, mi a különbség a kereskedelmi láncok követelményrendszerei, illetve a HACCP és az ISO 9001:2000-es együttes alkalmazása között. A leglényegesebb eltérés a szakmai részletek kidolgozottságában rejlik. Az EFSIS egyszerű, gyakorlatias rendszer, amely a hangsúlyt a szakmai helyesség bizonyítására, a rendszerek és módszerek célirányos, ésszerű, rugalmas alkalmazására helyezi - a nagyobb biztonság, a jobb minőség, a szervezettebb termelés és a kisebb költségek érdekében.

A gyakorlott technológus ipari szemléletét tükröző felülvizsgálat az egyedi, az adott egységre vonatkozó legalkalmasabb értelmezést veszi figyelembe. A vállalatokat ennek érdekében 17 termék-kategória, ezen belül 162 csoport szerint tanúsítja. A besorolás a feldolgozási és forgalmazási körülmények, valamint a fogyasztói felhasználás módja szerint történik, és az audit eredményén kívül ez befolyásolja a felülvizsgálat gyakoriságát (6-12 hónap).

A Campden and Chorleywood szakemberei által elvégzett több száz EFSIS-, illetve e követelményrendszeren alapuló beszállítói felülvizsgálat tapasztalatai a rendszerek működtetésével kapcsolatosan azt mutatták, hogy az Európai Unió hasonló üzemeihez viszonyítva kisebb a különbség a technológiában és a berendezésekben, mint a Jó Higiéniai Gyakorlat és a technológiai szabályozás megvalósításában. Az intézkedések szakmai helyessége az élelmiszer-feldolgozó üzemekben sok esetben nincs bizonyítva vagy vitatható. Kisebb a különbség az erőforrásokban, mint abban, hogyan használják fel azokat.

Összefoglalásként az EFSIS/BRC-szabványok szerinti auditról elmondható, hogy nem egyszerű rendszer-felülvizsgálat, hanem technológiai audit is, ahol azt is vizsgálják, hogy a vállalkozás szakemberei értik-e az alkalmazott technológia alapjait, összefüggéseit, ismerik-e veszélyeit, képesek-e bizonyítani, hogy a GHP, a HACCP és a minőségirányítási rendszer eszközeit szakmailag helyesen és eredményesen használják az adott termékekre, termékcsoportra.

Az EFSIS-szabvány szerinti követelményrendszer ésszerű méretű dokumentációt kíván, és megfelelő referencia Európa legtöbb vevője számára.

Berceli Attila (cégvezető-helyettes) - Dr. Sebők András (cégvezető)
Campden and Chorleywood Élelmiszer-ipari Fejlesztési Intézet Magyarország


Forrás: Minőség és Megbízhatóság

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!