3p

A magyar élelmiszerbiztonsági helyzet kiállja az Európai Unió országaival való összehasonlítást - mondta Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója pénteken Budapesten újságírók előtt. A főigazgató szerint az élelmiszerbiztonság az utóbbi években ugyanúgy, mint korábban Nyugat-Európában, Magyarországon is nagy figyelmet kap.

Ennek oka elsősorban az, hogy a fogyasztók ma már rendkívül bizalmatlanok az élelmiszer-előállítókkal szemben. A bizalmatlanságnak a főigazgató szerint volt is alapja, mivel 1992-ig a '60-as évektől kezdve csökkent az élelmiszerek által okozott megbetegedések száma minden évben Magyarországon, ám 1992-től ez a szám fokozatosan növekszik. Azóta évente 300-600 élelmiszer által okozott megbetegedést regisztrálnak a hazai szakemberek. Az élelmiszerek által okozott megbetegedések azonban nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában is növekvő számot mutatnak. Ez a trend az utóbbi időben azonban megfordulni látszik, és némi csökkenés érzékelhető.

A főigazgató szerint kevesebb ellenőrző hatóságra, ám hatékonyabb működésre van szükség ahhoz, hogy az élelmiszerbiztonsági helyzet az eddiginél is jobb lehessen Magyarországon. Az ellenőrző szervezetek számát csökkenteni kellene, ám a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt valós kompetenciával kellene felruházni a mostani koordinatív szerep helyett.

Szabó Mária szerint a vezetőváltás a hivatal élén, amely csaknem egy hónapja következett be, szemléletváltozást is jelent, azaz hatékonyabbá kívánják tenni a szervezeti és kommunikációs tevékenységet. Ehhez azonban jelenleg nincsenek meg a megfelelő anyagi feltételek. A hivatalnak legalább 500 millió forintra, de ha minden feladatát az elvárásoknak megfelelően és korszerűen kívánná megoldani, akkor 2-3 milliárd forintra volna szüksége.

Jelenleg azonban a MÉBIH nem rendelkezik önálló anyagi forrással, az Egészségügyi Minisztérium fejezetében van elkülönítve számára ez évre valamivel több mint 200 millió forint. Ez a főigazgató szerint éppen csak a szervezeti működés költségeit fedezi. "A működési költségek a múlt évhez képest nem növekedtek" - tette hozzá.

A főigazgató elmondta, a jelenlegi 25 fős jóváhagyott létszámot legalább 40-re kellene emelni ahhoz, hogy a hivatal megfelelhessen azoknak az elvárásoknak, amelyeket a hazai, illetve az uniós élelmiszerbiztonsági követelmények ellenőrzése támaszt a szervezettel szemben.

Szabó Mária beszélt arról is, hogy ez év január elsejétől a MÉBIH felügyelete az FVM-től átkerült az Egészségügyi Minisztériumhoz. Ennek az volt az célja, hogy a szervezet a gazdasági és a politikai érdekektől teljesen függetlenül működhessen, és mindig a fogyasztók pártján állhasson. Emellett a szervezet statútuma kimondja azt is, hogy a hivatal szakmai véleménynyilvánításában nem korlátozható.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!