2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egy ecuadori bíróság 8 milliárd dollárt meghaladó környezetszennyezési bírságot rótt ki a Chevron amerikai olajtársaságra az ecuadori Amazóniában okozott súlyos természeti károk miatt.

A Chevron képviselői "törvénytelennek és végrehajthatatlannak" minősítették a Lago Agrio-i bíróság hétfői ítéletet - amely veszélyes precedenst jelentene a nemzetközi olajtársaságok számára -, s közölték azt is, hogy fellebbeznek, ha szükséges még az ecuadori legfelsőbb bíróságnál is. Korábban a Chevron egy amerikai bíróságon és a hágai döntőbíróságon is elérte, hogy felfüggesszék az ecuadori perben születő ítélet végrehajtását.

A per valójában még 1993-ban vette kezdetét, azt követően, hogy a trópusi esőerdőkben élő indiánok - csaknem harmincezren csatlakoztak a kártérítése igényekhez - a kollektív keresetet nyújtottak be, 27 milliárd dollár kártérítést követelve a Chevrontól. Indoklásuk szerint az olajtársaság tevékenysége az Amazonas-medencében súlyos károkat okozott az ökoszisztémának, jelentősen rontotta az őslakosok életkörülményeit és -minőségét, lakhelyük elhagyására késztette az esőerdei indiánokat.

A Chevron érvelése szerint viszont az általa 2001-ben felvásárolt Texaco - amely 1964 és 1990 között termelt ki kőolajat az ecuadori Amazóniában - tevékenysége minden káros következményét felszámolta.

Mindenesetre Rafael Correa ecuadori elnök korábbi nyilatkozataiban "az emberiség elleni bűncselekménynek" nevezte az amerikai olajóriás által az őserdőben folytatott tevékenységet.

Az ecuadori bíróság 188 oldalas ítélete összesen 8,2 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Chevront.  Ez a bírság jócskán meghaladja azt az 5,3 milliárd dolláros kártérítési ítéletet, amelyet 1994-ben az Egyesült Államokban szabtak ki az Exxon-Valdez tartályhajó alaszkai környezetszennyezése miatt.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!