TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 2. 10:09

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara jövedelmi felméréséből kiderült: a régióban a javadalmazási ranglistát Szlovénia vezeti, átszámítva több mint háromszázezer forintos átlagfizetéssel, míg Románia és Bulgária átlagos jövedelemszintje a legalacsonyabb. Magyarország a ranglista közepén, míg Szlovákia a lista utolsó harmadában landolt.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (AHK) 2005 és 2007 között végzett átfogó kutatást annak érdekében, hogy pontos munkaerő-piaci helyzetképet alkothasson a régióról. Meglepő: az erősödő piacgazdasági tendenciájáról híres Szlovákia átszámítva 114.363 forintos átlagbérrel a lista utolsó helyezettjei között szerepel.

Éles munkabérszakadék a régió országai között

Az AHK kutatásából kiderült, hogy az elmúlt három év összesített adatait tekintve Románia stabilan tartja utolsó helyét a munkabér-ranglistán. A havi jövedelem a román munkavállalók körében 35.566 forint volt 2005-ben, és 2007-ben is csupán 52.338 forintot kerestek az ottani dolgozók.

Az első helyen - az elmúlt három évhez hasonlóan - Szlovénia végzett: míg ott 2005-ben is már 292.206 forintos átlag jövedelemszintet mértek, addig 2007-ben 318 ezer forintnál is többet tett ki az átlagos munkabér.

A jövedelem-ranglista legjobb második és harmadik helyezettje tavaly Horvátország, illetve Csehország lett, őket követi Lengyelország. Magyarország a régiós lista hatodik helyén szerepel a havi munkajövedelem 2007-es összesítésében, megelőzve ezzel Szlovákiát.

Nem elhanyagolható tény ugyanakkor, hogy a havi jövedelem-összehasonlításban Szlovákia a 2005-2007-es alapidőszakban 37 ezer forintos bérnövekményt produkált, míg Magyarországnál ugyanez a növekedési szint alig éri el a 21 ezer forintot.

Alig kétszer keresünk többet a minimálbérnél

A felmérés arra is rámutatott, hogy nincsenek túl nagy eltérések az országok összehasonlításában az átlagos munkabér és a minimálbér százalékos arányát tekintve. E szempontból a régióban - a 2006-os adatokat tekintve - Bulgáriában volt a legkisebb különbség a minimális juttatások és az átlagbérek között. Ott az átlagbér közel ötven százalékát tette ki a minimálbér összege.

A régió többi országában alapvetően 33-39 százalékos arányt figyeltek meg a két jövedelemszint arányát vizsgálva. Magyarországon az átlagos munkabér 39,6 százalékát tette ki a minimálbér értéke. 

A felmérés rámutatott arra is, hogy a magyar szektor a ranglista középső helyéről a következő években hátrébb csúszhat. Az adatok szerint míg 2002-2003-ban 18, illetve 12 százalékos bérjavulást mértek a magyar munkaerőpiacon, addig 2004-től kezdve ez alig éri el a nyolc százalékot, és évről évre csökken. A szakemberek prognosztizációja szerint erőteljesebb piacszabályozás hiányában a jövőben maximum 5-8 százalékos emelkedéssel számolhatunk. 

Garai Katalin 

Menedzsment Fórum  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.