2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Két hét maradt hátra az adójóváírás megszerzésére, akár 280 ezer forint is járhat a megtakarítóknak.

Idén év végéig még van lehetőség előtakarékossággal érvényesíteni a nyugdíj megtakarítások után járó adójóváírást, amelynek maximálisan elérhető összege 280 ezer forint. Mivel az ügyintézés több napot is igénybe vehet, ezért érdemes még karácsony előtt elindítani a folyamatot - hívta fel a figyelmet a Grantis.

Figyeljen a határidőre! Fotó: Pixabay
Figyeljen a határidőre! Fotó: Pixabay

Mindhárom államilag támogatott nyugdíj megtakarítási forma után visszaigényelhető a személyi jövedelemadó 20 százaléka. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében ennek a maximális összege 150 ezer forint (ide beleszámítanak az egészség- és az önsegélyező pénztári befizetések is), a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, két megtakarítási forma kombinálása esetén pedig a 280 ezer forintos adójóváírás is elérhető bárki számára, aki rendelkezik privát nyugdíj előtakarékossággal.

Az adójóváírással azok is élhetnek, akik nem fizetnek szja-t, mert például kata adónemet választó vállalkozók, ők a nyugdíjbiztosítással tudják igénybe venni a lehetőséget, ahol a biztosított és az szja-t fizető két külön személy is lehet.

Még karácsony előtt érdemes elintézni

Akik még idén elindítják nyugdíj megtakarításukat vagy a meglévő előtakarékosságukat toldják meg a maximális adójóváíráshoz szükséges összeggel, azoknak jövőre a privát nyugdíjszámlájukon fog jóváíródni a visszaigényelt adójuk összege. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál éves szinten 750 ezer forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 500 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 650 ezer forint szükséges ehhez.

A Grantis szakértői arra figyelmeztetnek, hogy aki szeretne élni az adójóváírással, az még a következő két hétben, karácsony előtt tegye meg az ehhez szükséges lépéseket, az ügyintézésre pár nap átfutási időt rá kell számolni, például dokumentumok átnézése, szerződések és befizetések beérkezése. A határidők minden pénzintézetnél mások, vannak olyan biztosítók és pénztárak, amelyek az év utolsó napjáig is fogadják a befizetéseket, míg mások korábbi határidőket jelölhetnek meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!