2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium már április elején közölte, egy olyan törvénymódosítást kezdeményez, mely szerint a bankjegykiadó automaták mellett a postai ügyfél-kiszolgálási pontokon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt, és az erre vonatkozó törvény szerda este meg is jelent a Magyar Közlönyben, a rendelkezés csak jövő év január 1-jétől hatályos – írja a Bank360.

A posta POS-termináljain csak januártól lehet díjmentesen készpénzt felvenni
A posta POS-termináljain csak januártól lehet díjmentesen készpénzt felvenni
Fotó: MTI

A pénzügyi portál aláhúzza, az ingyenes készpénzfelvét, mely 2014 februárja óta létezik, csak magánszemélyek számára, havonta két alkalommal, összesen 150 ezer forintig költségmentes. Ez fog kibővülni a jövő év elején azzal, hogy

„a posta vagy annak a pénzforgalmi közvetítője által üzemeltetett POS-terminál útján” felvett összegre is érvényes lesz ez a könnyebbség.

Figyelmeztetnek viszont, hogy a harmadik vagy a 150 ezer forintos keretet átlépő készpénzfelvét már díjköteles.

Megjegyzik, a 150 ezer forintos keretet a reálértékének csökkenése ellenére tíz éve nem emelték meg, ám az még így is alacsonyabb, mint a bankautomatákból havonta egy ügyfél által átlagosan felvett összeg.

2023 júliusától elvileg vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, úgynevezett cash-backre is módja van a magánszemélyeknek, ami a 150 ezres kereten felül még plusz, legfeljebb 40 ezer forint összegben. Ezzel a lehetőséggel azonban egyelőre szinte egyáltalában nem tudnak élni, mert a cash-backet nem vezette be újabb kereskedő (addig és azóta a Penny hálózatában lehet ezt megtenni bizonyos OTP-s kártyákkal), az ilyen készpénzfelvétel elterjedésének ráadásul egyelőre technikai akadályai is vannak – zárul a Bank360 cikke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!