2002. április 5. 11:00

Habár hazánkban a készpénz továbbra is fontos szerepet játszik a fizetési tranzakciókban, a pénzforgalomban fokozatosan teret nyernek a készpénz nélküli fizetési módok, ilyenek az egyszerű átutalás, a csoportos átutalás és csoportos beszedés, a postai fizetések, és évről évre terjed a bankkártyák használata is.

Az elmúlt év során hatról kilenc százalékra emelkedett a hitelszámlához kapcsolódó bankkártyák aránya. Ez még akkor is jelentős változás, ha figyelembe vesszük, hogy a hitelkártyák fele nem klasszikus hitelkártya, ugyanis nem kapcsolódik hozzá kamatmentes periódus, A terhelési kártyák száma nem változott ugyan, de a kifejezetten charge típusú Amex és Diners védjeggyel ellátott kártyák mellett az elmúlt év során megjelentek az Europay és Visa terhelési kártyák is.

Hatszorosára emelkedett az elmúlt év során a kereskedőknél együtt kibocsátott, úgynevezett co-branded kártyák száma, amelyek a hozzájuk kapcsolódó akciók miatt vonzóak az ügyfelek számára.

A hazai kibocsátású kártyákkal 2718 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le 2001-ben, amely 22%-kal magasabb érték, mint a megelőző évben volt.

A kártyahasználat gyakorisága évek óta nem változik, havonta átlag két művelet.

A hazai ATM és POS berendezéseken 2822 milliárd forint értékű forgalmat bonyolítottak le az elmúlt év során, hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal, amely 21%-os emelkedést jelent egy év alatt.

Készítette: Keszy-Harmath Zoltánné Pénzforgalmi önálló osztály

A cikk első része


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.