2017. június 16. 06:54

Orosz munka.

Háromnegyed évig, közel négymilliárd forintért szedték szét és nagyjavították Oroszországban a Honvédség Mi-17-es szállító helikoptereit, csak, hogy kiderüljön: éles bevetésre esélytelenül indulnának, írja a Magyar Nemzet.

egy MI-17-es (forrás: Wikipedia)

A legalapvetőbb, régóta hiányzó fejlesztések maradtak ki, hiányzik a helikopterekből az úgynevezett önvédelmi berendezéskészlet, mely nélkül a modern harcmezőn simán elvéreznének a gépek. Nem szerelték fel a koptereket az úgynevezett infracsapda-vető berendezésekkel, a kabint, a hajtóművet továbbra sem védi páncéllemez vagy kevlárbetét a csöves fegyverek lövedékeitől és a repeszektől. A novoszibirszki nagyjavítás során a kiküldött négy gép közül kettőnek nem volt még kompatibilis a műszer- és kabinvilágítása az éjjellátó szemüvegekkel (NVG). Ezek így is maradtak.

A Magyar Nemzet szerint a környező országok ugyanilyen vagy hasonló, szovjet-orosz örökségből származó Mi-17-es gépei mindegyikén megvannak a felsorolt túlélőképességi megoldások, csak és kizárólag a Magyar Honvédség gépein nincsenek.

A kormány idén és jövőre folytatja a programot, és húszmilliárd forintból az általa 2013-ban szintén veszni hagyott harci helikoptereket is helyreállítsa - vagy legalábbis megpróbálkozzon vele. Ehhez összesen 12 Mi-24-est kívánnak Oroszországba küldeni nagyjavításra, melyek viszont közel öt éve a szabad ég alatt rohadnak, így még rosszabb állapotba kerülhettek, mint a szállítók.

A Magyar Nemzet szerint a magyar helikopteresek gépeik jelenlegi felszereltségével csak hősi halottak lehetnek egy konfliktusban.

mfor.hu