2p

Jó üzlet ma méregdrága péksüteményt árulni a fővárosban.

„Amikor valaki beleharap a 2100 forintos croissant-ba, nyugodtan gondolhat arra, hogy abból 500 forintot nyereségként zsebre fog tenni a pékség tulajdonosa” – írja a Telex a luxuspékségek árképzését elemző cikkében.

A lap számításai szerint egy 2100 forintos croissant esetében 100 forint megy rögtön az államnak (az 5 százalékos áfa formájában), tehát 2000 forint marad a pékségnél. Ennek a 2000 forintnak a 20-30 százaléka köt ki a vállalkozónál, ami 400-600 forintos nyereséget jelent egyetlen 2100 forintos croissant-on.

Croissant aranyáron
Croissant aranyáron
Fotó: Depositphotos

A lap által megvizsgált pékségek mintegy 20-30 százalékos nyereségrátával dolgoznak. Két olyan pékséget is találtak, amelyek 2-300 millió forintos nyereséggel zártak tavaly.

A cégek a 2021-es energiaár-robbanás, majd a 2022-ben berobbanó élelmiszer-infláció miatt pánikszerűen kényszerültek áremelésre, amely szerencséjükre a vásárlóikat sem riasztotta el. Amikor a vaj és más alapanyagok olcsóbbak lettek, a pékségek nem csökkentették az áraikat, és a vevőik sem követelték ezt rajtuk.

"Ha emberek tömegei kifizetnek 1500 meg 2000 forintokat egy-egy péksüteményért, akkor igazán nem panaszkodhat senki, hogy ez így túl drága", írja a Telex.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!