2019. augusztus 22. 18:40

A Duna Aszfalt Kft. jogásza, Czira Szabolcs Sándor és Polyák József, Tiszakécske fideszes alpolgármestere már tavaly májusban megalapította a DH Holding Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-t, de csak most kapták meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyét ahhoz, hogy üzletszerűen végezhessék e tevékenységet.

A bizalmi vagyonkezelés lényege, hogy a tulajdonos – akár cég, akár magánszemély – a vagyonát  egy vagyonkezelőre bízza, aki azt az általa meghatározott feltételek teljesülésekor adja csak tovább a megjelölt kedvezményezettnek, az esetek többségében az utódainak. 

Két ügyfélnél már külön engedély kell Két ügyfélnél már külön engedély kell

Ám csak annak a Magyarországon bejegyzett bizalmi vagyonkezelőnek kell az ilyen cégek felügyeletét ellátó MNB-től engedélyt kérnie, amelyik megfelel a személyi és tárgyi feltételeknek. Nevezetesen, legalább háromféle szakemberrel – közgazdásszal, jogásszal, könyvvizsgálóval –, minimum 70-70 millió forint saját tőkével és pénzügyi biztosítékkal kell rendelkeznie. Mindezeken túl vannak elvárások az informatikai és nyilvántartási rendszerre vonatkozóan is, a kezelt vagyonelemekről pedig auditált nyilvántartást kell vezetni, s az is kikötés, hogy egy évben legalább két megbízással rendelkezik. E feltételek teljesülése esetén számít egy bizalmi vagyonkezelő üzletszerűen működőnek.

A nem üzleti jellegű bizalmi vagyonkezelés feltételei egyszerűbbek, nincs  tőke- és személyi követelmény,  a vagyonkezelő és a vagyonrendelő is lehet ugyanaz, de egy évben csak egy ilyen szerződése lehet a vagyonkezelőnek. A közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt szerződést jelenteni és csatolni kell az MNB felé, a vagyonkezelő, a vagyonrendelő és a kedvezményezett adataival együtt.

Jelenleg nyolc cég végezhet üzletszerűen bizalmi vagyonkezelést, közülük ketten – a Capital Trust és a DH Holding – nemrég kapták meg az MNB áldását. Utóbbi számít érdekesebbnek, miután azt tavaly májusban a Mészáros Lőrinc tiszakécskei üzleti partnere és az MKB Bankban vele együtt nagybefektető Szíjj László veje, Czira Szabolcs Sándor – aki egyúttal a Szíjj által tulajdonolt Duna Aszfalt Kft. jogásza is –, valamint Polyák József, Tiszakécske fideszes alpolgármestere alapította. A 84 millió forintos jegyzett tőkét fele-fele arányban adták össze.

Szíjjnak egyébként már van egy bizalmi vagyonkezelője, a 2017 júliusában létrehozott Minerva Zrt., amely a több céget tömörítő Minerva-csoport tagja. E társaságot a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. hozta létre, amelyről 2016 tavaszán kiderült, hogy az MKB Bankot privatizáló három tulajdonos egyikét, az akkor még 45 százalékban részvényes Metis Magántőkealapot menedzselte. Ennek kezelését 2017 júniusában a Mészáros Lőrinc érdekeltségei közé tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő vette át, amely ez év június végétől Opus Global Befektetési Alapkezelő néven működik. Ám még ezt megelőzően, idén márciusában a Minerva-társaságok Szíjj befolyása alá kerültek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.