TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. január 15. 12:13

A Pékszövetség szerint nincs több lehetőség a kenyér áremelésének halogatására - a költségek nőnek, a jövedelmezőség a padlón van, így pedig fejleszteni sem tudnak. A hipermarketekben már most is csúcson van a kenyér ára, heteken belül további kétszámjegyű emelkedés jön.

A költségek emelkedése miatt 10-15 százalékkal drágulni fog a kenyér a következő hetekben - erről kedden mi is beszámoltunk.

A Magyar Pékszövetség szerdán közleményt küldött szerkesztőségünkbe, ebben azt írják: az áremelkedési hullám valóban elérte a sütőipari vállalatokat is, de - az élelmiszerek közül - ismét a kenyér drágul legutoljára. A Pékszövetség a munkaerőhiányra, az emelkedő bérekre, a részben az elhúzódó forintgyengülésnek köszönhető költség- és alapanyagár-emelkedésre hívja fel a figyelmet, valamint arra, hogy a sütőipari vállalkozások évek óta rendkívül alacsony jövedelmezőséggel működnek.

Erőteljes béremelés kell

A munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget. Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő állományra kiterjed. „Ennek oka egyrészt a munkaerő megtartáson túl a többi ágazat elszívó hatása, másrészt a fizikai dolgozók hiányát más szektorból csak erőteljes emeléssel lehet pótolni” – mondta a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József.

Drágább a liszt, az energia, gyenge a forint

Idén januárban a malmok – mint a legjelentősebb alapanyagbeszállítók – jelezték a liszt árának emelkedését.  A fogyasztók mindennapi ellátásban jelentős szerepet betöltő sütőipari vállalkozásoknál ez egy újabb költségnövelő tényezőt jelent. A bérek és az alapanyagárak mellett az energia-, az üzemanyag- és logisztikai költségek emelkedése is gondot okoz a vállalkozásoknál. Az energiaköltségek is jelentősen megemelkedtek 2019 azonos időszakához képest, a gáz 25-30%-kal, a villamos energia 50 százalékkal nőtt. „Az elhúzódó forintgyengülés kellemetlen mellékhatása, hogy magasabb lett az importtermékek átvételi ára, így drágábbak lettek a sütőipari alapanyagok is” – részletezte Septe József.

Fotó: MTI/Nemes János Fotó: MTI/Nemes János

Évek óta padlón a jövedelmezőség

A szervezet elnöke szerint ez a negatív összhatás komolyan sújtja a sütőipart és jövedelmezőségét.  A Magyar Pékszövetség és a Nemzeti Agrárkamara megrendelésére az Agrárgazdasági Kutató Intézet által elvégzett 2018-as és 2019-es tanulmány is egyértelműen kimondta, hogy a sütőipari termékek jövedelmezősége évek óta rendkívül alacsony: a legalapvetőbb termékköröket veszteséggel, a legtöbbet pedig minimális, de mindenképpen csökkenő árréssel gyártják a hazai sütőipari vállalkozások.

Kétszámjegyű áremelés kell

Septe József szerint az emelkedő költségek hatása termékenként és pékségenként eltérő, a vállalkozások piaci erejükhöz mérten tudják érvényesíteni a fogyasztói árakban a megnövekedett költségeiket. A termékek magas áfatartalma is negatívan hat a fogyasztói árakra.

„A Magyar Pékszövetség elnökeként azt mondhatom, hogy olyan mértékben és meredeken emelkednek a hazai sütőipari cégek költségei, hogy az élelmiszeriparban legutolsóként, de kénytelenek lesznek árat emelni a saját túlélésük érdekében. Hosszú távú és fenntartható megoldást pedig csak az automatizálás erősítésével érhetnek el, ehhez azonban jövedelmezőség kell. A jelenlegi helyzetben esélye sincs a pékségeinknek a fejlesztésekre! Összességében, kétszámjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak ahhoz, hogy végre ne a veszteséges vagy minimális profitot hozó iparágak közé tartozzon” – tette hozzá a szervezet vezetője.

A hipermarketekben már most is a csúcson van a kenyér ára

A Privátbankár.hu közel 13 éve havi rendszerességgel végzett Árkosár-felmérésének adatai alapján jól látszik: a hipermarketekben a kenyér árának emelkedése gyakorlatilag 2016 óta lassú ütemben tart.

 

Felmérés-sorozatunk indulása, azaz 2007 februárja óta a kenyér ára 61 százalékkal került feljebb a hipermarketekben - ez nagyjából megegyezik a teljes, 30 termékből álló élelmiszerkosár átlagos árának közel 13 év alatt mért 58 százalékos emelkedésével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.