Új CSOK-kalkulátor

2016. januárjától gyökeresen átalakult a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK). Kalkulátorunk segítségével kiszámíthatja, mennyit kaphat az államtól ingatlanvásárlási tervei megvalósításához.

1. Gyerekenként csak egyszer lehet igénybe venni. A támogatásnál a 24. hetüket betöltött magzatot/magzatokat is figyelembe lehet venni. A felső korhatár pedig 20. életév, vagy nappali tagozatos gyereknél 25. életév, vagy megváltozott munkaképességű eltartott.
2. A jövőre nézve vállalt gyermekek esetében elegendő, ha csak az egyik szülő 40 év alatti. Maximum 3 gyereket lehet vállalni. A 3 gyermeknek 10 éven belül kell megszületnie.
3. Közeli hozzátartozótól nem lehetséges sem rész-, sem teljes tulajdonvásárlás.Bővítés esetén minimum egy lakószoba szükséges.
4. A CSOK-hoz az egyik igénylőnek legalább 180 napos TB-jogviszonyt kell igazolnia, ugyanakkor új építésű ingatlan vásárlásakor/építésekor 3 gyermek esetében legalább 2 évig folyamatosan biztosítás szükséges. Használt lakás/ház fajlagos ára négyzetméterenként maximum 300e forint lehet (alacsony energiafogyasztás esetén 350e Ft/m2). Új lakás vásárlása esetén az építési engedély nem lehett 2008.07.01 előtti.
5. Az igénylők (néhány kivételtől eltekintve, pl. öröklés) nem lehetnek tulajdonosai más lakóingatlannak. E feltétel alól kivételt kapnak az új ingatlan vásárlói/építői.
6. Bővítés esetén a támogatás összege maximum a számlával igazolt bekerülési költség 50 százaléka lehet!
7. 2018 december 1-től a háromgyermekes családok esetében az eddigi 10 milliós kedvezményes hitellehetőség 15 millióra nőtt, míg a kétgyermekesek számára 10 milliós kedvezményes hitelkeret vált elérhetővé!

Az adatok tájékoztató jellegűek!