9p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Sokan még a gondolatától is irtóznak, hogy bárányhúst egyenek – talán mert rossz emlékeik maradtak fenn, egy hagyományos bográcsos birkapörkölt miatt. Pedig finom és értékes húsféléről van szó, amelynek érdemes nemcsak a szakmai jelenével megismerkedni, hanem elkészítésének fortélyaival is.

A legelőre alapozott bárányhústermelés fenntartható módja az élelmiszer-előállításnak, és a természet védelme mellett különleges gasztro-élményt is biztosít a fogyasztóknak – emelte ki tavaly Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a juh- és bárányhús fogyasztásöntöző kampány megnyitóján.

A juhtartás olyan ágazata az állattenyésztésnek, amely egyedülálló módon, az elmúlt évben is fejlődni tudott, köszönhetően az európai piacon megfigyelhető fogyasztási trendeknek - olvasható az egyik internetes fórumon. A felvásárlási árak az elmúlt időszakban növekedtek, egy év alatt 20 százalékos élőállat árnövekedés volt tapasztalható. Ezzel együtt, a hazai juhlétszám folyamatosan fogy, ami inkább más hatások eredményeként következett be az utóbbi években. Az árak soha nem látott szintre nőttek tavaly, amiben a forint-euró átváltási aránya sokat nyomott a latban.

Kampányok, akciók – mindhiába?

A juh- és a bárányhús fogyasztásnak régi hagyománya van Magyarországon, és a mai modern konyhakultúrába is kiválóan beilleszthető. Ennek ellenére, jelentősen elmarad a hazai  fogyasztás a környező országokétól is.

A húsvét hagyományos ünnepi étele ma is a fiatal bárány, többnyire ekkorra időzítik a szakmai szervezetek a piacok fejlesztése és a belföldi fogyasztás népszerűsítése érdekében a kampányaikat. Ilyenkor mindig hangsúlyt kap, hogy egészséges, fenntartható és különleges tulajdonságokkal bíró húsféléről van szó. Nem egyszer uniós támogatást is kapott egy-egy ilyen akció.

Biztató, hogy az egyik szakvélemény szerint kisebb mértékben érinti az energiaáremelés ezt az állattenyésztési ágazatot, elsősorban a kimértékű abrakfogyasztás, a takarmány-áremelkedést illetően pedig a minimális importhányad miatt. Ugyanakkor a forint gyengesége „sem árt neki”, mivel a termék 90 százalékban exportra kerül, nő a forintbevétel.

Egy brit juhtenyésztő. Illusztráció. (Forrás: Sky News)
Egy brit juhtenyésztő. Illusztráció. (Forrás: Sky News)

Korán jön a húsvét

Ami az idei szezont illeti, a korai húsvét miatt kevesebb bárányt tudnak értékesíteni a termelők, és az árfolyamváltozás miatt a húsvéti felvásárlási árak nem fogják elérni a tavaly decemberit – olvasható a szakma friss havi magazinjában. Pedig a hazai bárány minősége versenyképes. Az olasz piac mellett egyre nagyobb értékesítési lehetőséget jelentenek más nyugat-európai országok és a Közel-Kelet is, ami erősítheti a hazai juhágazatot. A román juhtenyésztés is versenytárs lehet.

A Juh Terméktanács egyik legfőbb feladata e húsféleség és az abból készíthető ételek megismertetése. Ahogy dr. Kukovics Sándor, a terméktanács igazgatója utalt rá,

a mai fiatal generáció inkább a baromfi- és sertéshúst ismeri, részben azért, mert a gyorséttermek étlapján ezek szerepelnek. Igaz, az igazgató szerint sokszor csak az első jól elkészített bárányhús étel elfogyasztásáig tart a folyamat, ami pozitív irányban módosíthatja az addig ismeretlen zamatok megítélését.

A Brexit is közre játszik

A juhtartás területhasználata drasztikusan visszaesett az elmúlt öt évben, mintegy százezer hektárral, 450 ezer hektárra. A munkaerő hiánya is gátolja az ágazat fejlődését, egyre többen hagynak fel a juhtenyésztéssel. Az exportlehetőségek javulásának fő oka szerinte, hogy a Brexit óta jelentősen kevesebb brit bárány érkezik az Európai Unióba, összességében csökkent az európai juhállomány is. A juhhús iránti kínai többletigény miatt egyre kevesebb jut el Európába az új-zélandi és ausztrál áruból.

A fogyasztás hazai mértékének növelése céljából már a második EU támogatású bárányhús promóciós programot valósítjuk meg. Az elsőre 2018 és 2020 között került sor, nagy sikerrel, a spanyol társszervezettel (INTEROVIC) együttműködésben. A jelenlegi kampány 2021-ben indult és idén, 2023-ban zárul – fejtette ki az igazgató.

Első pályázatunk sikerét jelzi, hogy a három év alatt több mint 9 millióan látogattak a honlapjainkra, a közösségi médiára, és a követők száma is meghaladta a 20 ezret. Az EU értékelés alapján pályázatunkat és annak eredményeit mintaként emlegetik, és az arról készült filmet ilyen kommentekkel mutatják be.

A második program még folyamatban van, de az online érdeklődők száma már meghaladta a húsz milliót, az előző programmal együtt számítva, ami hatalmas eredmény az ismertséghez és a rendszeres fogyasztáshoz vezető úton.

A magyar gyomor konzervatív

Egy harmadik EU támogatású spanyol-magyar bárány- és juhhúst támogató programunk indult 2022-ben, amelynek keretében a hústermelés állatjóléti elvárásokat meghaladó értékeit és tulajdonságait is megosztjuk a honlapjaink és kiállítási standjaink látogatóival, valamint kiadványaink olvasóival. Ez olyan program, amely jelenleg ez EU-ban is különlegességnek számít.

Ahogy az több helyütt elhangzott, fontos cél – lenne - a belföldi értékesítés növelése is, de a magyar gyomor konzervatív. Talán elfogadják a vendégek a török és arab gyorséttermekben a bárányt, mint alapanyagot, mert sokszor nem is ismerik fel, az erőteljes fűszerezésnek köszönhetően, hogy milyen húsból készül a feltálalt fogás. De otthon ritkán készítik a háziasszonyok, nem utolsósorban az ára miatt. Azt is hozzá kell tenni persze, hogy ha a nemzetközi szupermarket láncok mindenütt tartanának előre csomagolt bárányt, sokan kipróbálnák. Egész évben szinte csak a Fővám téri csarnokban lelhetünk rá, pedig a Metro, a Spar áruházakban is kapható..

Vajjal finom, rózsaszínre sütve

Nem mindegy, hogy bárány- vagy juhhúsról beszélünk. Az értékesítési kategóriák szerint van könnyű és nehéz bárány. Az előbbinek a vágott test súlya 13 kg alatti - míg az utóbbinak 13,1 kg-tól indul a hústest súlya. Ez utóbbi kategóriában általában 20-25 kg körüli a hasznosítható hústest súlya.   Az ennél idősebb, de még egy évnél fiatalabb birka húsa a juhhús. Minél fiatalabb az állat, a húsa annál zsengébb.

A bárányhús rózsaszín, a juhé már vörös, vagy egyenesen sötétvörös, ha már idősebb volt az állat. A bárányhúst világos felszíni zsír, míg a birkáét sárga színű faggyú borítja – adja tudtul a barihus.hu.

Sokan azért mondanak nemet e húsfélére, mert faggyúszagot áraszt. A fiatal bárány húsának szaga kevésbé jellegzetes, míg a juhok húsa már erősebb illatú. Ez sokakat visszatart a vásárlástól. Azonban ez a szag jócskán csökkenthető, ha a húst enyhén ecetes vízzel forrázzuk le, majd rögtön hideg vízzel leöblítjük.

Meghálálja a fűszerezést

Zsiradéknak a vajat ajánlják a szakemberek, de a sima étkezési zsír is megfelelő. Soha ne süssük túl, különben rágós lesz. A közepe még maradjon rózsaszínes. Emiatt is sokan ódzkodnak tőle, Magyarországon az átsütött-főzött húsoknak van hagyománya, lásd a rántotthúst vagy a pörköltöt.

A bárányhús meghálálja az erőteljes, különleges fűszerezést, különösen szereti a rozmaringot és a fokhagymát. De jót tesz neki a vöröshagyma, tárkony, petrezselyem, kakukkfű, menta, szegfűbors, borókabogyó, kapor, citrom, vagy éppen a szegfűszeg, a curry vagy a fahéj. Pácolhatjuk is, de amennyiben fiatal állat húsa vár feldolgozásra, erre nincs szükség. Jól illik hozzá köretként a bulgur, a kuszkusz is.

Ma már az interneten százával találunk bárányhúsos recepteket, amelyek cseppet sem hasonlítanak a birkapörköltre. A báránycomb persze ma még inkább luxus, mint tavaly volt, de ha mégis hozzájutottunk, érdemes előbb áttanulmányozni a jótanácsok özönét. Ezek szerint, amennyiben kicsontozzuk, meg is lehet tölteni, a szokásos fűszereken kívül, naranccsal, olíva bogyóval, szárított paradicsommal. Finom, ropogós kérgét a sütési idő utolsó félórájában rákent narancs vagy baracklekvárnak köszönheti.

Az arrosticini nem jött be

Hallottak már az arrosticiniról? Nos, ez egy jellegzetes olasz tájjellegű étel, és Abruzzo régióból származik. A magyar rablóhús rokona, csak különlegesen finom bárányhúsból készül, egy speciális sütőben. Nagyon népszerű lehetne nálunk, hiszen az olasz fogásoknak lelkes kedvelői a magyarok. Néhány évvel ezelőtt egy Olaszországban évtizedekig élt magyar hölgy elhatározta, hogy kedveltté teszi az arrosticinit, de aztán dugába dúlt a terv.

Ahogy annak idején a pizza elterjedt Magyarországon és tipikus street food-dá, illetve a leggyakoribb telefonon rendelt étellé vált, - de említhetnénk a más tájról származó gyrost is - úgy lehetne népszerű ez is.

Ezt a fogást Abruzzóban a hegyvidéki területek pásztorai sütik elsősorban, főleg a Civitella Casanova, a Carpineto és a Villa Celiera falvaiból származók. Az ínycsiklandó fogást gyakran kísérik hagyományosan házi készítésű kenyérszeletek, amelyeket extra szűz olívaolajba mártanak.

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk

Magyarországon a juhtenyésztés jelentős hagyományokkal rendelkezik, ennek ellenére a mezőgazdaságban előállított összes termelési értékből csupán 1 százalékkal részesedik. A nem juhászat részesedése az állati eredetű termékekből 2 százalék, ami jelentősen elmarad a rendszerváltás előtti évek részesedésétől, amikor meghaladta ennek dupláját.

A magyarok csekély juhhúst fogyasztásának sokadik oka, hogy mint mindent, ennek az ízét is kisgyerekkorban kellene megszokni – analóg példa, hogy például azok a kicsik, akik óvodáskorukban sok halfélét fogyasztanak, később is kedvelik a tenger gyümölcseit.

Ami az idei várható árakat illeti, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, persze főleg akkor, ha a prémium bárányhúst választunk a húsvéti ebéd alapanyagául. A Húsház Hungary Kft. internetes oldala szerint például a bárány combfilé kilója 21.000, az első csülöké 6000, a bárány gerinc 10.500, míg a birka apróhús ára 2900 forint körül mozog, de például a Kapos Ternero Kft. és a Sükürhús Kft árai ennél alacsonyabbak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!