3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A volt Origo-tulajdonos, Száraz István által közvetve birtokolt Hübris Projekt Kft. ugyanis évek óta nem bír kikecmeregni a veszteségből, ami nem csoda, hiszen már második éve nem adott el még egy centiliter malátalét sem.

Tulajdonképpen nem történt semmi különös a Hübris Projekt Kft.-vel, csak a hazai kisüzemi sörfőzdék bevett pályáját írta le. Eszerint a 2022-es évét veszteséggel zárta, csakúgy, mint a lapunk által már elemzett Csíki Sör és a Pécsi Sörfőzde.

Van azonban egy jelentős különbség a volt Origo-tulajdonos, Matolcsy György jegybankelnök fiainak barátjaként elhíresült Száraz István által közvetve – két cégen, a Dry Immo Kft.-n (64 százalék) és a Dry Holding Kft.-n (23 százalék) – döntően birtokolt cég és a versenytársai között. Míg utóbbiak a negatív eredményt a 2021-eshez képest magasabb nettó árbevétel mellett érték el, addig a Hübris egyetlen fillér forgalmat sem bonyolított le – sem tavalyelőtt, sem tavaly.

 Száraz Istvánnak egyelőre nem a sörfőzés hozza a nagy summát. Fotó: M2 Petőfi TV
Száraz Istvánnak egyelőre nem a sörfőzés hozza a nagy summát. Fotó: M2 Petőfi TV

A Hübris Sörfőzde Zrt. 2016. évben alakult. Létrehozásának célja, hogy a meglévő erőforrások optimális kihasználásával és a szintentartáshoz szükséges fejlesztésével a gazdálkodás hosszú távon jövedelmezően, a piaci igényekhez igazodóan működjön – olvasható az üzleti beszámolóhoz csatolt kiegészítő mellékletben. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a társaság 2017 őszén 350 millió forintos uniós támogatást nyert el sörfőző üzemek berendezésére. A pályázati szöveg alapján 2000 literes kapacitású sörfőzde létesítése volt a cél.

Pedig a számokból arra lehet következtetni, hogy gőzerővel dolgozik, az anyagjellegű ráfordításai például közel 19 százalékkal lettek magasabbak 2022-ben az egy évvel korábbinál, igaz, az 1,6 millió forintos érték nem utal komolyabb tevékenységre. Az meg pláne, hogy a személyi jellegű ráfordítások soron egy nagy nulla szerepel.

Még ennek ellenére is sikerült az üzleti tevékenység eredményét a 2021-es -1,4 millióból az elmúlt évre pozitívba (közel 1,1 milliósba) fordítani. Köszönhetően annak, hogy a tavalyelőtti nullával szemben 2022-ben már volt egyéb, méghozzá csaknem 2,7 milliós bevétele, hogy miből az nem derült ki.

Csakhogy a pénzügyi műveletein közel 2 milliót bukott – ennyivel haladták meg a Hübris 8,4 milliót kóstált ráfordításai a 6,4 milliós bevételeit, amelyből 4 milliót tettek ki a kamatok és kamatjellegű kiadások.

A veszteség következtében a cég saját tőkéje 2021-ről 2022-re csökkent, ám a tavaly év végi 21 milliós érték még így is bőven meghaladja a kft. 5 milliós törzstőkéjét, így nincs szükséges tőkepótlásra, szemben például a csíkiekkel. Más kérdés, hogy a Hübris kötelezettségei 630 millióra rúgtak 2022 végén, ráadásul egy az egyben rövid lejáratú, azaz egy olyanok, amelyek egy éven belül esedékesek, döntő részben, 540 millió erejéig banki kölcsön.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!