8p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

A gazdasági növekedés egyik gátja lehet a munkaerőhiány, ami a járvány lecsengése után várhatóan jelentkezni fog. Eközben viszont a munkanélküliség továbbra is velünk lesz, sokan nem találnak ma Magyarországon állást. Bod Péter Ákos a látszólagos ellentmondás feloldása mellett a gazdasági következményeket is elemzi aktuális írásában.

Amikor a járvány és az annak lassítását célzó hatósági intézkedések hatására a gazdasági folyamatok befékeződtek 2020 elején a világ szinte minden országában, megnőtt a munkanélküliség is. Majd a pandémia lefutása, enyhülése nyomán – országonként eltérő ütemben – ismét növekedésnek indult a gazdaság. Az OECD friss jelentése szerint ez jellemzi a gazdag és a közepesen fejlett országokat. Amint ilyenkor várható, fokozatosan visszatér a munkaerő iránti kereslet, csökken a munkanélküliség.

A gyakorlatban azonban sokkal bonyolultabb, sokszínűbb a helyzet. Aki ma mesterembert hív, vagy a végre újra induló üzletébe munkatársakat keres, meglepő nehézségekbe ütközik. Nemcsak elszórt esetekről van szó: az erőteljes gazdasági növekedést az elsők között regisztráló amerikai gazdaságban általános panasz a vállalkozói körökben, hogy nehéz alkalmazottakat találni, és csak a korábbinál drágábban.

A szakemberek hiánya nem újkeletű problémaA szakemberek hiánya nem újkeletű probléma

Az Egyesült Államokban igen részletes és azonnali adatokat közölnek a munkaerőpiac alakulásáról. Ezek alapján kimondható, hogy máris feszes a munkaerőpiac, ami viszont különös, sőt meglepő, hiszen még mindig sok a munkanélküli (3,7 millió), 10 millióra tehető azok száma, akik 2020 során elvesztették az állásukat, és még nem tértek vissza a munkaerőpiacra. Figyelemre méltó, hogy e hatalmas ország összetett gazdaságában milyen nagy területi különbségek mutatkoznak meg: a fejlett, városi, szolgáltatási túlsúlyú államokban kevesebb új munkahelyet hirdetnek, mint ahányon munkanélküliként regisztráltak, ám a megapoliszoktól távolabbi, ritkábban lakott államokban három vagy négy új álláshely is juthat egy álláskeresőre. A Wall Street Journal, az üzleti körök lapja a várnál gyengébb munkaerőkínálatot összeköti az eddigi járványügyi korlátozásokkal, és különösen a megemelt munkanélküliségi segéllyel, jövedelmi támogatással.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.