2p

Csaknem ötezer körzetből nagyjából 650-ben helyettesként dolgozik a védőnő, miközben sok helyen gyermekorvos sincs – tudta meg a Népszava.

Jelenleg 277 területi és 50 iskolai védőnői állás betöltetlen, ez pedig összesen 714 feladatellátási helyet érint – mondta a Népszavának Szalainé P. Boglárka a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének vezetője. A közel 5000 körzetből 650-ben helyettesként dolgoznak a védőnők.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) nyilvános nyilvántartására hivatkozva azt írja, egy-egy körzetben 200, de akár 350 ellátott is lehet. Felmérések alapján a jelenleg még rendszerben lévő védőnők ötöde, vagyis nagyjából 1000 védőnő helyettesítést végez az ellátatlan körzetekben. Ezeken a helyeken akár 2 vagy 3 kolléga között oszlik meg a feladatellátás.

A védőnői szolgálatot idén nyáron vette át az állam az önkormányzatoktól, ezzel kapcsolatban a Népszava megjegyzi, hogy sok helyen felülvizsgálták a védőnők szerződéseit, amelyeknél a fix bérelemek nem változtak, viszont több helyen a korábbi 20 óra helyett csak 10 órát számolnak el helyettesítésként. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb helyettesítésért kevesebb pénz is jár: a havi fizetés 12,5%-át fizetik ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!