3p

A nemzeti vasúttársaság figyelmeztetést adott ki, miután hirtelen megnőtt a csoportos utazások igénye. Csoportos utazásnál szükséges az előzetes regisztráció.

Március 1-jétől a 14 év alattiak, továbbá az előzetesen bejelentett csoportoknál – korosztálytól és létszámtól függően – a kísérők díjmentesen utazhatnak a MÁV-VOLÁN-csoport járatain.

Mindezek hatására az elmúlt időszakban nagymértékben megnőtt a csoportos utazások igénye és száma. Ahhoz azonban, hogy ezek az utazások gond nélkül, csoportlemaradás nélkül megvalósulhassanak, elengedhetetlen az előzetes bejelentés és regisztráció, hogy a szolgáltatók felkészülhessenek a szokásosnál nagyobb kapacitást igénylő helyzetek kiszolgálására.

MÁV közleményében azt is kihangsúlyozta, hogy az új tarifarendszerben kiemelten fontossá vált a nagy létszámú utazások előzetes bejelentése: mindez a kísérők ingyenes utazása miatt kötelező, az utaslemaradások elkerülése érdekében pedig szükséges.

A nagy létszámú csoportoknak előre kell jelezniük utazásukat
A nagy létszámú csoportoknak előre kell jelezniük utazásukat
Fotó: Fotó: mfor/Mester Nándor

A MÁV-VOLÁN-csoport épen ezért kiemelten kéri a csoportos utazások szervezőinek segítségét, és egyben számít az együttműködésükre 

is annak érdekében, hogy mindenki gond nélkül juthasson el a kiválasztott úticélhoz, és a napi szinten ingázóknak se okozzon fennakadást a nagylétszámú társaságok utazása, hogy feltétlenül jelentse be időben utazási tervét az illetékes szolgáltatónál.

Vasúti utazás esetén legalább 5 nappal, HÉV-es utazás esetén legalább 7 nappal, busszal történő utazás esetén pedig 15 nappal korábban szükséges azt bejelenteni.

Javasoljuk, hogy csoportos utazások esetében elsősorban a kedd-szerda-csütörtöki napokat választani, illetve a reggeli és délutáni csúcsidőn kívül utazni a zsúfoltság elkerülése érdekében.

A csoportos utazások zavartalan lebonyolításához – a kapacitás függvényében rendelkezésre álló – megfelelő mennyiségű vasúti kocsi biztosítása szükséges, ennek érdekében az utazási igényt, az utazás előtt legalább 5 munkanappal korábban, lehetőség szerint elektronikus úton jelezni kell. Ez valamennyi, de kiemelten a díjmentes, a 14 év alatti, valamint az ország- vagy vármegye bérlettel rendelkező csoportra vonatkozik. Adott napra és vonatra a csoportok elhelyezésére vonatkozó legmagasabb létszámot a MÁV-START a kihasználtság függvényében korlátozhatja.

A Volánbusz az utazási igényeket a rendelkezésre álló szabad kapacitás mértékéig tudja csak kielégíteni, ezért fontos időben tervezni. Az utazási szándékot legalább 15 nappal korábban be kell jelenteni email-ben, a csoportos utazás csak a visszaigazolásban foglaltak szerint érvényesíthető. Az utazás során felszálláskor a bejelentés visszaigazolását az autóbusz-vezető(k)nek be kell mutatni.

A MÁV-HÉV járatain tervezett csoportos utazások bejelentése szintén könnyen és gyorsan elvégezhető. Egy egyszerű űrlap kitöltésével regisztrálhatók azok a gyermekcsoportok, amelyek kísérői díjmentesen utazhatnak, valamint az egyes múzeumokba díjmentesen utazó diákcsoportok számára is külön-külön egy erre a célra kialakított űrlap áll rendelkezésre.

A MÁV-HÉV munkatársai előzetes regisztráció esetén vonatot és esetlegesen átszállás nélküli utazást is tudnak ajánlani, ezen kívül információt nyújtanak a szükséges menetjegyekről, igénybe vehető kedvezményekről és a jegyvásárlási lehetőségekről. A nem gyermek- vagy diákcsoportoknak is javasolják az előzetes regisztrációt email-ben, mert így fel lehet készülni a várható nagyobb utasforgalomra - áll a MÁV honlapján közzétett közleményben. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!