4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új trend a hazai vendéglátásban az irodalom és a gasztronómia összekapcsolása. Vagy mégsem? Hiszen Krúdy rá a legjobb példa, hogy már 150 évvel ezelőtt is megihletett egy-egy fölséges étel kiváló írókat és költőket is. A kávéházakban, éttermekben – egyfajta ódon co-working coffee térben – dolgoztak mára klasszikussá lett nagyjaink.

Az utóbbi 20 évben megszületett egy új műfaj, a gasztroesszé, amelynek úttörő képviselője Bächer Iván volt. Ekkor alakult ki egy másik sajátos trend is, miszerint a kiváló tollú írók – mint Esterházy Péter – komédiát vagy drámát írtak egy-egy étteremlátogatásból.

Amit főzés közben se lehet letenni

Ma Dragomán György az – jelen sorok szerzője szerint – aki úgy tud főzni, mint amilyen zseniálisan ír is, legalábbis számomra erre jó példa a Főzőskönyv, amelyet újra és újra kell olvasni, és főzés közben se lehet letenni…

Dragomán György gasztroírásait főzés közben is nehéz letenni. Fotó: Wikipedia
Dragomán György gasztroírásait főzés közben is nehéz letenni. Fotó: Wikipedia

A 94. ünnepi könyvhét tiszteletére, valamint a kortárs magyar irodalom népszerűsítésére a VakVarjú éttermek étlapjára kortárs magyar írók kedvenc fogásai kerülnek fel. Május 25-től a vendégek megkóstolhatják Vámos Miklós, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Szabó T. Anna, Tisza Kata és Berg Judit kedvenc ételeit is.

Vámos kedvence a rakott krumpli

 Az ünnepi könyvhét helyszíne évek óta a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó környéke. Az irodalom, az olvasás, a könyvhét, és nem utolsósorban tehetséges kortárs magyar íróink tiszteletére határoztuk el, – akik egyébként is nálunk törzsvendégnek számítana –  hogy kedvenc fogásaikat kóstolhatják meg a vendégek a programot megelőző hetekben – mondta Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa.

Vámos Miklós kedvence a rakott krumpli.

„Szegény családból származom, nálunk a rakott krumpli ünnepi étel volt. Édesanyám ugyanakkor nem volt nagy konyhaművész és az alapanyagora se volt sokszor pénzünk. És ha kimarad a tojás és a kolbász, az már inkább sült krumpli. Amikor először önálló háztartásom lett, mégis ezt a fogást kezdtem el készíteni, egyre több tojással. Végül a tojássárgáját belekevertem a tejfölbe és szép színe lett. Ez tetszett. Amikor az Amerikai Egyesült Államokban éltem, az ottani ismerőseimnek is ezt készítettem. Kicsit aggódtak a koleszterintartalma miatt, de az utolsó morzsáig elfogyott. A VakVarjú az egyik törzshelyem, így nagyon örülök, hogy a rakott krumplimat egy kis csavarral felvették az ünnepi ajánlatba. Különösen díjazom, hogy kacsakolbászt használnak, mert az egyik fiam a húsok közül csak a baromfit szereti”

– mondta Vámos Miklós.

Erdélyi ízek a varjúfiókáknak is

„A tárkonyos-paradicsomos ízvilág egy levesben Magyarországon sok embernek kicsit furcsának tűnik, de nekem ez a gyerekkor íze, hiszen Erdélyben születtem, ahol igen népszerű ez a fűszer. Ezért került bele Főzőskönyvembe is a tárkonyos-paradicsomos lencseleves és nyári változata, a zöldbableves. Az elkészítés módját korábban a saját közösségi oldalamon is megosztottam, és ezzel kapcsolatban érkezett vissza a legtöbb ételfotó és pozitív visszajelzés” – mesélte Dragomán György.

„Több ételt is szeretek, de mivel gyerekkönyvíró vagyok, ezért a lasagnét ajánlottam az étlapra, ami a legkisebb varjúfiókáknak is bizonyosan ízlik majd”

– mondta Berg Judit.

„A madártejet azért szeretem, mert a gyerekkort és édesanyámat juttatja eszembe. Idén már ettem egy izgalmas változatot mandulaszeletekkel, azóta is ezt kívántam, direkt halogattam az elkészítését, pedig minden volt hozzá otthon, azért, hogy annál ünnepélyesebb legyen újra megkóstolni”

– mondta Szabó T. Anna.

Tisza Kata kedvence a puliszka. Ahogy nyilatkozta, 18 éves koráig élt Erdélyben, ahol kihagyhatatlan volt az életemből. Számos módon lehet elkészíteni, az én kedvencem a lágy, pörcös, kicsit pirított változat.

Grecsónak a pljeskavica

Szegváriként a családdal sokszor jártunk át a jugó piacra farmerért és nem maradhatott ki a közös plejskavicázás sem. A Grecsó név nagyapám elmélete szerint a görög Greco elszlávosodásából született meg, és szerbül valóban „Kisgörögöt” jelent. Hogy tényleg így van-e, vagy ez csak egy családi mítosz, nem tudom, de balkáni indentitásom vitathatatlan. Éppen ezért nem volt kérdés, hogy a szerb grillételek közül a kedvencemet, a plejskavicát tetetem fel az étlapra – mesélte Grecsó Krisztián.

Az étteremcsalád már hónapokkal ezelőtt elkezdte a Kávé, süti, irodalom rendezvényeket, amikor is a Halásztelken lévő Dobay cukrászdájukba hívnak meg írókat, egy-egy hangulatos beszélgetésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!