2018. október 15. 06:30
mfor.hu

A környezetvédelmi termékdíj módosítása miatt, ezért halasztást kérnek az ágazati szereplők.

A zsemle 5 forinttal drágulna, amennyiben januártól bevezetik a környezetvédelmi termékdíj-törvény módosítását a műanyag zacskók, evőeszközök, egyéb termékek esetében, de sok más alapvető élelmiszer ára is emelkedne, ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több tagozatának kiforrott, egybehangzó álláspontja szerint egy későbbi időpontban kellene bevezetni a termékdíjat. Erről Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának vezetője beszélt a blogstar.hu oldalnak.

Szatmáry-Jähl Angéla Szatmáry-Jähl Angéla

A díj új számítási alapjának hatályba lépését a kiskereskedelem, azon belül is főleg a napi cikkeket árusító kis alapterületű boltok, büfék sínylenék meg a tagozatvezető szerint. Akár vállalkozások megszüntetésére is sor kerülhetne emiatt.

Az Mfor számításai szerint az említett termék, a zsemle esetében ezt azt jelentené, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben mért 23 forintos átlagára 28 forintra emelkednek.

A kereskedelem nem lesz képes lenyelni ezt a költségnövekedést, vagyis emelni kell a fogyasztói árat. A megváltozott alapanyagú csomagoló termékek – amelyeknek kedvezne a törvényi változás – piaca viszont még nem elég nagy, hogy ellássa a növekedő igényeket. A hazai ipart támogató intézkedésekkel, pályázati lehetőségekkel kellene fejleszteni ezt az iparágat a tagozatvezető szerint.

A kamarai vélemény szerint a kereskedelmi ágazatnak nem volt ideje felkészülni az új helyzetre – az ezzel kapcsolatos jogalkotási szándékot szeptemberben jelezte a kormány – ezért azt próbálják elérni, hogy a januári időpontnál később kelljen fizetni a díjat.

A törvénymódosítást a nyomdaipar is kifogásolja, mert a reklámhordozó papírok után fizetendő díj is jelentősen emelkedik, amibe belerokkanhatnak a nyomdák – írta a 24.hu.