TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A környezetvédelmi termékdíj módosítása miatt, ezért halasztást kérnek az ágazati szereplők.

A zsemle 5 forinttal drágulna, amennyiben januártól bevezetik a környezetvédelmi termékdíj-törvény módosítását a műanyag zacskók, evőeszközök, egyéb termékek esetében, de sok más alapvető élelmiszer ára is emelkedne, ezért a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több tagozatának kiforrott, egybehangzó álláspontja szerint egy későbbi időpontban kellene bevezetni a termékdíjat. Erről Szatmáry-Jähl Angéla, a BKIK Kereskedelmi Tagozatának vezetője beszélt a blogstar.hu oldalnak.

Szatmáry-Jähl Angéla Szatmáry-Jähl Angéla

A díj új számítási alapjának hatályba lépését a kiskereskedelem, azon belül is főleg a napi cikkeket árusító kis alapterületű boltok, büfék sínylenék meg a tagozatvezető szerint. Akár vállalkozások megszüntetésére is sor kerülhetne emiatt.

Az Mfor számításai szerint az említett termék, a zsemle esetében ezt azt jelentené, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberben mért 23 forintos átlagára 28 forintra emelkednek.

A kereskedelem nem lesz képes lenyelni ezt a költségnövekedést, vagyis emelni kell a fogyasztói árat. A megváltozott alapanyagú csomagoló termékek – amelyeknek kedvezne a törvényi változás – piaca viszont még nem elég nagy, hogy ellássa a növekedő igényeket. A hazai ipart támogató intézkedésekkel, pályázati lehetőségekkel kellene fejleszteni ezt az iparágat a tagozatvezető szerint.

A kamarai vélemény szerint a kereskedelmi ágazatnak nem volt ideje felkészülni az új helyzetre – az ezzel kapcsolatos jogalkotási szándékot szeptemberben jelezte a kormány – ezért azt próbálják elérni, hogy a januári időpontnál később kelljen fizetni a díjat.

A törvénymódosítást a nyomdaipar is kifogásolja, mert a reklámhordozó papírok után fizetendő díj is jelentősen emelkedik, amibe belerokkanhatnak a nyomdák – írta a 24.hu.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.