Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Leállt a múlt hónapban a világgazdaság feldolgozószektorának növekedése - áll londoni makroelemzők kedden ismertetett legfrissebb kimutatásában.

Citybeli szakértők szerint a magyar gyáripar aktivitási mutatói jobbak a világátlagnál, de Magyarország esetében a gyenge belső kereslet miatt "aggasztó" az euróövezeti lassulás.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét (PMI), júliusról szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató a múlt hónapban 1,7 ponttal 50,6 pontra csökkent.

A ház elemzői szerint ez az index a globális ipari szektor növekedésének "lefulladását" mutatja.

A cég a kimutatáshoz fűzött elemzésében kiemeli, hogy jóllehet februárban még csaknem rekordon állt a globális feldolgozószektor aktivitásmérő jelzőszáma - abban a hónapban 57,4 volt a világgazdasági szintű gyáripari beszerzőmenedzser-index -, mára azonban a válság utáni kilábalás kezdete óta a legalacsonyabb szintre zuhant vissza ez a mutató.

A beszerzőmenedzser-indexek az 50-es érték felett jelzik a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének emelkedését; az ennél alacsonyabb PMI-értékek visszaesésre utalnak.

A JP Morgan elemzői a keddi legújabb globális kimutatáshoz fűzött értékelésükben hangsúlyosan kiemelik, hogy az előremutató részindexek közül az új megrendeléseké már a zsugorodási tartományban van, 49,9-es értékkel. Ez a részmutató 2009 júniusa óta első ízben került a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelző 50-es szint alá.

A cég szakelemzői szerint a bizonytalan keresleti kilátások nagy kockázata az, hogy negatív visszahatásként óvatosabbá teheti az üzleti vállalkozásokat, ami a munkapiaci helyzet romlásához vezethet.

Az új globális összesített gyáripari indexen belül a foglalkoztatási részmutató máris jelentősen csökken - a mostani kimutatásban 51,6 az egy hónappal korábbi 53,4, és a februárban mért, erőteljes munkaerő-keresletet jelző 56,2 után -, és a JP Morgan szakértői szerint a jelenlegi érték a világgazdasági szintű feldolgozószektor munkaerő-toborzásának megtorpanása felé mutat.

A Capital Economics kiemelte, hogy a magyar gyáripar 52,2-es aktivitási indexe tíz havi mélypont, és a ház számításai szerint ez 5 százalék körüli, éves szintre vetített teljesítménynövekedésnek felel meg az idei első negyedévben mért 10 százalék feletti ütem után.

A Capital Economics szerint a közép-európai hármak közül Lengyelország gazdasága "elég jó formában" van, és a lengyel gazdasági növekedés az idén várhatóan lassul, de "nem fullad le". A cég 3,5 százalékos GDP-növekedést jósol Lengyelországnak 2011 egészére.

A ház elemzői szerint ugyanakkor "sokkal aggasztóbb", hogy milyen hatással lesz az euróövezeti gazdaság növekedésének potenciális lassulása Magyarországra és Csehországra. Mindkét országban ugyanis változatlanul gyenge a belső kereslet, és a legutóbbi időszakban az export volt a növekedés motorja. E hajtóerő nélkül a növekedési ütem ebben a két gazdaságban "kiábrándító" lesz a következő évben - jósolták a Capital Economics londoni felzárkózó piaci elemzői.

Más nagy citybeli házak is jósolják a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulását.

A Morgan Stanley szerint, a svájci frank erősödése, az emiatt óvatos háztartások, valamint a GDP-érték 3 százalékának megfelelő, 2013-ig esedékes államháztartási szigorító intézkedések együttes figyelembevételével "igazoltnak" látják a jövő évi magyar gazdasági növekedésről alkotott "negatív" nézetüket. A ház mindezek alapján 2012-ben 2 százalékra lassuló magyarországi gazdasági növekedést jósolt az idei évre általa várt 2,6 százalék után.

A Morgan Stanley szerint hat százalékpontos hitelkamat-emelésnek megfelelő hatást gyakorol a magyar devizahiteles háztartások fogyasztására a svájci frank 2008 óta bekövetkezett erősödése.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.