<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

-Oroszország péntek délután hivatalosan is annektál négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrán területet.

Az ezt célzó ceremóniát Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével a Kremlben tartják majd, ahol alá fogják írni az egyezményt a régiók felvételéről az Oroszországi Föderációba, jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- Oroszország tiltott kazettás lövedékeket lőtt ki csütörtök reggel a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih környékének ipari infrastruktúrájára, aminek következtében legalább 19 ember megsebesült, az éjjel pedig a megyeszékhelyre, Dnyipróra mért rakétacsapást, aminek négy halálos áldozata lett, köztük két gyermek - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója.

- Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon közölte, hogy délelőtt a stratégiai jelentőségű Kramatorszk várost ágyúzták az orosz erők, a támadásban 11 helyi lakos sérült meg. Károk keletkeztek egy egykori bentlakásos iskola épületében, többszintes épületekben, az útburkolatban és az egyik városi kórházban. Kramatorszk nem közvetlenül a frontvonalon fekszik, mégis sorozatosan van kitéve támadásoknak.

- A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint az oroszországi mozgósítás bejelentése miatt egy hét alatt vélhetően többen menekültek el az országból, mint ahány katonával Oroszország a támadást elindította Ukrajna ellen. Ugyanakkor megjegyezték, hogy ez csupán becslés, pontos számok nem ismertek.

"Az elmenekültek között ismereteink szerint a leggazdagabb és legműveltebb emberek vannak túlsúlyban" - emelték ki, hozzátéve, hogy ez hosszú távon jelentőssé teszi a munkaerő csökkenését és az agyelszívás felgyorsulását, ami kedvezőtlen hatással lesz az orosz gazdaságra.

- Oroszország úgy döntött, hogy megszigorítja az átkelést kazahsztáni határán, és kiszűri a behívó elől a szomszédos országba távozni akaró hadköteles férfiakat. Erről tájékoztatott az Asztraháni terület kormányzójának sajtószolgálata csütörtökön az MTI szerint. A nyilatkozat szerint a karaozeki határátkelőnél kilométeres sor torlódott fel hadköteles korú férfiakból.

Eközben a finn kormány bejelentette: az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt pénteken nulla órától Finnország lezárja határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt.

- Titkosszolgálati körökből származó információk szerint nagy valószínűséggel Oroszország felelős az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetékpárok ellen a Balti-tengerben hétfőn elkövetett robbantásokért, írta a Spiegel a brit Times-ra hivatkozva.

Eszerint a robbanóanyagokat már hetekkel vagy hónapokkal korábban elhelyezhették a vezetékeknél, és akár egy kis halászcsónak is elég lehetett ahhoz, hogy a helyszínre vigyék őket. A robbanóanyagok már csak aktiválásra vártak.

Oroszországnak csak egyetlen nyomásgyakorlási eszköze van a Nyugattal szemben, mégpedig a gáz, fogalmazott egy titkosszolgálati forrás.

- Egy amerikai katonai helikopter is szerepet játszhatott a gázvezetékek elleni támadásokban – erre utalt a német Tagesspiegel az orosz lenta.ru híradására hivatkozva.

Eszerint az MH-60R Strike Hawk típusú helikopter szeptember 25-én moszkvai idő szerint 19:30-tól szeptember 26-án 4:30-ig, tehát kilenc órán át körözött a Balti-tenger felett, mintegy 250 kilométerre a dán Bornholm szigetétől, amelynek közelében a robbanások történtek.

Ezt a Flightradar adatai alapján állítják.

A Kreml közeli portál szerint ez a típusú helikopter víz alatti célpontok ellen is bevethető, adta hírül a német lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.