2019. június 9. 07:31

Egy feltétel van, a kifizetésre, elszámolásra 2019 decembere után kerüljön sor.

Egyre több részlet derül ki a négy vagy többgyermekes édesanyák szja-mentességét biztosító szabályokról, lapunk arra volt kíváncsi, hogy mely időpontban keletkezett jövedelmeknél lehet ezt igénybe venni.

Alapesetben a jogszabály hatályba lépése utáni időszak az irányadó ilyen esetekben, tehát a 2020. január elsején és azt követően keletkezett jövedelmek jöhetnek szóba. Kérdésünkre Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára is ezt az ökölszabályt idézte a pénteki tájékoztatóján, hozzátéve, hogy meg kell nézni a részletszabályokat.

Nos, a parlament előtt lévő adócsomagból az derül ki, hogy nem csak a 2020-ban keletkezett jövedelmek jöhetnek szóba az adómentesség elszámolása során. Egyes esetekben csak az a feltétel, hogy a kifizetés abban az évben történjen meg.

Az adócsomag egy új, 29/D alcímmel egészíti ki a szja-törvényt, ez szól a négy vagy több gyermeket nevelő anyák szja-mentességéről. Erről a privátbankár tegnap írt részletesen.

Az adócsomag egy másik paragrafusa, a 13-as rendelkezik a hatályba léptetésről, arról, hogy mely időpontban megszerzett jövedelmekre vonatkozik a mentesség. A cikkünkben tárgyalt esetekkel külön bekezdés foglalkozik. Ebből pedig az derül ki, hogy nem kell feltétlenül 2020-ban keletkeznie annak a jövedelemnek, amely a törvény hatálya alá esik.

Ez szerepel a javaslatban:

  • 2) Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi … törvénnyel megállapított 29/D. §, 48. § (2) bekezdés e) pont, (3b)-(3c) bekezdés, (4) bekezdés b) pont, 49. § (1), (1a), (7) bekezdés – a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel – a 2019. december 31-ét követően megszerzett bevétel adókötelezettségére alkalmazható első alkalommal.
  • 3) Munkaviszonyból származó jövedelem esetében a (2) bekezdés szerinti rendelkezések
  1. a) 2019. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
  2. b) 2019. évre vonatkozó, de 2020. január 10-ét követően kifizetett,
  3. vagy c) 2019. évet megelőző évre vonatkozó, a 2019. december 31-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére alkalmazhatóak első alkalommal.

A most tárgyalt eset, mint említettük, a 29/D alcím. Vagyis amennyiben a munajövedelem korábban keletkezett, mint 2020, de az elszámolásra, kifizetésre leghamarabb a jövő évben kerül sor, akkor a törvény - ha így fogadják el - az ott említett esetekben lehetővé teszi az adómentesség érvényesítését. Érdemes tehát megvizsgálniuk az érintetteknek, hogy ezek figyelembe vételével tudnak-e élni a lehetőséggel a 2020 előtt keletkezett bevételeik esetében.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.