5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A parlament gazdasági bizottsága ragaszkodik a kamarai hozzájárulás átalakítását szolgáló javaslathoz, minden hatalom az MKIK-hoz kerülhet.

A parlament előtt van a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat, melynek részét képezi a kamarai hozzájárulás fizetése szabályainak megváltoztatása. Ennek lényege, hogy a területileg illetékes kamaráktól az országos kamarához kerülnek át az évi - egyébként most esedékes - 5000 forintos kamarai hozzájárulás beszedésével és felhasználásával kapcsolatos feladatok.

Parragh László (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Parragh László (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ami azt jelenti, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) sikerrel lobbizott a kormánynál, hogy a területi kamaráktól megszerezhesse ezt a jogot. Könnyebb megérteni a történetet, ha felidézzük, hogy az MKIK vezetője az a Parragh László, aki Orbán Viktor egyik tanácsadójának, bizalmasának számít, s akihez számos, az oktatást - azon belül is kiemelten a szakképzést - érintő, a kormány által elfogadott javaslat köthető.

A területi kamarákat pedig arccal talán a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökével, Nagy Elekkel lehet a legjobban illusztrálni. Nagy is erős szereplő, az érdekeltségébe tartozik egyebek mellett a Főtaxi és a BÁV aukciósház, de korábban a neve a Vegyépszerrel forrt össze, amely cég az első Orbán-kormány idején kapott jelentős építőipari megbízásokat.

E két kamarai csúcsvezető legendásan rossz viszonyban van egymással (erről részletesebben ebben a cikkben írtunk), és a hozzájárulások körüli törvényalkotói aktivitás is vélhetően erre - a befolyás növelése iránti vágyra - vezethető vissza. Ugyanis az történik, hogy ha a parlament jóváhagyja a kormányzati előterjesztést, a területi kamaráktól - köztük a BKIK-tól - az MKIK-hoz kerül át az évi 5000 forintok beszedése (a befizetés határideje március 31., tehát még egy hetük van erre idén a vállalkozásoknak), valamint a döntés az összeg felhasználásáról.

Lapunk a közelmúltban kérdésekkel fordult a BKIK-hoz a kamarai hozzájárulás idei beszedésével kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy - tavalyhoz hasonlóan - idén is haladékot adnak-e a vállalkozásoknak, vagyis aki nem fizeti be határidőre a hozzájárulást, azzal szemben türelmet tanúsítanak-e. Az előző évben csak nyáron, a járvány első hullámának elülése után vezették vissza a közterhek beszedésére irányuló eljárást, tehát a tartozók adatainak átadását a NAV-nak. Erre minden ok meglenne idén is, a harmadik hullám még pusztítóbb, mint a korábbiak, de kérdéseinkre - hogy terveznek-e hasonló könnyítést 2021-ben is - nem kaptunk választ a budapesti kamarától. Amikor Parragh Lászlót kérdeztük erről még februárban, az MKIK elnöke azt válaszolta lapunknak, hogy erre idén is szükség lehet, de ők csak annyit tudnak tenni, hogy kéréssel fordulnak az illetékes testületekhez.

A jelenlegi szabályok szerint a pénz még a területi kamarákhoz folyik be, s abból 10 százalék erejéig részesül az MKIK. Ha viszont minden forint az országos kamarához kerül, azzal éves szinten több milliárd forintos bevételre tesz szert az MKIK, anélkül, hogy a törvénymódosítás rögzítene bármilyen szabályt a visszaosztásra vonatkozóan (igaz, a vállalkozók egy része nem fizeti a hozzájárulást, így elég komoly tartozásállomány tud felépülni).

Ezt teljes mértékben az országos kamarára bíznák tehát.  Kiszivárgott hírek szerint azért nem esnének el minden pénztől a területi szervezetek, de messze nem kerülne hozzájuk annyi, mint korábban. Parraghék azzal magyarázzák a változtatás szükségességét, hogy az ő elosztási elvükkel jóval több forrás juthat a gazdaságilag szerényebb erejű térségekbe - vagyis egyfajta felzárkóztatási alapnak tekintik a vállalkozók befizetéseiből képződő keretet.

A tervek megvalósításához azonban előbb szükség van a törvénymódosítás jóváhagyására. A Miniszterelnökség által benyújtott javaslatról még nem döntött a parlament, de módosító indítványokat már benyújtottak a képviselők az irományhoz. Ezekről a gazdasági bizottság, mint illetékes testület már meg is hozta az előzetes döntését. Az egyik ilyen, ellenzéki képviselői módosító indítvány teljesen kivette volna a csomagból a kamarai hozzájárulásra vonatkozó részt, ám mint egy friss dokumentumból kiderül, a gazdasági bizottság nem támogatta ezt, mint ahogy a csomag benyújtójának - vagyis a kormánynak - a  képviselője is hasonlóképpen szavazott.

Vagyis egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy Parragh László fölényes győzelmet arasson Nagy Elek felett, ha le akarjuk egyszerűsíteni a történteket (hiszen számos más területi kamara is elveszíti a jogot a hozzájárulás beszedésére). Legutóbb a kata szabályainak módosításánál mérték össze erejüket, akkor is Parragh akarata érvényesült, és a parlament 2021-től szigorította a kata szabályait.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!