4p

Nem örülhetnek a nyugdíjasok a Magyar Nemzeti Bank frissített prognózisának. Számukra ugyanis ezúttal rossz hírrel ér fel, amit a gazdasági növekedés mértékéről gondolnak a jegybanki szakemberek.

A Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntő ülését követően egy órával nemcsak a szokásos közleményét tette közzé, hanem a harmadik negyedéves Inflációs Jelentés két legfontosabb adatát is: a GDP-re és az infláció alakulására vonatkozó előrejelzésüket.

Mint azt lapunk is megírta, az inflációs előrejelzés sávját szűkítették a jegybanki szakemberek, és ez egyre biztosabbá teszi, hogy bőven a kormányzat által várt 15 százalék felett lesz az idei éves infláció. A gazdasági teljesítményre vonatkozó prognózison pedig jelentősen rontottak Matolcsyék a legutóbbi, júniusi várakozáshoz képest. Az akkor jelzett 0-1,5 százalékos idei gazdasági növekedés helyett mínusz 0,5 és plusz 0,5 százalék közötti sávra módosították a várakozást, ami azt jelenti: elég nagy esélyt látnak az MNB-ben is arra, hogy idén recesszióban marad a magyar gazdaság.

Ám mindkét adat fontos nemcsak a gazdaság iránt érdeklődők és az elemzők számára, hanem a nyugdíjasoknak is. Az infláció ugyanis az év eleji nyugdíjemelés mértéke mellett az esetleges novemberi nyugdíjkorrekciót is meghatározza, míg a gazdasági teljesítmény változása a szintén novemberben esedékes nyugdíjprémiumról dönt.

Körvonalazódik a nyugdíjkorrekció mértéke

Az elmúlt hetek egyik nagy kérdése, hogy miként dönt a kormány a novemberi nyugdíjkorrekció mértékét illetően. Mivel csak az idei költségvetés tervezésekor "használt" 15 százalékos inflációs várakozást ismerjük, a jegybanki prognózis lehet jó iránymutató. Az MNB szakemberei 17,6 és 18,1 százalék közé várják az idei pénzromlási ütemet, ami azt jelenti, hogy  

legalább 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekcióra mutatkozik a legnagyobb esély, ami az átlagnyugdíj szintjén minimum havi 4700-5600 forint körüli többletet jelenthet. Mivel ilyenkor januárig visszamenőleg történik korrekció, a novemberi plusszal kiegészülve összesen legalább 51 700-61 600 forint körüli összeg érkezhet a nyugdíjasokhoz.

(szerk.: mivel idén a nyugdíjas infláció magasabb lesz az általános inflációnál, a korrekció esetén pedig ilyen esetben az előbbit kell figyelembe venni, az idei évre vonatkozó jegybanki adat csak iránymutatásnak, megközelítő becslésnek tekinthető.)

2024-ben pedig a friss jegybanki prognózis alapján az is előfordulhat, hogy nem lesz szükség novemberi kiegészítésre. A szakemberek szerint ugyanis 4-6 százalék között alakulhat az éves infláció mértéke jövőre, miközben a kormány 6 százalékos inflációval számol. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy a tényleges adat alatta marad a nyugdíjemelés mértékének - ilyen esetben pedig szükségtelen az ellátások korrekciója.

Sok pénz hiányzik idén a nyugdíjasok pénztárcájából. Fotó:Depositphotos
Sok pénz hiányzik idén a nyugdíjasok pénztárcájából. Fotó:Depositphotos

Veszélyben a következő évek nyugdíjprémiuma

Bár meglehetősen nagy bizonytalanságok mellett lehet csak a jelenlegi makrogazdasági környezetben - főleg hosszabb távú - prognózisokat felállítani, mégis árulkodók az MNB friss GDP-re vonatkozó várakozásai.

Az már régóta nem újdonság, hogy idén esély sem mutatkozik a nyugdíjprémium kifizetésére, az viszont már új fejlemény, hogy ez jövőre is meglehetősen kérdéses. Sőt, még a 2025-ös év prémiumát is nagy kérdőjelek övezik.

A jegybank ugyanis 2024-re és 2025-re is egyaránt 3-4 százalék közé várja a GDP-növekedés mértékét, ami csak kevés esélyt hagy nyugdíjprémium kifizetésére. A törvényben foglaltak alapján ez ugyanis akkor jár a nyugdíjasoknak, ha az éves gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot.

Júniusi előrejelzésükben Matolcsy Györgyék még 3,5-4,5 százalék közé tették a 2024-es várható növekedés mértékét, vagyis a prognózis teljes sávja a törvényben rögzített szint felett helyezkedett el. Ellentétben a frissített előrejelzéssel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!