<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A diákok ülősztrájkjával indul a reggel január 31-én, a Szolidaritás napján. A pedagógus szakszervezetek így nevezték el a mai, szimbolikus napot, hiszen pont egy éve kezdődtek el a figyelmeztető sztrájkkal a tanári tiltakozások. 

A szakszervezetek úgy látják, hogy bár a hatalom azóta is próbálja ellehetetleníteni a tiltakozásaikat és egy év alatt megvált több pedagógustól is, ők még mindig talpon vannak és céljuk, hogy tovább küzdjenek egy jobb oktatási rendszerért és a régóta vágyott béremelésükért.

Bojár Gábor is felszólal ma este. Fotó: Bánkuti András
Bojár Gábor is felszólal ma este. Fotó: Bánkuti András

A Szolidaritás napjára rengeteg programot szerveztek az érintettek:

  • 06 órától: az Egységes Diákfront ülősztrájkja – több, mint 100 iskolából jelezték, hogy ma valamilyen formában kiállnak a diákok is egy jobb oktatási rendszerért. Még ha csak egy kockás szalaggal csatlakozik bárki is, várják a képeket vagy videókat erre az email címre
  • 10.45-13.45: Gyermekközpontú pedagógia egy gyermekellenes rendszerben? – online műhely a pedagógiai kultúráról a Civil Közoktatási Platform szervezésében. Részletes program ITT olvasható
  • 12.00-20.00: PONT ON - Alternatív tanítási nap - egész napos programsorozat pécsi diákoknak a Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás szárnyai alatt
  • 15.00: a Pedagógus Egység szervezésében a Hősök terén 16 140 darab hiányjelet rajzolnak fel, pont annyit, amennyi pedagógus hiányzik az oktatásból. Szeretettel várják az önkénteseket, mégpedig vörös krétával felfegyverkezve
  • 16.00-18.00: Együttműködő közoktatás – együttműködő társadalom – budapesti konferencia és műhely a CKP szervezésében
  • 16.00: Tiltakozás és politikai véleménynyilvánítás – online műhely diákoknak a TASZ szervezésében
  • 18.00-21.00: XXI. századi Országbeszélgetések I. – a pécsi tanárok, tanárszakosok és középiskolások országos Co-Open Space-e
  • 19.00: A holnap ma kezdődik! – a pontot az i-re a Tanítanék évértékelő gálája teszi fel a budapesti Trafóban, amit a Facebook-on is lehet követni. A 19 órakor kezdődő rendezvényen fellép vagy videón bejelentkezik többek között Alföldi Róbert, Bojár Gábor, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Erdős Virág, Pintér Béla.
  • és egész nap Alternatív tanórák és továbbképzések a CKP oldalain.

Múlt héten országos sztrájk zajlott az iskolákban, amelyen hol többen, hol kevesebben vettek részt, de ma sok helyen akár 100 százalékos is lehet a tantestületekben a munkabeszüntetés aránya. Hozzá kell tenni: még akkor is, amikor a kormány újfajta kommunikációja miatt iskolaigazgatókat fenyegettek és fenyegetnek meg, hogy ha az iskolájukban nem tartanak rendet, megválhatnak tőlük, illetve tanárokat riogatnak azzal, hogy ne merjenek a nyilvánossághoz fordulni.

Pedig óriási eredmény, hogy a mai napon a szakképzésben dolgozók is sztrájkba lépnek, ami a pedagógusszakma iránti szolidaritás miatt is fontos, hiszen ők nem esnek közalkalmazotti jogviszony alá, viszont a kormány számukra sem biztosítja a bérek értékállóságát, illetve az intézmények szakmai működését.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azt kérte a közszférában dolgozóktól, hogy január 31-én csatlakozzanak az „Állj ki Magadért és csatlakozz Te is a tanárok melletti szolidaritási akcióhoz! Állj ki magadért és állj le 5 percre január 31-én”. A szakszervezetek arra is számítanak, hogy a közlekedésben dolgozók hangos dudálással fejezik majd ki a szolidaritásukat a sztrájkolókkal.

A TTDSZ, a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete is felhívást tett közzé a sztrájk támogatására. Szolidaritásáról biztosította a tanárokat a VDSZ, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is, mert egyetértenek a pedagógusokkal abban, hogy az oktatás a jövőnk, csak képzett diákokkal lehet gazdasági fejlődést biztosítani.

Ugyanakkor a pedagógus szakszervezetek és az általuk képviselt pedagógusok úgy érzik, továbbra is magukra vannak hagyva, a kormány még mindig nem hajlandó az oktatás problémáinak megoldása mellé állni, még úgy sem, hogy pontosan egy éve kezdődött el a tanárok mozgalma. 

„Nem normális, hogy egy éve sztrájkolunk, utcán vagyunk, és a kormány úgy tesz, mintha nem történne semmi" – jelentette ki Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervetének elnöke a minap az ATV-ben.