4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.

A balatoni szolgáltatóknál vajon bevezetik nyárra a benzin esetén belengetett árstopot a fizetőképes kereslet csökkenése okán? Többek közt ezt kérdeztük az ágazatért felelős Nagy Márton nemzetgazdasági minisztertől azon a keddi minisztériumi tájékoztatón, amelyen a most induló, a turisztikai ágazat szereplőinek megsegítését célzó program részleteit ismertette Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnökével közösen.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint további pályázatok is lehetnek
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint további pályázatok is lehetnek
Fotó: Mfor/Vágó Ágnes

Mint a nemzetgazdasági miniszter elmondta, mintegy 15 milliárd forintnyi összeget osztanak szét az ágazat szereplői köz, az ok a versenyképesség erősítése, a szolgáltatások minőségének javítása, valamint a gazdasági élet élénkítése. Ezúttal kimondottan a vidéki szolgáltatóiparra „lőnek”, azonban nem zárta ki Nagy Márton azt sem, hogy a későbbiek során a mostani mentőövet majd újabbak követik.

Három részből áll a most elindított program. A tizenöt milliárdból a legnagyobb részét – tizenhárom milliárd forintot – az összegért pályázat útján jelentkező, egész évben nyitva tartó vidéki vendéglátóhelyek közt osztják szét, és mint hangsúlyozták, a megkapott összegből bármi megvehető – nem szabnak feltételt a juttatás elköltéséhez.
Egymilliárd jut a hazai Tourinform irodák korszerűsítésére, működésük fejlesztésére, a maradék egymilliárdot pedig a kávéházi cigányzene megőrzésére, fellendítésére fordítják – így mintegy 600 cigányzenész kaphat a most indított program alapján négy hónapra szóló anyagi támogatást.

A keddi nappal elindított program részletei a Kisfaludy-program oldalára kerül ki teljes részletességgel, ott is lehet jelentkezni a kihirdetett összegekre. A pályázatok beadásának módja a lehető legegyszerűbb, pályázatíró sem szükséges hozzá, és azonnal elbírálják a beadott pályamunkákat, nincs versenyeztetés - aki jogosult rá, már utalják is számára az összeget.

Azonban van néhány bökkenő. Valóban szép a leányzó fekvése, ám például a balatoni vendéglátósok körét – akik vannak azért szép számban – nem segíti ki ez a pályázati csomag, hiszen ők alapvetően szezonálisan vannak nyitva – így nem is pályázhatnak a most megnyíló támogatási programra. Ezt fel is vetettük a miniszternek a tájékoztató alkalmával. Azt a választ kaptuk, hogy igen, az ágazat vezetőiként ezzel ők is tisztában vannak, és amint módjukban áll bővítik majd a következő pályázatok alkalmával a pályázók körét.

Másik kérdés, amit nekiszegeztünk Nagy Mártonnak, arról szólt, tudnak-e arról, hogy a március elején zárult, nagyobb hazai utazási irodák által meghirdetett előfoglalási akciók alkalmával olyan sok honfitársunk foglalt előfoglalás útján, akciós áron nyaralóprogramot, hogy nem volt ritka, egy-egy desztinációra minden hely elkelt. Ebből következően a nyári főszezonra zéró ajánlat maradt egy-egy sikeres, keresettebb desztináció esetén. Tudni kell, hogy az előfoglalók nagyrésze hitelt vett fel a nyaralásának korai lefoglalására, magyarán ezt azt jelzi, nincs az embereknél kint sok pénz.

Ezért kérdeztük a minisztertől, hogy tervezik-e árstop bevezetését a nyári főszezon berobbanásának idejére például a balatoni szolgáltatóknál, hogy az emberek tudjanak menni nyaralni olyan áron, amit ki tudnak fizetni?

Azt válaszolta, azzal ő is tisztában van, hogy a turizmus kiemelt fontosságú stratégiai ágazat, kulcsfontosságú a hozzájárulása a gazdasági növekedéshez, és ismert az is, hogy a GDP mintegy 10 százalékát épp a turizmus adja a költségvetéshez. A miniszter felidézte, hogy tavaly a magyar családok körében végeztek egy nagy, átfogó elemzéses vizsgálatot. Kiderült, hogy érzékenység terén első helyen az élelmiszerárak alakulása áll, második helyen a rezsiköltségeké végzett, harmadik volt, hogy  az egészségügy, a gyógyszerárak befolyásolják a közhangulatot, negyedik helyen pedig az üzemanyag árak alakulása.

"Azaz az első négy helyen szó nincs nyaralásról, kikapcsolódásról, feltöltődésről – az érzékenységi lista elején ez nem szerepel. Ezért szabályozó beavatkozásnak e területen nincs helye" - válaszolta Nagy Márton.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!