2018. február 12. 12:02

A Richter sokat küzd a kintlévőségei beszedéséért.

A Richter mai tájékoztatója alapvetően az egyik, méhmióma kezelésére szolgáló készítményük uniós hatósági vizsgálatáról szólt, de más fontos információkat is megosztott hallgatóságával Orbán Gábor vezérigazgató.

Megtudtuk például, hogy Romániában még a magyarnál is rosszabb a fizetési morál. Az mfor tudósítója eredetileg a magyar viszonyokra volt kíváncsi. Ismert, hogy az állami fenntartású intézmények, azok között is főleg a kórházak lejárt tartozásainak állománya évről évre 50-60 milliárd forint kkörül alakul. A kifizetetlen számlákat a kormány minden évben rendezi, de ez csak tüneti kezelés, a strukturális hibákat nem orvosolja. Ezért halmozódnak fel újra a kifizetetlen számlák.

S bár a gyártók és a kórházak közé a gyógyszer-nagykereskedők ékelődnek be, vagyis ha nem fizet időben az egészségügyi ellátó, akkor az a közbülső piaci szereplőnek rontja a likviditását, de áttételesen a gyártónak is okozhat kellemetlenséget a csúszás.

Orbán Gábor tájékoztatása szerint a fizetések késlekedése idehaza nem érinti a Richtert: vezérigazgató nem tudott arról, hogy lejárt tartozása állna fent az államnak a gyógyszercég felé.

Viszont jelentős problémát lát a romániai piacon, ahol tapasztalatai szerint a magyarnál sokkal rosszabb a fizetési morál. Amit érthetetlennek tart, mivel a román gazdaság elvileg jól teljesít. A késedelmes fizetések pontos okát azonban nem ismeri a vezérigazgató.

A ma közzétett 2017 IV. negyedéves, illetve tavalyi egész éves jelentésük szerint Romániában 32,5 millió euró árbevételt ért el a Richter 2017-ben, ami 1,7 millió eurós növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A cég teljes forgalmának 2,75 százalékáról van szó.

A jelentésből azt is megtudtuk, hogy a jelentős hatósági árcsökkentések következtében több originális terméket kivontak a román piacról, ami a Richter értékelése szerint pozitívan befolyásolta néhány generikus (vagyis másolt hatóanyagú) termék forgalmát. Ez tehát kedvezően hatott a magyar gyógyszercég forgalmára. Az új hivatalos árlista bevezetésére várhatóan április elsején kerül sor. 

A vezérigazgató szavaiból kiindulva megállapítható, hogy ha nem is teljes mértékben, de a román piac is tehet arról, hog a vevői követelések állománya a 2016-os 116,2 milliárd forintról tavaly év végén 123 milliárd forintra emelkedett.

Baka F. Zoltán

mfor.hu