2019. november 8. 10:12

14 370 forinton cseréltek gazdát a bankpapírok arra, hogy a legnagyobb hazai hitelintézet ismét pozitív adatokat tett közzé, ezúttal a harmadik negyedévéről.  

Az OTP Bank-csoport idei háromnegyedévi korrigált adózott eredménye 313,1 milliárd forint lett, 19 százalékkal lett több az egy évvel korábbinál. E kiugró növekedést Bencsik László vezérigazgató-helyettes alapvetően két tényezővel magyarázta a mai sajtótájékoztatóján. Az egyik, hogy az idén megvásárolt bankok 19 milliárd forinttal gyarapították a nyereséget, a másik pedig a nagyon pozitív gazdasági környezet. A külföldi leányok egyébként már az OTP-csoport eredményének a felét adják, részben az akvizíciók, részben pedig az ukrán és orosz leányaik növekedése miatt.

Bencsik László Bencsik László

Ám ezek nélkül is 12 százalékkal nőtt volna az adózott eredmény. Mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy míg a bank bevételei – egyedi tételek nélkül – éves alapon 18 százalékkal nőttek, addig a működési költségei csak öt százalékponttal kevesebbel, 13 százalékkal.

S a bank kilátásai is bíztatóak, miután a Société Généralétől megvásárolt szerb leánybank eredményei a negyedik negyedéves adatokban már szerepelni fognak, miközben folyamatban van a franciák szlovén érdekeltségének a megvásárlása is. 

Egyetlen negyedév alatt 5 százalékkal nőttek az OTP betétei, ebből a lakosságiak 2 százalékos gyarapodása Bencsik szerint azért figyelemreméltó, mert ebben az időszakban a Magyar Állampapír Plusz is rengeteg magánpénzt vonzott. A hazai megtakarítási piacon egyébként az OTP-nek sikerült megőriznie a 32 százalékos részesedését.

A többi szegmensben pedig növelte a súlyukat. A jelzáloghitelekből 20 százalékkal többet folyósítottak az előző év azonos időszakához képest, aminek következtében e hiteleknél immár több mint 30 százalékos az OTP részesedése. A bank erős az államilag támogatott hitelek nyújtásában is. A családi otthonteremtési kedvezmények több mint 70 százalékát nála igénylik az ügyfelek, míg az OTP 124 milliárd forintnyit folyósított a piacon összességében 277 milliárd értékben kihelyezett babaváró hitelekből, ez 45 százalék körüli piaci hányadnak felel meg. Összességében a bank fogyasztási hiteleinek az összege 37 százalékkal nőtt, ezen belül a személyi kölcsönöknél az OTP részaránya immár csaknem 40 százalékos.

A volumenek növekedésének tudható be, hogy a bank nettó kamatbevétele éves alapon 15 százalékkal bővült. A jelentős hitelkihelyezés és portfoliójavulás ellenére az Equilor Befektetési Zrt. intő jelnek tartja, hogy a nettó kamatmarzsok idén július-szeptember között jelentősen, 31 bázisponttal csökkentek a 2018 harmadik negyedévéhez viszonyítva. Kiugró volt a díj- és jutalékbevételek 26 százalékos éves emelkedése is.

A vállalati hitelpiacon a 14,6 százalékos 2018 végi részesedését az OTP 0,1 százalékponttal, 14,7 százalékra növelte idén szeptember végére, alapvetően itt is a támogatott konstrukcióknak – lásd a Magyar Nemzeti Bank NHP+ programjának – köszönhetően.

Az első kilenc hónapban megfigyelt dinamika alapján a vezetőség módosította az eredeti elképzeléseit. Csökkentették a romániai bankadó várható hatását, valamint emelték a várható hitelállománya és a működési költségei növekedési ütemét.

Az Equilor szerint a legnagyobb hazai hitelintézet jó úton halad egy újabb rekordév felé és látható, hogy mind a magyarországi, mind a leánybanki tevékenysége dinamikusan emelkedik. Az utóbbi időszakban ráadásul a bevételei növekedési dinamika jóval erőteljesebb, mint a költségeié, miközben a nem teljesítő hitelek aránya is rohamosan csökken. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.