1p

Több hetes kihagyás után tér vissza a Kormányinfó, a szokásos csapat, Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra vezetésével. 

Csütörtök délután fél 1-re hívták össze a Kormányinfót. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szokás szerint 'Mit miért tesz a kormány?' címmel hirdette meg a tájékoztatót, ahol a Klasszis Lapcsalád képviselője is részt vett. Percről percre tudósításunk:

 

 

Amíg várunk...

A közmédia híradója éppen azzal szórakoztatja a nagyérdeműt, hogy a román haditengerészet a Frontex keretein belül végrehajtott akcióját mutatja be. Vajon mit csinál most Gulyás Gergely?

Henry Kissinger

Miközben a Kormányinfó késik, a híradó az elhunyt Henry Kissingerről is megemlékezett. 

Érdekes fordulat

Kormányinfó még nincsen, viszont a koztévés híradóban így is akadt érdekesség. Ahogy arról laptársunk, a Privátbankár is írt a napokban, Finnország lezárta határait Oroszországgal, azzal a váddal, hogy az oroszok migránsokat szerveznek az átkelőhöz. A köztévé tudósítója beszámolójában egyebek mellett jogellenesnek nevezte mindezt - ami mindenképpen furcsán hat a magyarországi migrációs intézkedések tükrében.

Nincs Karácsony Gyurcsány nélkül - mondta a Fidelitas

Miközben a Kormányinfó tovább késik, az ifjúsági Fidesz "karácsonyozott" egy sort. 

Vietnámi kokaincsempészek vannak...

Kormányinfó azonban még mindig nincs. Miközben több mint negyedórás késéshez értünk, olvassa el ma reggeli vezetőcikkünket felelős szerkesztőnk, Mester Nándor tollából: 

A Kormányinfó fél órás késéssel, de elkezdődött

Jöjjenek a bejelentések!

Kormányülés, EU-s pénzek

Miután Szentkirályi Alexandra elnézést kért a késésért, jöjjön Gulyás Gergely. Tegnap több mint 12 órás kormányülést tartottak, itt születtek meg a döntések.

EU-s költségvetés módosítása, Ukrajna EU-s csatlakozása: Gulyás Gergely szerint mindkét ügy előkészítetlen, a várható hatásokat nem mérték fel. Hozzátette, az Európai Bizottság úgy akarja módosítani a költségvetést, hogy nem hajtotta végre, nemcsak Magyarország és Lengyelország vár pénzekre, hanem a helyreállítási alapnál is alacsonyak a kifizetések, azon országoknál is, akik kaptak már valamennyit.

Kijelentette,

a bizottság feladata a költségvetés végrehajtása, nem módosítása.

Ukrán EU-csatlakozás

A miniszter szerint az uniós dokumentumok sem állítják azt, hogy Ukrajna teljesítette volna a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. Mint mondta, hatástanulmány és szakértői vélemény a csatlakozásról nem készült, vagy nem lett nyilvánosságra hozva. 

Magyarország így egyik ügyben sem tud hozzájárulni a közös döntéshez 

- jelentette ki Gulyás Gergely. Hangsúlyozta, a magyar vélemény szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz a balkáni országokkal szemben, akik jobban készen állnának. 

Vétójog

Gulyás Gergely szerint vétójog nem létezik, hanem közös döntések születnek: Magyarország ezekkel nem ért egyet. A miniszter szerint a nemzeti konzultáció a magyar állampolgárok véleményét méri fel ezekről a kérdésekről

Kamatstopok

A kormány döntést hozott a kamatstopokról: a kis- és középvállalkozások kamatstopját április elsejéig meghosszabbították. Eddig 80-85 milliárd forintnyi segítséget nyújtottak.

300 ezer család is örülhet, ugyanis a lakossági kamatstopot is meghosszabbították július elsejéig, ez családonként 420 ezer forintot jelentett. A Diákhitel kamatstopot is ugyanezen időpontig hosszabbította meg a kormány.

Zöldenergia bejelentések

Gulyás Gergely kijelentette, a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, amelyhez tárolási kapacitások kellenek - hozzátette, ezért írtak ki napelem-pályázatokat. 

Ezt most a vállalkozásokra is kiterjesztik, a pályázatokat febrár 5-i határidővel fogják kiírni: tárolóberuházásokat, építéseket finanszíroznak majd belőle. Az új szabályozásban a tárolók mentesülnek a rendszerhasználati díj átvételi díjának fizetésétől 2026-ig. 

Jönnek a kérdések...

...és a válaszok.

Az első kérdés Tordai Csabára vonatkozik, akit Gulyás Gergely ismer, és jó jogásznak tart. A Karácsony Gergely adománygyűjtésének állítólagos meghamisításával kapcsolatos ügyet a miniszter szerint ki kell vizsgálni, és a főpolgármesternek választ kell adnia a felmerült kérdésekre. 

Szuverenitási törvényjavaslat

A kormányellenességgel ritkán vádolható Magyar Nemzet újságírója arra kíváncsi, hogy miért támadja a magyar baloldal a javaslatot. Gulyás Gergely válaszában emlékeztetett,

a törvények 1990 óta tiltják a külföldről érkező kampánytámogatást.

Hadat üzent-e Brüsszel a rezsicsökkentésnek?

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy az uniós dokumentumokban benne van, a magyar energiatámogatásokat el kéne törölni. Hozzátette, a kormány nem fogja ezt megtenni.

Kötelezettségszegési eljárás, szuverenitásvédelmi törvény

A miniszter szerint nevetséges eljárásról beszélni addig, amíg a törvényt el sem fogadták. A rend kedvéért megismételte, az ellenzék mögött külföldi érdekek állnak, ezért támadják máris.

Migrációs megállapodás

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt hetekben Írországban történt késeléses támadás, és egy francia falubál megtámadása nyomán letehetnek-e Brüsszelben a migrációs megállapodásról, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a változást elsősorban az EP-választások után kell várni. 

Kamatstop további részletek

Az ATV kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a kamatstop tényleg marad, a megszűnésről szóló banki leveleket ki lehet dobni. 

A minimálbérhez kötött juttatások miért nem emelkednek decembertől?

Van egy jogszabályi rend, ez az elmúlt 30 évben is így volt - a minimálbéremelés, bérminimum-emelés a munkavállalói és munkaadói oldal külön döntése volt. Az ehhez köthető juttatások januártól emelkednek. 

Svéd NATO-csatlakozás

A törökök év vége előtt ratifikálnának - érvényes-e Orbán Viktor korábbi kijelentése arról, hogy nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikációban?

Gulyás Gergely szerint a kormány támogatja a javaslatot, ha megvan a szükséges szavatszám, szavaznak majd róla. 

14 év alattiak ingyenes közlekedése

Lázár János javaslata a kormány napirendjén eddig nem szerepelt, előterjesztés nincsen róla. Gulyás Gergely hozzátette, ha lesz előterjesztés, abban benne lesz a pontos költsége és a részletek is. Kijelentette, ő egyébként támogatná, ha megfelelőek a körülmények. 

Kórházi adósságok

A kórházok adósságállományával kapcsolatban a kormány két döntést hozott. Gulyás Gergely szerint fel kell tárni az adósságok miértjét, majd ki kell őket fizetni. Cikkünk a témában:

Tankerületek adóssága

Ahogy a napokban cikkünkben megírtuk, a tankerületek adóssága is rendkívül magasra szökött. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kijelentette, fel kell tárni, mi az oka az eltérő mértékű eladósodásnak. A kormány a Belügyminisztérium vizsgálatát várja.

Üzemanyagok jövedéki adója

Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, erről egyelőre nincsen döntés. A rezsivédelmi alap jövő évi forrásait vizsgálják, ebben a jövedéki adó is forrás lehet – azaz elképzelhető, hogy az autósokon töltené fel az alapot a kormány:

Mi lesz a Nemzetközi Beruházási Bankba befektetett pénzekkel?

A miniszter elmondta, fennáll tartozás a magyar állam felé, és folyik az eljárás az IIB ellen. A csőd- vagy felszámolási eljárásban az állam érvényesíti minden igényét Gulyás Gergely szavai szerint, itt példaként a Lánchíd Palotát is említette – azaz elképzelhető, hogy visszakerül a kémbank volt székháza is.

Nemzeti konzultáció, árfigyelő

Szentkirályi Alexandra elmondta, a nemzeti konzultáció esetében még nincsenek adatok; míg az árfigyelő bővítése folyamatban van, de erről sincsenek még adatok. 

Magyar Dubaj

A Rákosrendező környékére pletykált tervek léteznek, Lázár János hétfőn részletes sajtótájékoztatót tart a témában.

Miről volt szó Charles Michel látogatásán?

Gulyás Gergely elmondta, az EU-csúcs napirendjéről, a költségvetés módosításáról és Ukrajna csatlakozásáról tárgyaltak.

Párizsi klímacélok

Gulyás Gergely szerint a párizsi klímacélok globálisan biztosan nem fognak teljesülni, de Magyarország úgy tudta az ipari termelését növelni, hogy a kibocsátását csökkentette. Emlékeztetett, 150 milliárd forintért hirdettek meg zöldenergia-pályázatokat.

Új kínai járvány

A tisztiorvosi szolgálat figyeli a vírusok alakulását, és ha kell, megteszi a szükséges lépéseket. Nem kell egyelőre tartani újabb Covid-19-jellegű járvány kialakulásától.

Qualitas gimnázium

Az államnak a tankötelesekkel szemben van kötelezettsége, ezeknek a diákoknak ajánlottak alternatív iskolát és elhelyezést; de mindenki másnak is próbálnak segíteni. 

Kórházi várólisták

Gulyás Gergely válaszában kiemelte, a hazai várólisták a rövidebbek, mint Nyugat-Európa több más, gazdagabb országában. Ugyanakkor a problémát érzékelik, a Belügyminisztérium pedig akciótervet készít öt kiemelt kategóriában a várólisták csökkentése érdekében.

Karsai Dániel, eutanázia

A közvélemény-kutatások szerint a magyarok többsége nem ellenzi az eutanáziát. A kormány álláspontja azt, hogy senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy elvegye más életét. 

Nobilis Kristóf ügye, Nobilis Márton

Az Agrárminisztériumban Gulyás Gergely nem tud belső vizsgálatról, a büntetőeljárás zajlik. 

Recski sárlavina

Mi történt az erre elrendelt pénzzel? Gulyás Gergely elmondta, a kormány kártalanítja az érintetteket. Pontos adatokat nem tud. 

Börtönbüntetések előtti átjelentkezés-gyakorlata

Ha ez tényleg gyakorlat, és többen jelentkeznek át azért, hogy jobb körülmények közé kerüljenek, a jogszabályon lehet változtatni - fogalmazott Gulyás Gergely. 

Ukrajnai háború

Az orosz-ukrán háború kapcsán a Magyar Hírlap újságírójának azon felvetését, hogy azért van háború, mert Ukrajna nem kötött békét amerikai és brit nyomására, Gulyás Gergely kijavította, és emlékeztetett:

azért van háború Ukrajnában, mert Oroszország a nemzetközi jogot megsértve megtámadta. 

Boldog István ügye

A Miniszterelnökség két tanácsadóját is meghallgatták tanúként. A miniszter azért hozzátette, a választókerületi kérdésekben jó, ha konzultálnak a terület képviselőjével, de a pályázatok elbírálásának objektív kritériumok alapján kell történnie. 

Főpolgármester-jelölt

A Fidesz azért nem jelölt még senkit Karácsony Gergely ellenfelének, mert még nem született döntés a kérdésben. 

Román cégek, ukrán gabona

Arra a felvetésre, hogy igaz-e az a sajtóhír, hogy román cégek átcsomagolt ukrán gabonát hoznak be, Gulyás Gergely elmondta, nem tudja megerősíteni, hogy ilyen történt volna. 

Jövő januárban 35 milliárd forintos tartozással indulnak a kórházak

A kormány dolgozik a kérdés megoldásán, hogyan adósodhattak el a kórházak ennyire. Több ellátást számoltak el a kórházak, mint amire számított az egészségbiztosítás, fenntartási költségek is magasabbak voltak, és hiányzott az a menedzsment, ami időben és megfelelő mértékben jelezte volna a problémát. 

 

Kamatstop és nemzeti konzultáció

A Klasszis Lapcsoport azon kérdésére, hogy értelmét vesztette-e a kamatstopra vonatkozó kérdés a nemzeti konzultációban, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a 2024-es év hosszú, a kérdésnek így is van értelme.

Diákhitel

A Diákhitel kamata egyelőre nem csökken, a kormány abban reménykedik, hogy a piaci kamatok 8 százalék alá csökkennek majd. 

Otthonfelújítási program

Ma megjelennek a CSOK szabályai, az otthonfelújítási programról nincsen kormánydöntés, egyelőre csak sajtóhírek vannak. 

Alex Soros keze

Gulyás Gergely ismételten bulvárkérdésnek minősítette a plakát át-, vagy nem ragasztását. 

Budapest Airport megvásárlása

A miniszter szerint a vásárlás célja az, hogy jobb gazdasági helyzetbe kerüljön Magyarország. Hozzátette, jelentős fejlesztésre van szükség, de ez több turistát és bevételt jelent; Gulyás Gergely szerint ugyanakkor ez egy aranytojást tojó tyúk. Szintén kérdésre válaszolva elmondta, a források rendelkezésre állnak, a megtérülés a cégnyereségen kívül is összetett kérdés.

Szuverenitásvédelem

A törvény szövege szerint szankciókat nem szabhat ki a hivatal, az újságírói, vagy szerkesztői szabadságot nem befolyásolja - mondta a miniszter. 

Honvédség

A szakszervezeteknek Gulyás Gergely szerint nincsen helye a honvédségben, de az érdekképviselet más formáit meg kell teremteni. A toborzásról nincsenek pontos adatai.

Orbán Viktor a Kormányinfón

Valamikor lesz ilyen az év végén, vagy az év elején. 

Vége a Kormányinfónak

Köszönjük, hogy velünk tartottak percről percre tudósításunkban!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!