2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Riportot közöl a BBC a magyar kormány duzzadó akkumulátorgyártási ambícióiról, a fejlesztések előnyeiről, amit más uniós tagországok irigyelnek, és hátrányairól, amiből nem kérnének.

Riportot közölt a BBC a magyar kormány akkumulátoripari ambíciókról, részletezve a fejlesztéseket és a kockázatokat – szemlézte a cikket a hvg.hu. A brit médium a duzzadó magyar akkumulátoripari ambíciókról ír.

A BBC körbejárta a magyar akkumulátor-bizniszt
A BBC körbejárta a magyar akkumulátor-bizniszt
Fotó: Depositphotos

A cikk arról szól, hogyan válna Magyarország kínai asszisztenciával akkumulátorgyártó nagyhatalommá, leelőzve még a Kína mögött jelenleg második USA-t is. A BBC magyarországi tudósítója, Nick Thorpe szerint a Kínával és Dél-Koreával zajló egyre intenzívebb üzletelést irigyli a többi uniós tagállam. Idén nyáron heti 17 repülőjárat indul Kínába Budapestről. Tavaly 10,7 milliárd euróval - 4194 milliárd forinttal - Kína lett a legnagyobb külföldi befektető az országban.

Az összeállítás sorra veszi a fejlesztéseket: Debrecenben a CATL, a BMW, az Eve Energy, Szegeden a BYD-gyár építéséig. A BBC utal arra, hogy a CATL 7,3 milliárd eurós beruházását 10 százalékkal tolja meg a kormány a magyar költségvetésből és emlékeztet a Budapest–Belgrád vasútvonal szintén kínai együttműködésben zajló építésére. Azt is megemlíti, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök idén tavaszi európai látogatásán csupán három államot keres fel: Szerbiát, Franciaországot és Magyarországot. 

Idézik a kritikusokat, akik felhívják a figyelmet a környezetvédelmi problémákra, az akkumulátorgyártás nagy víz- és áramigényére és a szükséges munkaerő hiányára. A történet végén Magyarország a kínai és a dél-ázsiai nagyvállalatok vazallus államává válhat. A kormány válasza erre az, hogy még meg kell győzni a beruházókat, hogy ne csak a gyártást hozzák ide, hanem a kutatást is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!