<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Ismét új szabályok léptek életbe az idősotthonokban. Az országos tisztifőorvos június 19-én feloldotta a látogatási és kijárási tilalmat, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 15-i eljárásrendje úgy módosította az idősotthonok életét, hogy azok a lakók, akik hétvégére, vagy hosszabb "szabadságra" utaznának rokonaikhoz vagy saját lakásukba, csak akkor térhetnek vissza az intézménybe, ha negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje olyan szigorításokat tartalmaz, melyeket a szociális intézményekben kötelező betartani, és ez alapján saját, egyéni eljárásrendet kell kialakítaniuk az otthonokban. Van, ahol már a hozzátartozók is megkapták ezeket az intézményvezetők által összeállított tájékoztatót, melynek legfontosabb tételei a következők: 

Ha kivisszük a nagymamát hétvégére, számoljunk a teszttel! Fotó: PixabayHa kivisszük a nagymamát hétvégére, számoljunk a teszttel! Fotó: Pixabay

- Ha valaki rokonaihoz, vagy akár saját otthonába távozna mondjuk egy hétvégére, akkor köteles visszatérésekor a PCR vizsgálat negatív eredményének bemutatására. Egy gödöllői otthonban megelégednek ennyivel, de egy budapesti otthon tájékoztatója szerint a PCR-teszt után még további 14 napig izolációs helyiségben különítik el a visszatért lakót. Csak úgy lehet az otthonból eltávozni és visszatérni, ha ezeket a szabályokat elfogadja és betartja az illető.

- Új lakó felvételénél négy napnál nem régebbi PCR-teszt szükséges. 

- Amennyiben valakit ugyan nem koronavírus miatt, de legalább 48 órán keresztül egészségügyi intézményben ápoltak, akkor is szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása. Ha ezt nem tudja felmutatni a lakó, akkor 14 napra elkülönítik egy erre kijelölt helyiségben. 

- Az egyik budapesti idősotthonban ahhoz is ragaszkodnak, hogy ha járóbeteg-szakellátásra kell mennie az idősotthon lakójának, és az intézmény munkatársa nem tudja elkísérni az egészségügyi intézménybe, akkor is 14 napra izolálni kell az illetőt. 

- A látogatóknál fontos szempont, hogy aki három héten belül sárga vagy piros országban járt, nem látogathatja meg hozzátartozóját az otthonban. Így is csak előzetes telefonos bejelentkezés, majd az utazásról szóló nyilatkozat kitöltése után, a megfelelő higiénés szabályok betartásával lehet csak belépni az intézménybe

Nem új szabály, és nem is szigorítás, de fontos, hogy koronavírus-fertőzés után továbbra is 2 db negatív PCR-teszt szükséges, és 14 napos izoláció az intézmény területén. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.