3p

A mobiltelefonok ellopását egyelőre a mesterséges intelligencia sem tudja megakadályozni. Abban azonban szerepet vállalhat, hogy az ellopott tulajdon használhatatlan legyen a rossz kezekben.

A mobiltelefonok Android operációs rendszere hamarosan kiegészül olyan képességekkel, amelyek segítségével rájöhet, hogy ellopták a telefont, amennyiben azt használják, és ez alaposan megkeserítheti a tolvajok életét. A Google integrálja mesterséges intelligencia megoldását a programba, amely házőrző kutyaként védi a telefont akkor is, ha tulajdonosa már nem képes erre.

Odasóz a tolvajoknak a Google
Odasóz a tolvajoknak a Google
Fotó: Pixabay

A mobillopás mindennapos probléma. Londonban például átlagban hatpercenként tulajdonítanak el egy-egy telefont a gazdájától. Villanybringán vagy robogón lovagoló tolvajok a mobilozó kezéből kapják ki a készüléket, zsebtolvajok táskákból, kosarakból emelik ki és vannak olyanok, akik akciójuk előtt kifigyelik, hogy milyen pin-kódot használ a tulajdonos a telefonjához.

A védekezésre szolgáló mesterségesintelligencia-megoldások első védvonala a lopás tényét próbálja kideríteni. Az algoritmusok mozgásérzékelők segítségével felfoghatják azokat a hirtelen változásokat a mobil helyzetében, amelyek a lopással járnak, amikor valakitől elveszik a telefonját. Ezt követően zárolhatják a mobilt.

Azt is érzékelheti a „lopásbiztos” mobil, ha hosszabb időre leválasztották a hálózatról. A tolvajok ugyanis sokszor ezzel próbálják megelőzni, hogy nyomkövetőkkel megtalálják őket. További lehetőség az ellopott mobil használhatatlanná tétele, ami értelmetlenné teheti az eltulajdonítását. A Google egyik megoldása ezzel kapcsolatban, hogy az androidos telefon csak akkor engedi "resetelés" után újra használni a készüléket, ha megadják a tulajdonos adatait. Ez lehetetlenné teszi a lopott mobil eladását. A „privát területek” képesség azt jelenti, hogy a telefon bizonyos alkalmazásaihoz, például a mobilbankoláshoz, csak újabb azonosítások megadásával lehet hozzáférni. Az új lopásvédelmi képességeket az Android 15-be építik be, ám egyes lehetőségekkel a régebbi változatokat is ki lehet egészíteni. A sok lakattal az lehet az egyetlen gond, hogy ha a felhasználó egyet véletlenül bezár, akkor kell keresnie egy mestert, aki ki tudja azt nyitni. És ez a tudás a rosszfiúknak is rendelkezésére állhat.

A készülékkereső már elindult

A Google egyébként egy hónappal ezelőtt indította el a készülékkeresőjét, amely az elveszett mobilok megtalálásában segít. A Mobilaréna szakportál azt írta, hogy a cég április elejétől tette elérhetővé az Egyesült Államokban és Kanadában a Google Find My Device szolgáltatását, ami minden jelenleg olyan telefonnal üzemképes, amely minimum Android 9-es rendszert futtat. A hálózatot így több, mint egymilliárd eszköz alkotja.

A Find My Device szolgáltatás akkor is elérhető, ha az adott készülék offline állapotban van, a Google-höz tartozó Pixel 8 és a Pixel 8 Pro pedig akkor is megtalálható marad, ha kikapcsolt állapotban vannak, vagy lemerült az akksi. (Via mobilarena.hu, Wired)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!