2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mindenki be fogja tartani a határidőket, erre kínosan ügyelni fognak.

Reálisan két év múlva, 2021-ben születhet meg a paksi atomerőmű bővítéséhez kapcsolódó létesítési engedély, ezt szakmai körökből árulták el az Mfor munkatársának. Ez az ütemezés abból indul ki, hogy az engedély iránti kérelmet csak valamikor a jövő év első félévének vége felé nyújtja be a beruházás kivitelezője.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnapi tájékoztatóján számolt be arról, hogy a várhatóan 2020 június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) elé az új blokkok létesítési engedélyéről szóló kérelem. Ebből kiindulva - és a vonatkozó jogszabályokban szereplő egy éves elbírálási határidőt figyelembe véve - az a következtetés adódik, hogy leghamarabb egy év múlva kerülhet pecsét az engedélyre, amennyiben a kérelem a lehető leghamarabb a hivatal elé kerül, és ott sem használják ki teljesen a jóváhagyásra rendelkezésre álló egy éves időtartamot.

Szakmai berkekben azonban nem ennyire optimisták. A lapunkhoz eljutott álláspont szerint érdemesebb azzal számolni, hogy a kérelmet valamikor a külügyminiszter által megjelölt jövő június végi időponthoz közel fogják eljuttatni az atomenergia hivatalhoz. S várhatóan az OAH is ki fogja használni a törvény szabta vizsgálati időt, amely az egy éven túl további három hónappal engedi meghosszabbítani ezt az időszakot.

Mindezek alapján tehát ha abból indulunk ki, hogy a kérelem jövő júniusban érkezik meg, és onnan számolva 15 hónapot vesz igénybe a vizsgálat - mert vélhetően igénybe fogják venni a plusz három hónapot - akkor az jön ki, hogy valamikor 2021 ősz elejére zárulhat le az engedélyezési eljárás.

Ez még messzebb tolja ki a beruházás lezárását. Eredetileg 2025-2026 táján kellett volna átadni az új blokkokat, de a projekt tetemes csúszásban volt már eddig is, így egyre valószínűbb, hogy 2030 előtt nem lehet üzembe helyezni az új létesítményeket. Figyelemre méltó volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi találkozóját követő nemzetközi sajtótájékoztatón érdemben nem esett szó a paksi beruházásról, minha a felek kerülni akarták volna a témát, miközben a két állam jelenlegi legnagyobb közös projektjéről van szó.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!