<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Közzétette utolsó éves jelentését az MKB Bank, amely május 1-jén a Takarékbankkal összeolvadva MBH Magyar Bankholding néven fut tovább.

Közzétette a 2022-es pénzügyi évről szóló tőzsdei jelentését az MKB Csoport, amely tartalmazza az év közben beolvadt Budapest Bank és a leányvállalatként konszolidált Takarék Csoport, illetve a sikeresen átvett Sberbank hitelállomány számait is.

2022 végén az MKB Csoport mérlegfőösszege 8,9 százalékos éves növekedést követően 10 614,4 milliárd forint volt. A bankcsoport bruttó hitelállománya egy év alatt 582,4 milliárd forinttal, 5 011,1 milliárd forintra emelkedett. A lakossági ügyfélhitelállomány 10,9 százalékkal, a vállalati hitelállomány 19,3 százalékkal gyarapodott egy év alatt. Növekedett emellett az MKB Csoport betétállománya is (+5,7 százalék), amely 2022 utolsó napján meghaladta a 6 574,4 milliárd forintot – a vállalati betétállomány 6,9 százalékkal nőtt, míg a lakossági szegmens állománya szinten maradt.

A kormányzati intézkedések több mint 70 milliárd forinttal rontották a bank eredményét. Fotó: MTI
A kormányzati intézkedések több mint 70 milliárd forinttal rontották a bank eredményét. Fotó: MTI

A bankcsoport tavaly számos, a gazdasági növekedés és az MKB stratégiája szempontjából kiemelt területen növelte ügyfélállományát és javította piaci részesedését. A lakossági üzletágban a fedezetlen hitelek állománya kiemelkedően (+34,2 százalékkal) nőtt 2022-ben, míg a fedezett hitelek állománya - a Sberbanktól átvett állományt is figyelembe véve - 19,9 milliárd forinttal bővült. 

Az MKB Csoport agrár- és élelmiszeripari üzletágában kezelt hitelállomány több mint 90 milliárd forinttal nőtt, év végére mintegy 540 milliárd forintot tett ki. Emellett az egyedi kezelésű kkv- és nagyvállalati kör hitelállományai 17,8 százalékkal, a kisvállalatoké pedig 15,1 százalékkal emelkedtek.

A bank saját tőkéje 808,7 milliárd forintra nőtt a 2021. év végi 692,0 milliárd forintról, ami tovább erősítette az MKB külső sokkokkal szembeni ellenállóképességét. A bankcsoport tőkemegfelelési mutatója – jelentősen meghaladva a szabályozói minimumokat – 19,7 százalékra emelkedett, stabil alapot biztosítva a további növekedéshez, valamint likviditási helyzete is stabil, bőven a szabályozói elvárások felett alakult.

„Büszkék vagyunk arra, hogy bankcsoportunk a turbulens makrogazdasági környezethez is képes volt alkalmazkodni, teljesítette stratégiai céljait és erősíteni tudta a főbb piaci szegmensekben betöltött pozícióit. Köszönjük ügyfeleink belénk vetett bizalmát, és a tavalyi eredményekre építve folytatjuk egy még hatékonyabb, az ügyféligényeket még jobban kiszolgáló bank építését” – nyilatkozta Dr. Barna Zsolt, az MKB Bank és a Magyar Bankholding elnök-vezérigazgatója.

„Az MKB Csoport 107,4 milliárd forint számviteli eredménnyel zárta a 2022-es évet, amely magában foglalja a kormányzati intézkedések összesen 73,4 milliárd forintos eredménycsökkentő hatását is. A Bankcsoport korrigált adózás utáni eredménye 176,6 milliárd forintot volt 2022-ben. Az MKB Csoport az intenzív átalakulási folyamat és a piaci bizonytalanságok közepette is tudta növelni ügyfélállományait, bevételeit és jövedelmezőségét, miközben a működési költségek jelentősen nőttek főleg az inflációs nyomás hatására” – hangsúlyozta Krizsanovich Péter, az MKB Bank és a Magyar Bankholding pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

2022-ben az MKB Csoport működési költsége a bevételek bővülésénél kisebb mértékben nőtt, 215,8 milliárd forintot tett ki. A tavalyi évhez viszonyított 18 százalékos növekedés elsősorban a makrogazdasági környezetnek – így a jelentős inflációs nyomás és az árfolyamhatások következménye, ugyanakkor az erőteljesen növekvő bevételeknek is köszönhetően az éves költség-bevétel arány 45,2 százalékra csökkent.