Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Trautmann László

Talán kevéssé ismert, hogy az Európai Unió NextGenerationEU helyreállítási csomagja nem csak mérete miatt meglepő, hanem az ebből fakadó gazdaságpolitikai átalakulás miatt is. Ennek egyik oldala a közös felelősségvállalás a hitelért, ami kétségtelenül elmozdulás a szerződésen alapuló Európai Uniótól az államként funkcionáló szervezet felé. Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy a pénz felvételéhez szükség van egy fejlesztési tervre.

Az Európai Unió a 2020 májusában a koronavírus-járvány társadalmi, gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a 2021-27-es uniós költségvetési javaslatát átformálta. A tagállamok 2020 júliusában konszenzusra jutottak az eredeti költségvetési keret 750 milliárd eurós (megközelítőleg 263 ezer milliárd forint) kibővítéséről. A NextGenerationEU helyreállítási eszköz a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére szolgál, a gazdaság rugalmas alkalmazkodásának fokozását szolgálja.

Az EU költségvetés forrása továbbra is a tagállamok hozzájárulása lesz és a vámok, de 2021-től bevezetik a feldolgozatlan műanyaghulladékok utáni járulékot. A kibővített pénzügyi keret forrása a pénzügyi piacokról felvett hosszú lejáratú kölcsön lesz, 2028 és 2058 közötti lejárattal. A Bizottság NextGenerationEU hitelfelvételét a tagállamoknak nemzeti alkotmányos követelményeiknek megfelelő határozattal meg kell erősíteniük.

A közös hitel törlesztéséhez szükséges források biztosítás érdekében a Bizottságnak 2021 júniusig javaslatokat kell tennie a potenciális mozgósítható közös bevételi forrásokra. Ezek közül eddig a digitális illeték, az EU közös (széndioxid) kibocsátás kereskedelmi rendszere, az importáruk karbonintenzitásának (szénlábnyomuk) ellensúlyozása, a pénzügyi tranzakciós adó, egy új közös társasági-adóalap került felvetésre.

A Bizottság az európai hosszú távú fejlődés 2027-ig szóló javaslatát, a 2021-27 közötti költségvetési célokra vonatkozó első komplex 37 ágazati programot 2018 május 2-án terjesztette elő. Ennek céljait 2018 és 2020 között az Európai Parlament, a Tanács soros elnökségei, az Unió különböző intézmények, tagállamok együttműködésével véglegezték. Azonban a 2020. májusában közel kész programot a koronavírus-járvány miatt kibővítették  és a közösség tagjai júliusban elfogadták ennek keretit.

A költségvetési terv egy hitelfelvétel esetén nem meglepő, hiszen minden hitelkérelemhez csatolni kell egy üzleti tervet. Az újdonság gazdaságpolitikai, hiszen a kétharmadával nagyobb támogatási keretből egy sokkal hatékonyabb és más szerkezetű európai fejlesztéspolitika következik.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.