4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év egyik meghatározó eseménye volt a politikai hatalom legfőbb hordozójának és a Fidesz gazdasági hátországát biztosító és megalapozójának csatája. Hogy végül, ki lesz a nyertes? Egyelőre nem tudni.

A 2015-ös legemlékezetesebb és legfontosabb eseményeit felvonultató év végi cikksorozatunk következő része két egykori jóbarát csatáját eleveníti fel. Ami ugyanis 2014-ben még csak pletyka volt, az elég hamar az év elején biztossá vált: megromlott a viszont Orbán Viktor és Simicska Lajos között. Nem is kicsit. A tavalyi parlamenti választások utáni időszakban még csak abból lehetett sejteni a gondokat, hogy több helyen is megváltak Simicska Lajos fontosabb pozícióban lévő embereitől. Mára viszont nyíltszíni csata alakult ki, melynek során a "hadvezérek", Orbán és Simicska nyíltan támadják egymást. Igaz, pontosan talán csak ők maguk tudják, hogy mi is volt a kiváltó esemény.A

A "háború" eddigi leglátványosabb eseménye Simicska Lajos február 6-i kirohanása volt, melynek során annyit nyilatkozott a sajtóban, mint előtte évekig soha. Miután februárban a kormány a reklámadó megváltoztatására készült, Simicska Lajos a Népszavában hirdetett totális médiaháborút, majd egy nappal később a milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó Magyar Nemzet, mno.hu, Lánchíd Rádió és HírTV vezetői lelkiismereti okokra hivatkozva egyszerre nyújtották be a felmondásukat. Ezt követően Simicskánál mintha elszakadt volna valami, sorra adta a nyilatkozatokat, köztük a "leghírhedtebbé" vált "Orbán egy g**i!" mondat is ekkor hangzott el.

Kicsit később, de még szintén februárban - talán válaszul a hó eleji történésekre - az állami cégek szerződést bontottak a vállalkozó érdekeltségi körébe tartozó Mahirrel, sőt a köztévéből is elkezdődött Simicska kiszorítása, aki ezután újra "bepróbálkozott". Ezúttal ügynökváddal állt elő Orbánnal kapcsolatban, sőt még bizonyítékok létéről is beszélt. Ám ennek ellenére a vállalkozó nem lépett semmi konkrétat, megtette helyette Orbán.

A kormány ugyanis márciusban váratlanul leállíttatta a Közgép által épített M4-es autópálya építését. A Közgép azonban nem úszta meg ennyivel. Folyamatosan veszítette el a közbeszerzéseket idén, a tavalyinak a töredékét sikerült megnyernie értékben, ráadásul augusztusban 3 évre megpróbálták kitiltani is a céget a tenderekből arra hivatkozva, hogy a gönyűi kikötőfejlesztési pályázat során hamis adatokat szolgáltatott. Ez azonban nem állta meg a helyét, a bíróság Simicskáék mellé áll cáfolta a vádat. A döntés már csak vigaszdíjjal érhetett fel azok után, hogy minden második emberét kénytelen volt elküldeni a cégtől Simicska, pont az építőipari beruházásállomány drasztikus zuhanására hivatkozva.

Egy másik céggel azonban úgy tűnik, sikerrel jár ebből a szempontból a kormányzati kör. A főváros ugyanis váratlanul szerződést bontott a 760 budapesti hirdetoszlopot üzemeltető Mahir Cityposterrel, és december 31-ig el kell bontaniuk az összes köztéri hirdetőoszlopot. Mindez azért, mert a főváros 9 év után döbbent rá arra, hogy előnytelen a Simicskáékkal kötött szerződés.

+1
Cikkünkben részletesen nem tértünk ki, de a földbérleti szerződések területén is próbálkozott a kormány a Simicska birodalom gyengítésével. Lehetővé tették ugyanis, hogy az új tulajdonosok által a bérleti díjak felülvizsgálhatók legyenek, így a milliárdos vállalkozó érdekeltségei által használt területekért a korábbiak dupláját is fizethetik majd a cégek. 

Lezáratlan ügyek

Noha nem közvetlenül Simicska nevéhez köthető a következő két esemény, mindenképpen érdemes kitérni rá, ezek ugyanis még egyáltalán nem lefutott ügyek. Lapértesülés szerint már a metrókból is kiszorítanák a milliárdos vállalkozó körét. Felülről jövő politikai ­nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, amelyet a Metropol című ingyenes lap terjesztéséről kötött – írta november végén a Népszabadság. A lap fideszes forrásokból úgy értesült, határozott szándék a Metropol pozíciói­nak gyengítése, hiszen májusban a kormányfő kommunikációs tanácsadója, Habony Árpád is indított egy ingyenes újságot, a Lokált.

A másik lezáratlan ügy még ennél is nagyobb volumenű, hiszen a TV2-ről szól, melyben jelenleg elég nehéz megállapítani, hogy meg fél is van kedvezőbb helyzetben. Ami biztos: tárgyalások eredményeként Andy Vajna és a Simicska üzlettársaként ismert Fonyó Károly is megvette a TV2-t egy opciós szerződésnek köszönhetően. Az biztos, hogy SImicskáék már letették a vételárat, Andy Vajna vásárlását pedig mint már tudjuk: az Eximbank támogatta - többek között.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!