<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A ténylegesen befizetendő tétel nagyjából az első összeg fele lehet.

Hozzávetőleg 140 milliárdos extraprofitadó jön ki, amelyet a Molnak fizetnie kell, nem pedig 276,3 milliárd forint – erősítették meg az Indexnek egymástól független energetikai elemzők.

Ahogy arra a portál emlékeztet, április 1-jei hatállyal módosul az extraprofitadóról szóló kormányrendelet. A módosítás a kőolaj-előállító cégekre, tehát elsősorban a Molra vonatkozik. 

A kiegészítés szerint a Mol új extraprofitadó-alapja a 2022. adóévi beszámolóban szereplő nettó árbevétel. Az adó mértéke 2,8 százalék, és az első, sajtóban szereplő számítások szerint az olajtársaság tavaly 9868 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Így a korábbi hírek szerint az adó összege: 276,3 milliárd forint. Ugyanakkor ez a számítás téves a portál szerint. 

A Molnak azért keletkezett extraprofitadó-fizetési kötelezettsége, mert túl nagy nyeresége lett – pontosabban olyan nyeresége keletkezett, amely az általános üzletmenetéből nem következne.