<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
11p

Költségvetési hiány, infláció, a versenyviszonyok romlása, a munkaerőhiány – ezek a visszatérő problémák, amelyek rengeteg munkát adtak az elemzőnek 2021-ben. És bizonyára ezek lesznek sajnos a slágertémák jövőre is, hiszen a természetük olyan, hogy a negatív változás gyorsabb, mint a korrekció.

Amikor 2021 elején elindult itteni elemzői sorozatom, visszatérően kellett foglalkoznom a költségvetési politikával, vagy pontosabban: a politika költségvetési következményeivel. Januárban azt kellett megállapítanom, hogy a 2020 végén bejelentett roppant nagy államháztartási hiány nem lesz egyszeri fejlemény (2021. január 15. Annál is rosszabb a helyzet, a büdzsével, mint ahogy elsőre tűnt). 2020-ban a központi költségvetés adóssága mintegy 7000 (!) milliárd forinttal ugrott meg, ám hogy mire mentek el az adóbevételeket ekkora mértékben meghaladó kiadások, azt igazából azóta sem lehet kellő bizonyossággal megmondani. Azt viszont igen, hogy fontos területekre nem jutott elég. Márpedig kritikusan fontos területek elhanyagolása, hátrább sorolása azt is jelenti, hogy a nem távoli jövőben fizetési kötelezettségek fognak felmerülni.

Ezért nem kellett nagy jóstehetség annak kimondásához, hogy a GDP 8 százalékát elérő 2020-as deficittel nemcsak az a baj, hogy súlyosan megterheli a jövőt, amikor hozzátesz az egyébként is komoly méretű államadóssághoz, hanem ezen túlmenően a deficit a rákövetkező évben is nagy marad. E sorok írásakor még nem látható, hol áll meg a 2021-es számláló, de a 2020 nyarán odadobott államháztartási gyeplő nyomán az egyensúlyromlás máig folytatódik, sőt az újabb kiadási tételek és a választási adócsökkentés együttese 2022 elején nyilvánvalóan újabb deficithullámot indít el.

Lehet-e mindezt finanszírozni? Ez logikus kérdés az államadósság meglódulása láttán.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.