2017. április 20. 08:52

Nagyot gyengülhet a magyar fizetőeszköz, ha Marine Le Pen nyeri a francia elnökválasztást. A kockázatokat részben enyhítik a hírek, hogy a hazai gazdaság erősödik - áll mindez egy friss elemzésben.

Akkorát gyengülhet év végére a magyar fizetőeszköz, hogy akár 320 forintot is érhet majd egy euró, áll az Akcenta CZ átutalási intézmény sajtóközleményében. A forintnak egyértelműen a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha Marine Le Pen megnyeri az elnökválasztást Franciaországban, és ennek következtében a politikai kockázatok Európában meglepő méreteket ölthetnek. A forint már a Brexitről szóló népszavazás során nagyon érzékeny volt az európai politikai kockázatok eszkalációjára, akkor a 319 forintos árfolyam határt feszegette.

"A politikai bizonytalanságtól való félelem egyértelműen kivetülne a pénzpiacokra, és a forint valószínűleg ellenállna az eladási nyomásoknak, amelyek azt egészen a 320-as határig gyengítenék.” - vélekedett Miroslav Novák, az AKCENTA CZ elemzője.

A forint ugyanakkor az elkövetkező hónapokban az infláció gyorsabb növekedésére és a gazdaság fellendülésére reagálva jelentős erősödéssel is okozhat meglepetést. Novák azt is elmondta, hogy ők nem Le Pen győzelmét várják.

A magyar gazdaságot folyamatosan lendíti előre az aránylag dinamikusan erősödő fogyasztói kereslet, a másik oldalon azonban a beruházási tevékenységet tompítja az Európai Uniós alapokból származó források lassú lehívása. A hazai kiskereskedelmi forgalom januárban 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, amit segített a rekord alacsony szintű, 4,2 százalékos munkanélküliségi ráta is. Az AKCENTA CZ várakozásai szerint a 2017-ben a magyar gazdaság továbbra is dübörögni fog, és az idei évben a 3 százalékot kissé meghaladó növekedést fog elérni.

szerk.: a kormány idei évre vonatkozó várakozás ennél sokkal optimistább, 4,1 százalékos gazdasági bővüléssel számolnak. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az utolsó ülésein változatlanul, 0,9 százalékos szinten hagyta a kamatlábat. Az AKCENTA-nál úgy vélik, hogy az MNB a kamatpolitikája keretei között hosszabb időszakon keresztül megtartja ezt az állapotot. Az előző évhez viszonyított infláció februárban elérte a 2,9 százalékot, bár a növekedését egyelőre főként az energiaárak befolyásolják. „A maginfláció mindazonáltal ugyancsak növekvő dinamikát mutat, és az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzését úgy érzékeljük, mint egy lehetséges okot a központi bank számára, hogy átértékelje a nem konvencionális monetáris politikáját, és megkezdje restrikciójának mérlegelését.” – mondta ennek kapcsán Novák.

mfor.hu