3p

Az mfor.hu Mesél a múlt című sorozatában ezúttal a hazai vendéglátósok sanyarú helyzetét elevenítjük fel. Írásunkból kiderül, az akkori problémák közül számos - így például a tisztességtelen konkurencia és a magas adó - ma is sújtja a vállalkozásokat. Természetesen e héten is lesz találós kérdés...

A fővárosi és a vidéki vendéglősök a két világháború között számos problémával találták szemben magukat. Egyrészről küzdelmet kellett folytatniuk az illegális versenytársakkal, a kontársággal és a tisztességtelen vállalkozókkal, másrészt konkurenciaharc folyt a megmaradt cégek között is.

Utóbbiak közé tartoztak a termelői bormérések és a kifőzdék, illetve a meleg ételt is kínáló kávéházak. A vendéglősök ipartestülete a gazdasági tárcának 1928 körül szabatosan kimutatta, hogy a borkimérések elvileg literenként 8,2 fillér ráfizetéssel dolgoznak - amit csak akkor tudnak „lenyelni”, ha a forgalommal manipulálnak.

Vendéglő a lakásban

A húszas-harmincas években számos vállalkozás ment csődbe. Egyes, jó főzőtudással megáldott emberek, hogy a koldusbotot elkerüljék, ötletes megoldáshoz folyamodtak: jelesül törzsvevőiket saját lakásukba csábították, s ott maguk látták őket vendégül. Mivel rezsi nem volt, s a kiszolgálószemélyzetet sem kellett fizetni, viszonylag jól éltek belőle, ám ez a tény kevéssé nyugtatta meg a tisztességes versenytársakat.

Több feljelentés született ez ügyben, s olykor, kampányszerűen maguk a hatóságok is keményen felléptek az otthoni vendéglátás ellen. A történeti hűség okán el kell mondani: az akciók általában sikerrel jártak, ám a jelenséget nem sikerült teljesen visszaszorítani, az csak a háború közeledtével szűnt meg.

Gyászos adatok

A gazdasági világválság, a növekvő munkanélküliség és a jelentősen megcsappant külföldi és hazai turizmus miatt a vendéglők forgalma hihetetlen mértékben visszaesett: 1933-ban a hat évvel korábbinak mindössze - nem tévedés - huszonkét százalékát érte el, s négy év múlva is csak egy százalékos javulásról tudott beszámolni a szakmát prezentáló ipartestület. A szállodai kapacitás kihasználtsága 1928-1934 között 28-35 százalék körül ingadozott.

Kartellel a kartell ellen

A vendéglátósok állandó harcot folytattak a háztulajdonosokkal is: egy 1925-ben készült kimutatás szerint az üzletbér elérte a bruttó forgalom harminc, egyes nagyobb településeken pedig harmincöt százalékát. Két év múlva már negyven percent felé járt e mutató, majd 1933-ban kis mértékben túllépte az ötven százalékot. A villanyért is sokat kellett fizetni - s bár a szakma példás összefogásról tanúbizonyságot téve több esetben megpróbálta elérni az árcsökkentést, nem járt sikerrel. A nagyobb szállodák végül úgy oldották meg a kérdést, hogy saját villanytelepeket létesítettek - ezek egyben kizolgálták a környékükön lévő kisebb egységeket is.

A vendéglősöknek külön meg kellett küzdeniük a sör- és szikvízkartellel is. Az előbbi ellen 1921-ben például sikeres bojkottot hirdettek, míg az utóbbi termékben utazó vállalkozások agresszív „nyomulását” 1933 nyarán saját szikvízüzem létrehozásával semlegesítették.

Gundel Károly sirámai

A hajdani eladási árakról nem kisebb szakértő, mint Gundel Károly tartott előadást a kereskedelemügyi miniszternek. A jeles férfiú egy 1925-ös újságlap szerint „megdöbbentő színekkel ecsetelte az iparosok sanyarú helyzetét, egyben felhívta a figyelmet, ha nem következik be változás, akkor a szakma súlyos veszteségeket lesz kénytelen elkönyvelni - s ez az ország financiális helyzetére is erősen kihat majd.”

Lázin Miklós András

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!