2019. május 18. 09:09

Ha bárki is aggódott volna a felcsúti focialapítvány TAO-programjával kapcsolatban, megnyugodhat, idén is sikerült minden adóforintot összekalapozni a TAO-zó cégektől.

Az elmúlt napokban az utolsó adóforintokat is sikerült lehívnia A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak, így garantáltan semmi akadálya a legutóbbi sportfejlesztési program megvalósításának. A Magyar Labdarúgó Szövetség adatai alapján ugyanis megérkezhetett a maradék 410 millió forint, így már a teljes program TAO-fedezete, 2,3 milliárd forint Felcsúton van.

Legutóbb egyébként valamivel több mint 2 hónapja, március elején kapott egy nagy utalást az alapítvány, akkor 1 milliárd forint érkezett a bankszámlára.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A 2018/2019-es programmal együtt így már 25,3 milliárd közpénz jellegét elveszítő adóforint landult Felcsúton a TAO támogatási rendszer 2011-es indulása óta. És ez még csak az alapítványhoz juttatott pénzek egy része, mint arról korábban beszámoltunk, a TAO mellett a cégek önszántukból is nem kevés pénzzel támogatják a felcsúti focit. Csak 2018-ban 6,3 milliárdot dobtak össze a nagylelkű vállalkozások. Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy ez majdnem annyi, mint amennyi teljes árbevétele van az NBI-ben szereplő 12 csapatnak.

Adományként 2011 óta 22,4 milliárd forint ment Felcsútra, vagyis a TAO-forintokkal együtt 47,7 milliárd áramlott oda.

A támogatások negyedét nem sikerült még összegyűjteni

Összesítésünk alapján a Magyar Labdarúgó Szövetség által elfogadott 38,3 milliárdos támogatásból már 27,7 milliárdot hívtak le a sportszervezetek, ami 72,3 százalékos teljesülést jelent. A magas arány ellenére mégsem a foci az, ahol a legeredményesebben gyűjtögetik a TAO-t az egyesületek. A vízilabda sikeresebb sportágnak tűnik, itt ugyanis az összes megítélt támogatás 79,2 százaléka van már a szervezeteknél. Igaz, a sportágban a focinál jóval szerényebb értékű sportfejlesztés zajlik, hiszen "mindössze" 8,58 milliárd forint az összesen megítélt támogatás, melyből 6,8 milliárdot hívtak már a pályázók.

A kosárlabda-egyesületek a megítélt 17,2 milliárdból 12,1-et hívtak le, ami szintén magasabb teljesülést jelent, 70,2 százalékot. A legnehezebben a kézilabdában gyűlnek a TAO-forintok. Bár az összes megítélt támogatás meghaladja a 37 milliárdot, abból csak 21,6-ot sikerült eddig összegyűjteni a sportszervezeteknek, ami 58 százalékos teljesülést jelent. A röplabdások a most záródó évadban megítélt összeg 67,8 százalékát hívták le eddig: 5,7 milliárdot a 8,4-ből.

(szerk.: A jégkorongos egyesületek és klubok esetében viszont nem találtunk információkat a kiállított igazolások értékéről.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.