2p

Egy faárugyárból lett korábbi hajléktalanszálló területén alakíthatják ki a magyar honvédség történetét bemutató intézmény új otthonát, írja a 24.hu.

Az akár tíz éven át tartó teljes költözés megkezdésének egyelőre semmiféle nyoma nem látszik, sőt, a múzeum február elején újra megnyitotta a kapuit a látogatók előtt, számolt be a 24.hu. Minden jel arra mutat azonban, hogy a miniszter által korábban említett, könnyebben megközelíthető, modern épületegyüttes lassan formát ölt, mégpedig a Keleti pályaudvar és a Puskás Aréna közti, látványosan rendezetlen arcú útszakaszon – derült ki az építési hatósági engedélyezési rendszer vonatkozó bejegyzéséből, ami a Kerepesi út 29/B. jelű telekre tervezett állami beruházás néhány látványtervét, illetve helyszínrajzát mutatja.

A Kerepesi útra költözhet a Hadtörténeti Múzeum? Forrás: ÉTDR
A Kerepesi útra költözhet a Hadtörténeti Múzeum? Forrás: ÉTDR

A portál szerint mindenképpen beszédes, hogy a látványterveken a részben bronz fémlemezzel fedett portaépület utcai homlokzatán olvasható Magyar Hadtörténeti Múzeum felirat, ami arra enged következtetni, hogy a múzeum teljes egésze – vagy legalább egy fontos része – az államosítások óta a magyar állam kezében lévő területre költözik majd.

A kijelölt területen az első épületek, hiszen 1911-től itt működött a néhány hónappal korábban alapított Magyar-Amerikai Famegmunkáló Mintatelep Rt. gyára, ami lassan kora legfejlettebb faipari üzemévé alakult. Később hajléktalanokat fogadott be az átalakított épületegyüttes. A terület a légifotók tanúsága szerint a Rákosi- és Kádár-korszakban, illetve a rendszerváltás után is látott kisebb-nagyobb átalakításokat, a most következő munkálatok azonban nyolcvan éve nem látott mértékű változást jelentenek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!