<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy faárugyárból lett korábbi hajléktalanszálló területén alakíthatják ki a magyar honvédség történetét bemutató intézmény új otthonát, írja a 24.hu.

Az akár tíz éven át tartó teljes költözés megkezdésének egyelőre semmiféle nyoma nem látszik, sőt, a múzeum február elején újra megnyitotta a kapuit a látogatók előtt, számolt be a 24.hu. Minden jel arra mutat azonban, hogy a miniszter által korábban említett, könnyebben megközelíthető, modern épületegyüttes lassan formát ölt, mégpedig a Keleti pályaudvar és a Puskás Aréna közti, látványosan rendezetlen arcú útszakaszon – derült ki az építési hatósági engedélyezési rendszer vonatkozó bejegyzéséből, ami a Kerepesi út 29/B. jelű telekre tervezett állami beruházás néhány látványtervét, illetve helyszínrajzát mutatja.

A Kerepesi útra költözhet a Hadtörténeti Múzeum? Forrás: ÉTDR
A Kerepesi útra költözhet a Hadtörténeti Múzeum? Forrás: ÉTDR

A portál szerint mindenképpen beszédes, hogy a látványterveken a részben bronz fémlemezzel fedett portaépület utcai homlokzatán olvasható Magyar Hadtörténeti Múzeum felirat, ami arra enged következtetni, hogy a múzeum teljes egésze – vagy legalább egy fontos része – az államosítások óta a magyar állam kezében lévő területre költözik majd.

A kijelölt területen az első épületek, hiszen 1911-től itt működött a néhány hónappal korábban alapított Magyar-Amerikai Famegmunkáló Mintatelep Rt. gyára, ami lassan kora legfejlettebb faipari üzemévé alakult. Később hajléktalanokat fogadott be az átalakított épületegyüttes. A terület a légifotók tanúsága szerint a Rákosi- és Kádár-korszakban, illetve a rendszerváltás után is látott kisebb-nagyobb átalakításokat, a most következő munkálatok azonban nyolcvan éve nem látott mértékű változást jelentenek majd.