2017. július 19. 14:08

A Takarék Csoport és a Budapest Bank alkotta konzorcium 60 milliárdos kihelyezésre számít az év második felében.

Meghaladta a 238 milliárd forintot a négytagú konzorcium – a Takarékbank Zrt., a B3 Takarék Szövetkezet, az FHB Bank Zrt. és a Budapest Bank Zrt. – fiókjaiban létrehozott 442 MFB Ponton az akár 0 százalékos kamatozású, európai uniós forrásból finanszírozott hitelekre idén június végéig benyújtott igénylések összege. Akkora az érdeklődés a kedvező hitelprogramok iránt, hogy azok közül három igénylését a keret kimerülése miatt fel kellett függeszteni. További két hitelprogram szüneteltetésére pedig azért kerülhet sor, mert a felhívás tartalmát felülvizsgálja az MFB Zrt. A legfrissebb adatok szerint idén június 30-ig 77,6 milliárd forint értékű kérelmet már pozitívan bíráltak el. Ezek jó részében a szerződéskötés is megtörtént. Eddig közel ezer ügylethez köthetően 36,7 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak, és folyamatosan zajlik további, több mint 2000 rögzített igénylés feldolgozása is.
 
Új CSOK kalkulátor
 
 
Jelenleg mintegy 324 milliárd forint európai uniós forrás áll az igénylők rendelkezésre az MFB Pontokon, 3 önálló vállalati hitelprogram, 8 kombinált vállalati hitelprogram, és 2 lakossági önálló hitelprogram keretében. Három programot a nagy érdeklődés miatt már fel is függesztettek: az eddigi folyósítások túlnyomó többségét adó, elsőként indult, bruttó 70 milliárd forintos keretű, a mikro-, kis- és középvállalatok (kkv) versenyképességének növelését célzó hitelprogramra (GINOP-8.3.1-16 Mikro, Kis- és Középvállalkozások Versenyképességének Növelése Hitel) kétszeres igénylés érkezett, a megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogram (GINOP-8.4.1/B-16 KKV energia hitel) 30 milliárdos keretét pedig jelentősen, több milliárd forinttal túljegyezték. Túligénylés miatt ugyancsak felfüggesztették a 112,5 milliárd forintos, kkv-k kapacitásbővítő beruházásaihoz nyújtott kombinált hitelprogramot (GINOP-1.2.3-8.3.4-16. Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hitel) is. A beérkezett támogatási kérelmek tapasztalatai alapján az Irányító Hatóság a szakpolitikai felelőssel együttműködésben a felhívás tartalmi felülvizsgálatát kezdeményezi az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében. A felülvizsgálat időtartamára a felhívás esetében a beadhatóság átmenetileg szüneteltetésre kerül 2017. július 20-án 14 órától (GINOP-4.1.1-8.4.4-16 Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel és a VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel).
 
„Az országosan 442 MFB Pontból 26 található megyei jogú városokban és Budapesten, 159 a 10 ezer főnél nagyobb, míg 257 az ennél kisebb lélekszámú településeken. Így ott is elérhetők a támogatások a vállalkozások és lakosság számára, ahol más magyarországi hitelintézet elvétve van jelen. A konzorcium az év végéig további 60 milliárd forint hitel kihelyezését tervezi” – közölte Vida József, a konzorciumot vezető Takarékbank elnök-vezérigazgatója.
 
Sokan keresik a lakosság által április végétől igényelhető, kamatmentes energiahatékonysági hiteleket is. A családi házak, lakások energetikai korszerűsítésére és megújuló energiaforrások alkalmazására meghirdetett hitelprogram kerete 115 milliárd forint, amelyből a Nemzetgazdasági Minisztérium várakozása szerint legalább 20 ezer lakást lehet korszerűsíteni.
 
Az MFB Pontokon jelenleg is igénybe vehető a versenyképességet javító, a nemzetközi piacra lépést segítő, az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató, a K+F+I tevékenységet ösztönző, a hazai vállalkozások infokommunikációs ellátottságát javító, az infokommunikációs és online szolgáltatásokat támogató vagy a foglalkoztatást ösztönző beruházásokra adott hitelkonstrukció.
 
mfor.hu