2018. február 8. 10:25

Az Elios Horváth Istvánnak köszönhetően már jóval a kiírásuk előtt ismerte a csalásgyanús LED-tenderek részleteit az OLAF-jelentés szerint.

Előre egyeztetett a majdani közbeszerzésekről a szekszárdi polgármester és az Elios Innovatív Zrt., írja a 24.hu az általuk megszerzett OLAF-jelentésre hivatkozva. Mint ismert, az Európai Unió csalásellenes hivatala Tiborcz István miniszterelnöki vő volt cégének 2009 és 2014 közötti gyanús ügyleteit vizsgálta. Az akkor még tulajdonos Tiborcz 35 uniós finanszírozású, közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázaton nyert összesen 13 milliárd forintnyi forrást, a tenderek felénél viszont az OLAF szervezett csalásra utaló jeleket fedezett fel. A 24 cikke szerint a szekszárdi pályázatok voltak a leggyanúsabbak.

Tiborcz István és apósa, Orbán Viktor (fotó: Facebook)

Az Elios Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott a közvilágítás LED-esítésére. A cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel, ezután pedig olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni.

Az OLAF-jelentés szerint Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról, holott a projekteket csak fél évvel később írták ki, tehát a Tiborcz-cégnek hivatalosan ekkor még nem lehetett volan tudomása róluk.

Korábbi, de itt nagyon fontos sztori, hogy Hadházy Ákos LMP-társelnök, aki akkoriban még a város Fidesz-frakciójának képviselője volt, hangfelvételt készített az önkormányzat 2012. augusztus 21-i rendkívüli üléséről, melyen Horváth a 750 millió forintos, a város számára 100 milliós önrésszel járó köztéri LED-es lámpacsere projektet beharangozta. Ezt a felvételt kapta meg az OLAF is - tavaly a hanganyagot a Direkt36 fel is töltötte a YouTube-ra:

A szekszárdi városvezetés a közbeszerzésen aztán olyan feltételeket szabott meg, ami csak az Eliosnak volt jó. Ezeket a feltételeket szakmailag elég nehéz megindokolni:

  • a pályázónak az előző két évben legalább 380 millió forint bevétele kellett legyen LED-es közvilágítási megrendelésekből,
  • és az előző öt évben volt legalább négy olyan egymást követő hete, amikor minimum 200 lámpát telepített hetente.

De a kért 2455 lámpára úgy fogalmazták meg a technikai követelményeket, hogy azok tökéletesen egybevágjanak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. izzóinak jellemzőivel.

A pályázatok előkészítése idején Mancz volt az Elios – akkori nevén E-OS Zrt. – közvilágítási üzletágának vezetője, aki a jelentés szerint rajta tartotta a kezét az elvileg független pályázat-előkészítői munkákon. Az OLAF ugyanis rábukkant egy olyan Word-fájlra, amelyben 15 önkormányzat számára készült szerződés vázlata volt, és ezt a dokumentumot Mancz hozta létre. Előkerült továbbá több olyan 2013-as email is, amelyet az előkészítéssel megbízott cégek, a Sistrade, az INS Kft. valamint a Tender-Network Zrt. küldtek egymásnak, de Mancz Ivette is a címzettek között volt.

Mint ismert, a Sistrade ügyvezetője és tulajdonosa, Hamar Endre egy ideig Tiborczcal közösen tulajdonos volt az Eliosban is, tehát személyes érdeke fűződött az üzletekhez. Most már az is nyilvánvaló, hogy a Sistrade valóban meg is engedte, hogy az Elios vezető munkatársa a megjelenés előtt módosításokat végezzen az előkészített pályázati kiíráson. Mancz keze nyomát 17 önkormányzat pályázati kiírásának sarkalatos részeinél fedezhték fel.

A magyar rendőrség 2016-ban lezárt nyomozása viszont nem lelte nyomát a cégek közti összejátszásnak.

mfor.hu