1p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Orbán Viktor megtette a nagy bejelentést, de az újságírók elé Gulyás Gergelyék állnak ki.  Benzinársapka? Városi CSOK? Infláció? Mit csinál a miniszterelnök a Közraktár utcánál egy köteg készpénzzel? Ezekre a kérdésekre is talán válasz kapunk.

Kövesse velünk a bejelentéseket és hogy mit válaszol Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a kapott kérdésekre.

Bemelegítés

Ha nem övezte volna elég nagy várakozás a mai Kormányinfót, a miniszterelnök jókora követ dobott az állóvízbe azzal, hogy Facebook-oldalán közölte, bejelentésre készül. Hogy miről, azt nem tudjuk, de az biztos, hogy Gulyás Gergelyéknek kell majd válaszolnia az újságírók kérdéseire, ha addig kiderül, mire készül Orbán Viktor.

Mennyi lesz az annyi a nyugdíjasoknak?

Megvolt a nagy bejelentés, a miniszterelnök nyugdíjkiegészítést helyezett kilátásba novemberre, de részleteket nem árult el. Sebaj, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter megteszi. Mi csak találgatni tudtunk.

Számolgatunk

Várjuk felkészülve a minisztert

Mi a helyzet az inflációval? Kedden az MNB sajtótájékoztatójáról jelentkeztünk:

Azért annyira nem örülhetnek a nyugdíjasok, ha a közeljövőt is nézzük:

Mi lesz az üzemanyagárakkal?

Addig is: Híradó

Egyelőre az M1-en a Híradót nézhetjük Gulyás Gergelyék helyett, az első két hír Orbán Viktor nyugdíjbejelentése, illetve Orbán Viktor brüsszelezése volt. Elemző is megszólalt, aki szerint "káosz van Brüsszelben".

Aztán - teljesen váratlan módon - a migránshelyzetről esik szó.

Tényleg, mi a helyzet az euróval?

Erről ugyan a Híradóban nem beszélnek, de ma reggelre kelve közel 393 forintot kértek egy euróért, hónapok óta nem volt ilyen gyenge a forint. Most ránéztünk az árfolyamra, most éppen 393,87 - vajon erről is esik majd szó?

Friss árfolyamokat egyébként laptársunk, a Privátbankár oldalán talál >>>

Kezdődik!

És már itt is van Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Nyugdíjak: ennyi az annyi

A kormányülésen döntöttek a kiegészítő nyugdíjemelésről. A nyugdíjas infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ezért a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni, ez 3,1 százalékos emelést jelent. Egy átlagos nyugdíj esetén a havi emelés 6532 forintos emelést jelent.

Novemberben ezt visszamenőleg is kifizetik, így 78384 forintos többlettel számolhat egy átlagnyugdíjast. A költségvetésnek ez nagyjából 190 milliárdos kiadást jelent.

Bevándorlás

Nincs már meg a blokkoló kisebbség az Unióban, mert Németország megváltoztatta az álláspontját. A kancellár döntése miatt Németország a támogatók közé áll, így folytatódhatnak a tárgyalások a migrációs paktumról - "sajnos", tette hozzá Gulyás Gergely.

A külső határ menti országokból "Lampedusát akarnak csinálni" a miniszter szerint, pedig már most is éles lőszert használtak a határon.

"Nem akarunk sem Szegeden sem máshol migránsgettókat létrehozni, minden menekültügyi eljárást a határátlépés előtt kell lefolytatni"

- ez a magyar kormány véleménye.

A külső határvédelmet nem lehet elhanyagolni, mert ez feszültségeket hoz létre.

Uniós pénzek?

EU-s pénzekről is esett szó a kormányülésen.

"Húzza az időt a Bizottság"

- mondta Gulyás Gergely a kifizetésekről, és ez "abszurd és nevetséges" a miniszter szerint, külön kiemelve az Erasmus-ösztöndíjak kérdését.

Meg fogjuk válaszolni a Bizottság kérdéseit, de a miniszter szerint ezeknek nincs jogalapja, és csak remélni tudja, hogy "nem az Unión kívüli célokra" költötték el a Magyarországnak járó pénzeket.

 

Ukrán gabona és béke

Helyes volt az ukrán gabonaimport blokádja a kormány szerint. Afrikába mehet az ukrán gabona, de az Ukrajnával határos országok piacát nem verheti szét az olcsó ukrán gabona.

A háborúval kapcsolatban "sajnos" nincsenek nagy újdonságok, továbbra is az azonnali tűzszünet mellett van a magyar kormány.

Jön, jön az egyszázalékos infláció és a gazdasági növekedés

Novemberre megvalósulhat az egyszázalékos infláció Gulyás Gergely, a térség legnagyobb gazdasági növekedését várhatjuk jövőre Magyarországon.

Bezárnak egy kiskaput a boltláncok előtt

Szentkirályi Alexandra az Árfigyelőről beszélt. Bezárják azt a kiskaput, hogy egy bolthálózatnak csak egyes boltjaiban volt olcsóbb egy termék, és ezt a rendszer általános érvényűnek vette.

Lassan eléri a 100 millió forintos összeget a kiszabott bírság, ez 27 határozatból jött össze.

"Nincs értelme a trükközésnek!"

- figyelmeztette a kormányszóvivő.

A kormánymédia kemény kérdései

A főpolgármester igyekezett megtéveszteni a nyilvánosságot a kapott kampánytámogatások ügyében - válaszolta Gulyás Gergely a közmédia váratlan kérdésére.

"Mi az igazság?"

- tette fel a szónoki kérdést a miniszter.

A Magyar Nemzet Gyurcsány Ferencről kérdezett, a miniszter "bízik abban", hogy a baloldal betartja a demokratikus játékszabályokat, és majd 2026-ban lesz lehetősége megmérettetni magát Gyurcsány Ferencnek és Dobrev Klárának.

A szuverenitási törvénycsomagról elmondta a miniszter, hogy a legfontosabb a pártok külföldi támogatásának ellehetetlenítése.

 

Egy fillér sem Ukrajnának?

Számítanak-e újabb trükkökre Brüsszel részéről? - ez már az Origo.

A miniszter szerint nem akarjuk megakadályozni, hogy uniós tagállamok saját költségvetésükből támogassák Ukrajnát, de Ukrajna addig egy "fillért sem kaphat az uniós költségvetésből" addig, amíg tagállamok várnak a pénzükre.

A Dunaferr megmentésének lehetősége volt a célja a vitatott környezetvédelmi rendeletnek, amelyet sokan - Gulyás Gergely szerint tévesen - az akkumulátorgyárakra is érvényesnek véltek.

Lesz újra hatósági benzinár?

A kormány még nem döntött a városi CSOK helyét átvevő támogatásokról. A cél az alacsony kamat, a gyermekek megszületésével a hitel támogatássá válna.

Nem csak új lakás vásárlására lehet majd felhasználni az új támogatást. Részletek ezen túl még nincsenek, de úgy fog dönteni a kormány, hogy január 1-jével, a mostani CSOK kifutása után már elérhető legyen az új támogatási forma - árulta el Gulyás Gergely.

Lesz-e újra benzinárstop, mi lesz a jövedékiadó-emeléssel?

A kormány kezében ott van a hatósági ár eszköze 

mondta Gulyás Gergely, aki szerint az eszközök bevetését meg kell fontolni. A cél az, hogy ne Magyarországon legyen a régióban a legdrágább a tankolás, ne kelljen többet fizetni, mint Szlovákiában, Romániában vagy Szlovéniában.

Nincs olyan konkrét ár, amelynél lépne a kormány, a lakosság és a gazdaság teherbíróképességét fogják figyelemben venni.

Fővárosi ügyek és bajok

A főváros szolidaritási adójáról Gulyás Gergely elmondta, hogy Budapestnek mindenképpen be kell fizetnie a vitatott 58 milliárd forintot, annak ellenére, hogy ideiglenes jogvédelmet kapott a fővárosi önkormányzat, nem tudja elképzelni, hogy bármilyen bíróság ezzel ellentétes döntést hozna, mivel a fizetési kötelezettséget törvény írja elő.

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető egy zavaros, még VIII. kerületben kötött tanácsadói szerződése ügyében a miniszter azt mondta, Pikó András "valótlant állított", és valós tényt hamis színben tüntetett fel. Az igazság szerinte az, hogy egy tábor felújításának terve állt a háttérben, a VIII. kerületi gyerekek táborozhattak volna itt, de a polgármesterváltás után nem folytatták a projektet.

 

 

Lengyelország, Koszovó

A gabonán kívül is fenntartják az ukrán termékekre vonatkozó korlátozásokat, de újabb termékek egyelőre nem kerülnek ebbe a körbe.

Gulyás Gergely magánvéleménye az, hogy a lengyel kormány azt gondolja:

"Ukrajna hálátlan".

Mi a helyzet Koszovóban?

Mindent meg kell tenni azért, hogy ne legyen vérontás a következő hónapokban és években Koszovóban az etnikai feszültségekből - válaszolta a miniszter, aki szerint akár évtizedekig is szükséges lehet a békefenntartók jelenléte.

Svéd csatlakozás?

"A svédeknek ez nem fontos, úgy látszik"

- válaszolta arra a kérdésre Gulyás Gergely, hogy ha Törökország megszavazza  a svéd NATO-csatlakozást, akkor tényleg Magyarország lesz-e a korlátja a skandináv ország belépésének. A miniszter szerint ez bizalom kérdése.

Tanárbérek, euróbevezetés, szélenergia

Lesz pedagógus-béremelés uniós pénzek nélkül is, de persze nem olyan mértékű, mint azokkal lenne. Egyes térségekben így is 20-25 százalékos emelést ígért Gulyás Gergely jövőre.

A szélerőművek esetében ahhoz ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy települések határától egy kilométeren belül ne lehessen ilyet létesíteni. A miniszter elmondta, hogy az Unió azt szeretné, hogy az uniós szabályokat vegyük át, folynak a tárgyalások.

Az euró bevezetésének kérdését akkor lehet felvetni Gulyás szerint, hogy ha Magyarország eléri az Európai Unió átlag gazdasági teljesítményének 85-90 százalékát, addig ennek nincs értelme.

Jobb a svédeknek, ha nem szavaz most a parlament

Visszatérve a svéd csatlakozáshoz:

Kevés a hajlandóság a kormánypárti frakciókban, hogy szavazzanak erről,

"és ez talán jobb is most a svédeknek így"

- tette hozzá Gulyás Gergely, arra utalva, hogy jelenleg nem olyan a hangulat a kormánypárti képviselők körében, hogy szívesen ratifikálnák a svédek belépését a NATO-ba.

Lassan mondja a miniszter nem lesz bankadó-emelés, sem megszorítás

A népszámlálási adatok szerint csökken a vallásosok száma, miért támogatja ennek ellenére egyre nagyobb mértékben az egyházakat a kormány, kapta a kérdést Gulyás Gergely.

Még mindig magas a felekezetekhez tartozók száma, és különösen a római katolikusoké, a miniszter szerint pedig jobb színvonalú a közszolgáltatás, ha az egyházak nyújtják állami pénzből.

Bankadó? A frakció nem támogatja az emelést, de Varga Mihály sem erről beszélt Gulyás Gergely szerint.

A kormány azt szeretné, hogy a bankok több hitelt helyezzenek ki,

jobban jár a magyar gazdaság, ha beindul a hitelezés, mint ha további elvonásokkal sújtanák a magyar bankrendszert,

hiába realizálnak a szereplők jelentős profitot.

A költségvetési hiánnyal kapcsolatban annyit tartott fontosnak elmondani a miniszter, hogy nem lesz megszorítás.

Tiszteletben az erő

Gyengítené a NATO-t, ha olyan államok kerülnek be, ahol

"a minimális tisztelet sincs meg más, régebbi tagállamok irányába"

- válaszolta a miniszter arra a felvetésre, hogy Oroszországon kívül kinek érdeke a svéd NATO-csatlakozás akadályozása, és hogy erősebb lenne-e a szövetség a svédek belépésével.

Lesznek különböző történelemfelfogások, mondta el Gulyás Gergely arról a svéd oktatófilm és az 1956-os forradalmat "lefasisztázó" orosz tankönyv összevetéséről. de a magyar kormánynak azzal van baja, hogy mit tanítanak a svéd iskolánkban hazánkról.

Primitívek az Európai Bizottság kérdései, hamarosan jöhet a pénz

Milyen beavatkozás lesz a hiány csökkentésére, ha nem megszorítás. A hiány és a GDP-arányos adósság is elszállhat?

Államadósság mérséklődésére számíthatunk, mivel a háromnegyede már forintban van az adósságnak, így az inflációval ez is csökken.

Október elején-közepén értékelik, hogy a hiánycélt emelni kell-e a harmadik negyedév adatai alapján. Az uniós pénzek jelentősen enyhítenének a helyzeten. A Bizottság

"izzadtságszagú, primitív kérdései"

alapján arra számít, hogy közel vannak a kifezetések, ha Lengyelországban nyernek a kormánypártok, akkor hirtelen teljesülnek majd a Bizottság feltételei.

Jövőre nagy terhet jelenthetnek az inflációkövető állampapírok a költségvetésnek, de a már megvett papírok esetében nem lehet változtatni a feltételeken.

Fogadhatunk a reptér megvásárlására, biztat Gulyás Gergely

Jegybank nem tudott megbirkózni az infláció csökkentésének feladatával, ezért vette át ezt a feladatot  a kormány, és ennek már most ősszel eredménye lesz,

"jövőre pedig már nem lesz ilyen problémánk",

de ez nem jelenti, hogy Matolcsy Györgyöt alkalmatlannak tartaná a kormányfő - válaszolta az Mfor kérdésére Gulyás Gergely.

Még egyeztetnek a jegybank adósságát átvállaló törvény ügyében.

"Nincs róla információm"

- állította Gulyás Gergely arról, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal építkezéséről irányítottak-e át erőforrásokat a győri vonal felújításához. Szerinte ez nem befolyásolja a belgrádi vonal építését, amire szerződés van érvényben.

Sok forrás fog a MÁV rendelkezésére állni, uniós források is várhatók a kötött pályás közlekedés fejlesztésére. Következő hetekben, hónapokban elfogad a kormány egy, a fejlesztési irányokat évekre meghatározó koncepciót.

Nem hagyta a kormány "lerohadni" a MÁV vonalait és szerelvényeit a miniszter szerint, aki büszke arra, hogy ahol volt felújítás, ott többen használják a vasutat, mint korábban.

Nagyon-nagyon magas az esély a kézfogásra, nyugodan fogadhatnak rá, egyetlen vitás kérdés van csupán, a vételárról megegyezés ügyében jól állunk

- árulta el lapunk kérdésre a miniszter a Liszt Ferenc repülőtér megvásárlásának ügyéről.

Orbán Viktor pekingi céljai

Közvetíteni próbál-e majd Kínában az EU és Kína között Orbán Viktor pekingi látogatása idején? Amennyire ezt Magyarország európai ereje engedi - válaszolta Gulyás Gergely, aki szerint az ország álláspontja az, hogy a szabadkereskedelem az jó, és a lehető legkevesebb korlát álljon a cégek előtt, legyenek azok kínaiak, európaiak vagy amerikaiak. Persze vannak stratégialiag fontos, védett területek, ahova más "nem teheti be a lábát".

 

Nem mondja el Gulyás Gergely, mit csinált a miniszterelnök a Ferencvárosban

Mit keresett egy ferencvárosi bérház előtt Orbán Viktor, készpénzzel a kezében?

"Bulvár-kormányinfót nem tartok, és nem is készülök erre"

- lőtte le a kérdést a miniszter, aki szerint  a miniszterelnök magánprogramjai nem tartoznak senkire.

Csak javaslatok vannak

Vannak javaslatok a szuverenitási törvény elemeire, de tervezet még nincs. A melegek kitiltása a hadseregből vagy a Pride-felvonulás korlátozása nincs ezek között a miniszter szerint.

A Dunaferr megmentéséhez fontos, hogy egyedileg meg lehessen tenni, hogy lehetőséget kapjon a cég a környezetszennyezés beszüntetésére bírság és a tevékenység leállítása nélkül.

Kárpátaljai magyarság

Nem tudja Gulyás Gergely, hogy hajlandó-e Ukrajna a magyar kisebbség jogait garantáló törvényeket, de addig Ukrajna semmilyen támogatásra nem számíthat Magyarország részéről.

Megemelik a készpénzfelvételi limitet?

Nagyon kevés tanár távozott a státusztörvény miatt,

talán 700 körül vannak,

akik nem újították meg a jogviszonyukat, ennél egy átlagos nyáron több pedagógus szokott távozni Gulyás Gergely szerint.

Nem tud, és nem is akar tudni a miniszter arról, hogy Orbán Viktor és más kormánypolitikusok tényleg a TV2 egyik műsorát reklámozták-e a közösségi médiában.

Nem akarja a kormány visszaszorítani a készpénzfelhasználást a kormány, mert Gulyás Gergely szerint a kizárólagos digitális fizetések lehetővé tennék "központoknak" a világban, hogy teljes személyiségprofilunkat felrajzolják.

Ennek jegyében Gulyás Gergely támogatná, hogy a jelenlegi, 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet megemeljék.

 

 

Vétózzuk, ha a vétójogunkat akarják

Nem fél attól Gulyás Gergely, hogy Magyarország uniós vétójogát elvehetnék egyes kérdésekben, hiszen ehhez is egyhangú döntésre lenne szükség, és ehhez nem fog a magyar kormány hozzájárulni - ezt az uniós döntéshozatal átalakításáról mostanában felröppent elképzelések kapcsán mondta.

Az akkumulátorgyárakra a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok vonatkoznak.

A jegybank független, a döntéseire ráhatása nincs a kormánynak, nincs szó Matolcsy Györg leváltásáról, még ha az infláció elleni küzdelemben elégtelennek is bizonyultak intézkedései. Ez vonatkozik arra is, hogy felelősen gazdálkodott-e a közpénzekkel a jegybank.

Tiszteletben kell tartani az örmények jogait Hegyi-Karabahban.

Nem konkrét dolgot várunk el a svédektől, hogy megszavazzuk a NATO-csatlakozást. Tiszteletet és megbecsülést várunk el, és Gulyás szerint a svéd kormány tudja, hogyan kéne ezt bemutatni, őket kell erről megkérdezni.

 

Itt a vége

Véget ért a Kormányinfó, köszönjük a figyelmet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!