2006. november 17. 12:41
Fokozott élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket kezdenek a szakemberek november 20-tól annak érdekében, hogy az ünnepek közeledtével az emberek biztonságosan fogyaszthassák az élelmiszereket - mondta Süth Miklós országos főállatorvos. A szakember szerint az ország élelmiszerbiztonság területén az európai középmezőnyhöz tartozik, minőségileg a magyar termékek átlagosan 10-12 százaléka esik kifogás alá.
2006. október 5. 12:41
A mesterséges vegyi anyagok szigorúbb szabályozását kéri az Európai Uniótól a nemzetközi természetvédelmi szervezet (WWF).
2006. szeptember 28. 06:41
Az egy-két lebukás ellenére a feketegazdaságban nem nagyon ellenőrzik a termékek minőségét, ami óriási élelmiszer-biztonsági kockázatokkal jár.
2006. augusztus 31. 13:01
Megkezdte működését a Fogyasztói Bojkott Bizottság, amelyet a 46 civil szervezetet tömörítő Társadalmi Unió hozott létre az egészségre veszélyes áruk elleni harc új eszközeként. A bizottság bojkottot csak végső eszközként hirdet a forgalomba hozott egészségre veszélyes, illetve rossz minőségű áruk ellen, alapvető elve a bojkott elkerülése.
2006. augusztus 25. 07:11
Hivatalosan augusztus elseje óta létezik az a feketelista, amelyre az ételmérgezésben ludas vendéglátóegységek, illetve közétkeztető cégek kerülnek fel - közli a Népszabadság.
2006. augusztus 14. 13:31
Vezető indiai iparvállalati képviselők szerint jelentős hátrányokat szenvedhet az ország gazdasága, beruházásokat riaszthat el a kólabotrány. Az ázsiai ország hat államában a közelmúltban betiltották a Coca Cola és a Pepsi termékeinek árusítását, mert az üdítőitalban helyi vizsgálatok szerint mérgező szereket találtak.
2006. augusztus 11. 09:36
Az Európai Unióban az élelmiszerbiztonsági kockázatokról szóló tagállami bejelentések száma 2005-ben 22 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Bizottság élelmiszer és takarmány gyors veszély jelzési rendszerérének (RASFF) 2005. évi adatait.
2006. augusztus 7. 15:21
A fogyasztóvédelmi hatóság felügyelői az idei évben - a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal által koordinált vizsgálat keretében - fokozott ellenőrzést tartottak a Forma-1 Magyar Nagydíj területén működő vendéglátóipari egységek tevékenységéről.
2006. augusztus 4. 15:31
Összehangolt ellenőrzést végeznek az élelmiszer-ellenőrző és a fogyasztóvédelmi hatóságok a Sziget Fesztiválra kitelepült vendéglátóipari egységek körében - közölte a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal pénteken.
2006. augusztus 4. 05:01
Növényvédőszer-maradványokat találtak az Indiában forgalmazott Coca-Cola és Pepsi üdítőitalokban – ezt egy helyi környezetvédelmi csoport közölte, rámutatva az ország gyenge élelmiszerbiztonsági törvényeire.
2006. augusztus 3. 08:11
A Pest Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség - a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség közreműködésével - az idén is kiemelt figyelmet fordít a Forma-1 Magyar Nagydíj helyszínére kitelepült vendéglátóipari egységek ellenőrzésére.
2006. április 28. 16:01
A húsvétot megelőző néhány hétben az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok csaknem 20 ezer kereskedelmi egységet ellenőriztek, és az ellenőrzések nyomán valamivel több mint háromezer esetben bírságoltak összességében több mint 345 millió forint értékben - tájékoztatott Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.
2006. április 26. 07:31
Az élelmiszerforgalamzók megkövetelik az ellátási lánc minden szereplőjétől a nyomonkövethetőséget. Ennek érdekében minden információ rögzítésére szükség van – áll a Napi Gazdaság szerdai számában.
2006. március 24. 09:41
A Globus Konzervipari Rt. további adatokat kért a Greenpeace környezetvédő szervezettől az általuk kifogásolt génkezelt összetevőket (GMO) tartalmazó termékekről, hogy kivizsgálhassa az azokhoz felhasznált alapanyagokat.
2006. március 23. 05:31
A Lidl is kivonta áruházaiból azokat a konzerveket, amelyek a Greenpeace környezetvédő szervezet szerint génmódosított összetevőt (GMO) tartalmaznak - közölte a Lidl Magyarország Bt.
2006. március 22. 05:15
Génmódosított összetevőt a megengedettnél magasabb arányban tartalmazó húskonzervekre ragasztottak figyelmeztető címkéket a Greeneace aktivistái kedden egy Tesco áruházban. Az érintett cégek egyike vitatja, de kivizsgálja, hogy valóban a jelzés nélkül megengedettnél nagyobb arányban tartalmazott-e génmódosított összetevőt terméke.
2006. március 14. 05:31
Honfitársaink többsége kifejezetten fontosnak tartja az üzletek polcain található élelmiszerek minőségét, viszont nem bír kiemelkedő jelentőséggel, hogy az élelmiszerek magyar eredetűek-e. Többségünk nincs tisztában az élelmiszerbiztonság kifejezés jelentésével és tartalmával - derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet kutatásából.
2005. december 23. 05:01
Több mint 25 millió forint bírságot szabott ki kiemelt ellenőrzés során decemberben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszer-ellenőrző hatósága. A rostán egy tonna pisztácia, savanyúság, libamáj és több mint három tonna élő hal is fennakadt.
2005. december 9. 16:01
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomási Hálózata az ünnepek idején fokozottabb figyelmet fordít a szezonális termékek ellenőrzésére. Vizsgálták az élő hal, a húsipari termékek, a virsli, a szaloncukor és a csokimikulások élelmiszerbiztonsági és minőségügyi megfelelését.
2005. szeptember 28. 08:21
Az mfor.hu hazai szuper- és hipermarketeket vizsgáló szavazásán a legtöbb kategóriában a Cora győzött. Olvasóink többsége elégedetlen a magyar piacon jelenlévő üzletekkel, amelyek szerintük nem eléggé vevőcentrikusak, és a tisztasággal is hadilábon állnak.
2005. szeptember 5. 09:11
Előfordulhatott Önnel is, hogy hosszú sorokat kellett kiállnia az áruház kasszájánál, "véletlenül" elfelejtett visszaadni egy ezrest az eladó vagy éppen lejárt minőségű áruval szolgálták ki. Itt most jól beolvashat az áruházaknak: szavazzon az mfor.hu-n a hiper- és szupermarketekre, mondja el tapasztalatait a bevásárlásokkal kapcsolatban!
2005. augusztus 24. 12:21
A Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) új, fontos szabvány bevezetésével támogatja az élelmiszeripart. Az év során várható az "Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek - Követelmények" elnevezésű ISO 22000 szabvány kiadása. A DNV (Det Norske Veritas), az élelmiszeripari tanúsítások terén szerzett tapasztalatainak köszönhetően, egyike volt azon szakértői munkacsoportoknak, amelyek részt vettek a szabvány előkészítésében. Az előzetes auditálási szolgáltatások, illetve tanfolyamok már elérhetőek a vállalatnál.
2005. augusztus 24. 08:41
Vásárlás előtt tanácsos alaposan végigmustrálni a kiszemelt élelmiszertermékeket, hogy asztalhoz ülvén ne érjék meglepetések az embert, derül ki az mfor.hu összeállításából.
2005. augusztus 11. 06:41
Az utóbbi hetek élelmiszer-biztonsági ellenőrzésein néhány hazai húsüzem már lebukott, ezért szeptembertől egészen szilveszterig további razziákra lehet számítani, olvasható a Népszabadságban.
2005. augusztus 8. 07:11
Divattá vált az utóbbi időben az egészségkárosító E-számok listaszerű közzététele. A tudományos alapot nélkülöző, hamis listák hátterében valószínűleg konkurenciaharc áll, írja a Napi Gazdaság.
2005. augusztus 3. 09:31
Az élelmiszer ellátási lánc integritásának biztosítása óriási jelentőséggel bír az élelmiszer előállítással, forgalmazással, feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó szervezetek számára. Az integritás bármely problémája drámai hatással lehet vállalatokra, iparágakra, sőt, esetleg egyes országok teljes gazdaságára is.
2005. július 6. 11:11
A Lidl eljárási hibát vétett, amikor elszállította a szentendrei üzletben a már korábban vizsgált és zárolt mélyfagyasztott szalmonellagyanús csirketerméket, közölte a lánc szerdán. Az egységet még kedden záratta be a város jegyzője.
2005. június 23. 05:20
A két és fél éves futamidőt követően június közepén véget ért az a német-magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal elnevezésű, két részből álló uniós élelmiszerbiztonsági twinning-program, amelyet a két ország megállapodását követően hoztak tető alá a szakértők.
2005. május 27. 11:31
A magyar élelmiszerbiztonsági helyzet kiállja az Európai Unió országaival való összehasonlítást - mondta Szeitzné dr. Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója pénteken Budapesten újságírók előtt. A főigazgató szerint az élelmiszerbiztonság az utóbbi években ugyanúgy, mint korábban Nyugat-Európában, Magyarországon is nagy figyelmet kap.
2005. május 17. 10:11
Napjainkban a kereskedelmi láncok egyre szélesebb körben használják az önkéntes élelmiszer-biztonsági szabványokat annak érdekében, hogy bizonyítsák: megfelelnek a különböző vevői követelményeknek. Azok alkalmazása segíti a hazai vállalatokat abban, hogy felkészüljenek az EU-csatlakozás utáni éles piaci versenyre.
2005. április 6. 10:11
Kínában 88 élelmiszerben, illetve alapanyagban bukkantak rákot okozó "Sudan I" színezőanyag nyomára, közölte szerdán a kínai egészségügyi minisztérium.
2005. február 23. 15:01
Több mint háromszáz húsfeldolgozással foglalkozó romániai üzemet állított le az ország állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatósága. Az ok: azoknak nincs átalakítási programjuk, mely révén megfelelhetnének az EU vonatkozó normáinak.
2004. december 15. 10:31
Ha az élelmiszerüzlet, amelyben vásárolunk, igyekszik egészségesebb típusú ételeket tartani kínálatában, azzal sokat tesz a vásárlók egészségéért, állítja a brit fogyasztóvédelem.
2004. november 22. 06:00
Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának ellenőrző szervezete nem talált különösebb problémát Magyarországon a múlt héten végzett utóellenőrzése során - tájékoztatott Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal vezetője, miután az EU-ellenőrök elutaztak Magyarországról.
2004. november 16. 06:59
Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Élelmiszer és Állatorvosi Hivatalának (FVO) szakértői hétfőtől péntekig ötnapos, hónapokkal ezelőtt bejelentett ellenőrzést tartanak Magyarországon.
2004. szeptember 23. 09:02
Magyarországon egyre több vállalkozás alkalmazza az élelmiszerek biztonságát szolgáló HACCP-rendszert, amelynek bevezetése az aggodalmakkal ellentétben nem vitte csődbe a vállalkozásokat.
2004. június 14. 13:51
Megkezdődtek az idegenforgalomi főszezon alatti fogyasztóvédelmi ellenőrzések - közölte Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF)főosztályvezetője. A vendéglátóipari ellenőrzés részeként a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer kiépítettségét is feltérképezik.
2004. május 24. 07:55
Szakmai körök becslése szerint a hazai vendéglátóhelyek negyedénél még nem vezették be az ételkészítés minőség-ellenőrzését szolgáló, május 1-jétől kötelező HACCP-rendszert. A nyáron a fogyasztóvédelem és a népegészségügyi szolgálat is ellenőrzi a rendszer működését.
2004. április 8. 14:04
A magyar fogyasztóvédelmi szabályozás teljes egészében megfelel az Európai Unió előírásainak - hangsúlyozta Kozák Tamás, a Gazdasági és Közlekedési minisztérium fogyasztóvédelmi és kereskedelmi főosztályvezetője.
2004. április 1. 10:33
A gazdasági minisztérium több, mint mint 160 millió forintos támogatást adott a HACCP élelmiszerbiztonsági szabvány bevezetése kapcsán felmerülő eszközök beszerzésére.
2004. március 5. 12:10
Exporttilalmat és üzembezárásokat helyeztek kilátásba uniós tisztviselők a csatlakozó kelet-európai országokban az élelmiszeripari üzemek higiéniai hiányosságai miatt.
2004. március 4. 05:52
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség előrehozta a tej, a tejtermékek és a tejimitátumok vizsgálatát éves tervében a jelenleg kialakult helyzetre való tekintettel.
2004. február 20. 06:28
Az elhízás elleni küzdelem jegyében a brit hatóságok fontolóra vették, hogy megadóztatják a magas zsírtartalmú élelmiszereket.
2004. február 12. 12:31
A mai modern világban az emberek többsége életéhez mások által gyártott, készített termékeket használ. Az elmúlt időszakban tapasztalt fertőzések, illetve az azok elleni nem kellő védekezés vádja ismát ráirányította az élelmiszerbiztonsági szabványokra a figyelmet.
2004. január 16. 13:09
Az Európai Bizottság most elfogadott határozataitól azt remélik, hogy javul a kereskedelem és a fogyasztók helyzete. Az új szabályok Magyarországot is érintik.
2004. január 15. 11:36
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) kézikönyvet jelentetett meg az élelmiszer-forgalmazóknak a HACCP-rendszer kialakításának segítésére - közölte Kozák Tamás, a GKM fogyasztóvédelmi és kereskedelmi főosztályának vezetője.
BÉRkalkulátor 2024 ÚJ
Rezsikalkulátor
KATA és átalányadózás kalkulátor
EKHO kalkulátor
Nyugdíj megtakarítás
Szabadság kalkulátor
Cafeteria kalkulátor
CSED, GYED és GYES kalkulátor
CSOK kalkulátor
Kisvállalkozói kalkulátor 2024
KATA kalkulátor
KIVA kalkulátor 2024
CSED, GYED, GYES kalkulátor
Ingatlan bérbeadási kalkulátor
Betegszabadság és Táppénz kalkulátor
Ingatlanértékesítési adókalkulátor