2021. október 29. 10:29
Továbbra is nagyon nehezen találnak munkaerőt a vendéglátósok, a pályát elhagyó munkavállalók többsége ugyanis egyelőre nem akar visszatérni, hanem a biztosabb megélhetést választja.
2021. október 13. 08:44
Mégis lehet majd lángost sütni szakács végzettség nélkül.
2021. október 12. 08:16
Pedig az ITM szerint azt előzetes egyeztetések után dolgozták ki.
2021. október 11. 14:12
Szeptember elseje óta él az a rendelet, amely szakképesítéshez köt több konyhai munkát is.
2021. szeptember 15. 08:27
Pintér Máté 306 millió forintért, hitel nélkül vásárolta meg a Felix Kitchen & Bart üzemeltető céget.
2021. szeptember 10. 13:13
100-150 éves működés után egy koronavírus-járvány kellett ahhoz, hogy Budapest híres kávézói, éttermei közül többen átmenetileg vagy örökre bezárjanak. Még a tőkeerős háttérrel rendelkezők is bajba jutottak.
2021. szeptember 6. 18:14
Az egyik új Michelin-csillag a belvárosi vendéglátás nagymenőjének, míg a másik csillag egy ismert televíziós szakács-celebnek a környezetében landolt.
2021. szeptember 5. 06:02
Bár sokan temetik az irodaházakat, nem mindenki van ezzel így. Ezért lehet, hogy egyre több szolgáltató bérli ki magának a földszintet. És csodák csodája: van köztük étterem is.
2021. augusztus 12. 11:44
A Magyar Közlönyben megjelent határozatból ezt is ki lehet olvasni. A fürdőturizmusnak pedig 3 milliárdos keret nyílik meg.
2021. július 27. 06:54
A Központi Statisztikai Hivatal friss szakági helyzetképében úgy fogalmaz, "markáns" volt a visszaesés, de a konkrét számok láttán inkább a "gigantikus" és a "tragikus" jelzők tűnnek a megfelelő megoldásnak.
2021. július 23. 09:37
Hosszabb távon egy különleges szállás- és egy új gasztróprojekttel bővítené meglévő portfólióját Gerendai Károly – erről maga az üzletember beszélt lapcsoportunk Klasszis Klubjának találkozóján. Kitért arra is, hogy jelenleg lasszóval is alig lehet munkaerőt fogni, kevés a vendég, áremelés pedig szóba sem jöhet. Gerendai Károly általában hajlik az oltások kötelezővé tételére, ugyanakkor szerinte a vendéglátás nem veszélyesebb ilyen szempontból, mint sok más iparág.
2021. július 22. 15:55
Klasszis Klub rendezvényünk fő témája ezúttal a vendéglátóipar túlélése. Kövesse az eseményünket online!
2021. július 22. 09:27
Klasszis Klub rendezvényünk fő témája a vendéglátóipar túlélése lesz.
2021. július 13. 10:25
A szállodák munkaköri átcsoportosításokkal próbálnak talpra állni a nyitás után.
2021. július 13. 09:33
A pandémia lenullázta a vendéglátóipart, de a statisztikai adatokból nem úgy fest, hogy tömegesen dobták volna be a törülközőt a vállalkozók. Klasszis Klub online találkozónk következő vendége, Gerendai Károly segítségével igyekszünk első kézből informálódni a szakma állapotáról, ideértve a fesztiválipart is.
2021. július 8. 11:54
Augusztus 1-től új szabályok alakítják a vendéglátóhelyek italbeszerzéseire vonatkozó szerződéseket, illetve a beszállítók kiválasztását. A Gazdaság Versenyhivatal arra hívja fel az érintett vendéglátósok figyelmét, hogy időben készüljenek fel a jogszabályi változásokra.
2021. június 5. 07:54
A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli korlátozások további enyhítését jelentette Belgium, június 9-től egyebek mellett megnyithatnak az éttermek és bárok belső helyiségei is, a mostanáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre.
2021. május 28. 13:36
Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.
2021. május 20. 05:07
Aki most akar üzlethelyiséget nyitni, bőven talál megfelelőt a belvárosban. A CBRE szakértője szerint az éttermesek, a minőségi szolgáltatást nyújtók és a Blaha környéki egységek lehetnek a járvány utáni világ nyertesei. A jó világ nem jön el azonnal, egyelőre a nagy bérbeadók kedvezményeket kénytelenek adni.
2021. május 19. 19:19
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
2021. május 6. 07:34
A 2021. évi növekedés 5 százalékos lehet, áprilisban a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig afölé pattant vissza – nyilatkozta a Trend FM-nek, Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán.
2021. április 26. 17:01
A múlt héten benyújtott salátatörvényben bújik meg a rövidke módosító paragrafus.
2021. április 25. 09:02
Azért még senki ne engedje el magát teljesen, figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek.
2021. április 23. 05:09
Egyelőre nem jellemző Magyarországon, hogy a cégtulajdonosok tömegesen adnák el a vállalkozásaikat, a nyár közepére azonban változhat a kép, ha nem sikerül stabilizálni a bedőlés szélére került vállalkozások helyzetét. Vevői oldalon a kormány kedvencein kívül képbe kerülhetnek nyugati és ázsiai befektetők is.
2021. április 21. 16:55
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
2021. április 21. 14:15
A program eddig 167 ezer ember állásának megtartását segítette.
2021. április 19. 15:59
Ezrek hagyták ott a vendéglátózást Nagy-Britanniában a korona-lezárások alatt, a vendégmunkások hazamentek, a hazaiak más szektorban helyezkedtek el. Arról nincs szó, hogy teljesen elfogyott volna a vendéglátós munkaerő, de a pubok és az éttermek jelentős kihívásokról számolnak be a dolgozói létszám megrövidülése miatt.
2021. április 18. 12:06
Jövő héten kinyitnak a vendéglátóhelyek teraszai, egy hónapon belül talán az éttermek is újra fogadhatnak vendégeket. A vendéglátók ipartestületének elnöke óvatos újranyitásban bízik. Kérdés, mekkora lesz a kereslet, és a nyitást követő eufória lecsengése után hány vendéglátóhely tud életben maradni.
2021. április 18. 10:37
A jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken - véli a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
2021. április 16. 07:10
A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet a nyitás következő szakaszának főbb szabályairól.
2021. április 16. 05:47
Jövő pénteken már nyitnak a legnépszerűbb teraszos vendéglátóhelyek, milliárdos veszteségeket kell pótolni, de még az óvatos számolgatás a jellemző a piacon. Rosszabb Covid-számokkal lehet a nyitás, mint amikor a novemberi zárás volt.
2021. április 13. 05:46
Ahogy nő az oltottak száma, úgy nő az esélye annak, hogy májusban végre kinyitnak a hazai éttermek. Gerendai Károly szerint viszont a nyitás nem jelenti azt automatikusan, hogy rentábilisan is tudnak majd működni.
2021. április 12. 06:24
Hétfőtől minden bolt kinyithat Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást.
2021. április 3. 06:14
Egymást követő két hónapban maradt el az átlagkereset az egy évvel korábbitól. Fogyóban az ágazat tartaléka.
2021. február 22. 14:50
Alig egy évvel azután, hogy Mészáros Lőrinchez került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.
2021. február 19. 07:33
Az éttermek készülnek az újraindulásra, de legalább másfél-két hét kell, mire a korábbi formában ki tudnak nyitni.
2021. február 10. 14:01
A zenészek kifizetésénél viszont ennek megfelelően az idei évet söpri majd el a pandémia, vagyis ők kétszer szenvednek meg ugyanazért: tavaly nem koncertezhettek, idén ezért még jogdíjat se kaphatnak. Mindeközben kiugróan megnőtt az újonnan regisztrált alkotások száma a koronaévben, de ezek valószínűleg nem új dalok voltak, hanem a zenészek a félbemaradt számokat fejezték be a házi karanténban. Minderről az Artisjus tavalyi évét bemutató sajtótájékoztatón esett szó.
2021. február 10. 06:44
Gulyás Gergely az éttermeket, kávézókat, konditermeket említette az intézkedés bejelentésekor, de a rendeletből kiderül: más tevékenységet végző cégeket is mentesítenek a várt 4 helyett 5 hónapra a bérletidíj-fizetési kötelezettségek alól.
2021. február 5. 11:25
A pénteki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra. Bejelentette: az állami-önkormányzati ingatlanban működő éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetnie a következő 4 hónapban.
2021. február 4. 14:31
Bár komoly segítséget jelent a vendéglátóipari szektornak az állami bértámogatás módosítása, hiszen mára teljesen kifogytak a tartalékaikból, de félő, az idei nyár is olyan lesz, mint a tavalyi.
2021. február 3. 14:10
Éjjel megjelent az a kormányrendelet, melynek értelmében mától már nem utólag, hanem támogatási előlegként, egyfajta előfinanszírozás formájában kapják meg a bértámogatást a vendéglátó-, és szálláshelyek tulajdonosai, akik a lassú és bürokratikus eljárásrendre - a jelek alapján - a kormány szerint is jogosan panaszkodtak. Riportösszeállításunk, mely még a rendelet megjelenése előtt készült, arra kereste a választ, milyen esélyei vannak a közös tiltakozásnak, miféle támogatás nyújtana tényleges segítséget a bajbakerült vállalkozásoknak, és hogy a megszólaltatott vendéglősök kaptak-e olyan telefont, hogy esetleg átvennék tőlük nehéz helyzetbe került üzletüket.
2021. február 3. 07:55
Sok vendéglátós még januárban sem kapta meg a novemberben megítélt bértámogatást - a kormány most változtat a szabályokon, utófinanszírozás helyett előlegként adják oda a bértámogatást.
2021. február 2. 18:58
Úgy tűnik, mégsem marad kormányzati válasz nélkül az elmúlt napokban felerősödő elégedetlenség a vendéglátósok részéről. A kormányközeli napilap ugyanis úgy értesült: utófinanszírozás helyett előre megkapják az állami bértámogatást.
2021. január 29. 08:40
Március közepén kezdhetünk el gondolkodni arról, hogyan kezdjünk bele a lazításokba, mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió műsorában.
2021. január 21. 05:07
Szerkesztőségünk több forrásból is úgy értesült, hogy a vendéglátósok közül többen vannak olyanok, akik a mai napig nem kapták meg a kérvényezett bértámogatást. Pedig a papírokkal is rendben volt minden és a kérelmet is befogadta a hatóság. Az ipartestület szerint sem szórványos esetről van szó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont hallgat.
2020. november 29. 16:04
A pazar Nobu étterem séfjével, Schreiner Gáborral beszélgettünk arról, hogyan lehet túlélni a pandémia okozta válságot, vannak-e jó vendéglők Budapesten és mit lehet szeretni a japán konyhában.
2020. november 14. 10:07
A vendéglátósok számára különösen fontos rendelet jelent meg péntek éjjel a Magyar Közlönyben.
2020. november 10. 16:04
A koronavírus első hulláma után még nyitva maradt sörözők közül egyesek most adták fel végleg, mások viszont még házhozszállítással és az elvitel lehetővé tételével próbálkoznak – amennyiben ez utóbbihoz az Országgyűlés mai döntése zöld jelzést ad. Az éjféltől hatályos bezáráshoz való hozzáállást alapvetően befolyásolja, hogy a pub a főváros melyik részén helyezkedik el.
BÉRkalkulátor 2024 ÚJ
Rezsikalkulátor
KATA és átalányadózás kalkulátor
EKHO kalkulátor
Nyugdíj megtakarítás
Szabadság kalkulátor
Cafeteria kalkulátor
CSED, GYED és GYES kalkulátor
CSOK kalkulátor
Kisvállalkozói kalkulátor 2024
KATA kalkulátor
KIVA kalkulátor 2024
CSED, GYED, GYES kalkulátor
Ingatlan bérbeadási kalkulátor
Betegszabadság és Táppénz kalkulátor
Ingatlanértékesítési adókalkulátor