<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
13p

Visszapillantás cikkeink segítségével, hogy mi történt az egészségügyben 2021-ben, a pandémia második évében!

JANUÁR

Miközben zajlott a második hullám, ötmillió forintos jegyzett tőkével tavaly év végén bejegyezték az Oltóanyaggyár Zrt.-t, amely cégnek a kormány meghatározó szerepet szán a magyar vakcinagyártásban. 

Mivel a Parlament  megszavaza az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt, benne a hálapénz kivezetését is, a TILOS DOHÁNYOZNI mintájára elkészült az új logó, amelyen ez áll: TILOS A HÁLAPÉNZ. Az ötlet Eörsi Dániel budapesti háziorvosé, aki ilyen módon is szeretné transzparenssé tenni a törvénnyel szabályozott, január 1-jével életbe lépett ’új’ világot.

Egyértelmű és világos üzenet. Grafika: Fekete ÉmiEgyértelmű és világos üzenet. Grafika: Fekete Émi

Ebben a hónapban írtunk arról, hogy 2020 végén érkezett a Pfizer első szállítmánya, mellyel az idős otthonok lakóit, és az egészségügyi dolgozókat kezdték el oltani, s engedélyt kapott a Moderna és AstraZeneca is, de nagy várakozás előzte meg az egydózisú Janssen vakcinát is.

Még az első megemelt orvosi fizetések kifizetése előtt, nem sokkal az új egészségügyi szolgálati jogviszony (ESZJTV) életbelépésének március 1-jei határideje előtt a Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta aggályait és kérdéseit, melyeket elküldött az illetékes minisztereknek, államtitkároknak az ügyeletek és túlórák díjazásáról, a szabadságokról, a másod- és harmadállásokról, arról, hogy a bérszámítás alapját képező munkaévek számítása nem egységes, a kollektív jogokról, a végkielégítésről, az egyetemi klinikák és a nyugdíjas egészségügyi dolgozók sorsáról.

A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözölte, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat. Ugyanis a kormány 44,8 milliárd forintos adósságrendezésének köszönhetően csak 8,1 milliárd forint adóssága maradt az egészségügyi intézményeknek az újév kezdetén, ezért volt olyan kórház, amely nullszaldóval kezdhette a 2021-es évét.

FEBRUÁR

Már a hó elején az egészségügyi dolgozók 93 százaléka lvette fel a vakcinát. Útnak indítottak százezer adag orosz Szputnyik vakcinát Magyarországra abból a 2 millió adagból, amit 1 millió ember számára vásároltunk Oroszországtól.

A Privátbankár Lapcsaládhoz tartozó Piac & Profitnak nyilatkozott Vereczkei Péter, a Pfizer Magyarország Kft. ügyvezetője, aki többek között arról is beszélt, hogy tudott az amerikai cég első lenni a nyugati vakcinákat gyártók között. 

Miközben az Istenhegyi Magánklinika felvásárolta a Telki Magánkórházat, ismét elindult felfelé az adósságspirál. Az év eleji 8,1 milliárdról 19,4 milliárdra ugrott az egészségügyi intézmények tartozása.

Arról beszélt Dr. Lehoczky Gergely sebész, hogy miért nem írta alá a sok bizonytalansági tényezővel teli új egészségügyi szolgálati jogviszonyt. 2018-ban ugyanis már átélte, hogy a közalkalmazotti jogviszonyát honvédelmi alkalmazotti jogviszonyra kellett volna cserélnie. Egyik legnagyobb ellenérve az volt, hogy az orvosok bérrendezése hiába nagyszerű, számára elfogadhatatlan, mert az ESZJTV a többi egészségügyben dolgozó kolléga fizetését nem emelte meg egy forinttal sem. De hasonlóképpen nem tetszett neki törvénybe emelet átvezénylés. De bszéltünk olyan rezidenssel, aki szintén nem írta alá az új egészségügyi szerződését.

MÁRCIUS

Az új egészségügyi szolgálati jogviszony életbe lépésével egyes források szerint 5000, más források szerint 3500 dolgozótól vált meg a szektor, miközben a harmadik hullám egyre brutálisabb méreteket öltött. Összeállításunkban folyamatosan nyomon követtük, hogy emiatt mely kórházakban távoztak orvosok vagy egészségügyi szakszemélyzet, és arról is írtunk, hogy a TASZ-t hányan keresték fel a nagy döntés előtt.

Március 4-én Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a járvány miatti szigorításokat: április 7-ig bezárták az iskolákat, óvodákat, az alapvető élelmiszereket árusító üzletek, benzinkutak, patikák, drogériák kivételével március 8-22. között zárva tartottak a boltok, a konditermek bezártak, szabadtéren is kötelező volt a maszkhasználat, részlees kijárási tilalom lépett életbe és erősen ajánlott volt a home office.

Akik aláírták az új munkaszerződésüket, és maradtak a szektorban, el kezdhették kérvényezni munkáltatójuknál, hogy vállalhassanak másod- vagy harmadállást. Április 29-ig kellett benyújtani az erről való szándékot. A harmadik hullám olyan erővel dübörgött, hogy a kormány az orvostanhallatókat is bevonta az egészségügyi feladatokba.

Ekkor már ötödik hónapja nőttek a kórházi várólisták, hiszen 2020. november 9-én rendelte el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere a halasztható műtétek felfüggesztését. Így szürkehályogműtétre például már több, mint tízezren vártak. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogyan oltják a tanárokat, akik már régóta sérelmezték, hogy őket miért nem sorolta be a kormány az elsők között oltandók közé.

A Klasszis Klub vendége volt Lantos Gabrialla egészségügyi menedzser, az Új Világ Néppárt politikusa, aki szerint egyes matematikai számítások 500 fős napi halálozást jósoltak, de ő maga nem mert erre gondolni, véleménye szerint az már felérne egy tömeggyilkossággal. "Szerintem 300-ig fog elmenni" - mondta március 26-án Lantos.

ÁPRILIS

Hetekig vezette Magyarország a világon a Covid miatti halálozási listát, miközben paradoxon, hogy sokáig elsők voltunk az átoltottság tekintetében. Egy kisvárosnyi ember halt meg a harmadik hullámban, aminek sok minden lehetett a hátterében.  A 2,5 milliomodik oltás beadásánál megszületett a járványügyi intézkedések fokozatos feloldásáról szóló rendelet

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette a harmadik hullám csúcsát, mi pedig azokról a cégekről írtunk, melyek a lélegeztetőbizniszben érdekeltek.

Lapunk írt arról először, hogy 2 hónapos antitest-vizsgálatra kerestek Sinopharm-önkénteseket.

MÁJUS

Fixáltuk, hogy sorra fektetnek be a magánegészségügybe hazánk milliárdosai, Rahimkulov Ruszlan például a Szent Magdolna Magánkórházban szerzett magának érdekeltséget. 

Az egészségügyi szolgáltatási járulék 2020-ban 7710 forint volt, idén már 8000 forint, míg a 2022-es költségvetés megalapozásáról szóló törvényben már 8250 forintról van szó.

A Magyar Orvosi Kamara arra figyelmeztette a kormányt, hogy nem lehet az egészségügyi elláórendszert két két nap alatt megreformálni. Az EMMI vezetése ugyanis a Szakmai Kollégium tagozataitól 4 napos (két munkanapos) határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség. 

Féléves kényszerszünet után május 13-án újraindultak a halasztható műtétek. Ezért míg többezresre duzzadtak az állami egészségügy várólistái, addig a magánegészségügyben 30-50 százalékkal nőtt a páciensek száma. Lapunk vette észre elsőként azt a törvénymódosító javaslatot, amely jövő nyártól kizárólag állami meddőségi centrumok végezhetnek embrió beültetést.

JÚNIUS

Nyilvánossá váltak a magánegészségügyi intézmények tavalyi éves beszámolói, amelyek a koronavírus-járvány által megtépázott 2020-as évet rögzítik. Aki ügyes volt, annak a pandémia  is szépen növelte a számait. Másoknak ügyesnek sem kellett lennie, mert a leállt közegészségügyből a magánellátásba menekültek a páciensek.

Kiszivárgott az Országos Kórházi Főigazatóság (OKFŐ) egészségügy átalakításával foglalkozó dokumentuma, valamint egy másik is, amely szerint az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék 2022-től az addigra alaposan átszabott háziorvosi ügyeletet.

Június 15-én lejárt a vészhelyzet miatti felmondási tiltás az egészségügyben, melyre Kunetz Zsombor hívta fel a figyelmünket. A járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.

Ebben a hónapban átlépte a kritikus szintet a kórházi adósságok mértéke. Míg áprilisban 32, milliárd forintos adósságot húztak a kórházak maguk után, a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint májusban pedig már 41,8 milliárd forintot. 

Június 23-án azt a választ kaptuk a Koronavírus Sajtóközponttól, hogy mindössze öt delta variánssal fertőzött koronavírus beteg van Magyarországon. Arról is tudósítotunk, hogy jövő tavasszal leteszik a 300 milliárd forintért épülő dél-budai szuperkórház alapkövét – legalábbis június végén ezt mondta a a beruházó állami vállalat.

JÚLIUS

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán posztolta ki, hogy a 10 milliárd forintból mennyit kapnak a budapesti kerületek az Egészséges Budapestért Programban. Már a Debreceni Egyetemnek is lett alapítványa, képviselőjük beült a Nemzeti Oltóanyaggyárba. 

Kijöttek a Fővárosi Önkormányzat által végzett antitest-vizsgálatok eredményei, szerda reggel pedig a Semmelweis Egyetem kutatásainak számai is megjelentek. Megnéztük, van-e különbség a két vizsgálat között. 

Több, mint tíz ország 10 pontos ajánlást dolgozott ki az egészségügyi vezetők számára a Covid-19 járvány utáni visszarendeződéshez. Lantos Gabriella egészségügyi menedzsert, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja kommentálta lapunknak a tíz pontot. 

AUGUSZTUS

928 üresen álló háziorvosi praxis van Magyarországon, ezért szeptembertől elindítják a praxisközösségeket. 

Megnyílt az online időpontfoglalás a harmadik oltásra.

A brnói Unica Klinika vezetője és magyar koordinátora szerint igencsak megnőtt az utóbbi időben a magyar páciensek száma.

Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója azt mondta lapunknak, hogy 2020-ban közel negyedével estek vissza a transzplantációs beavatkozások, és a szervbeültetésre várakozók létszámára is rányomta a járvány a bélyegét.

SZEPTEMBER

Nyáron kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltását, a lapunknak nyilatkozó dolgozó arról beszélt, hogy emiatt hagyja ott munkahelyét. Bejelentették, hogy harminc százalékos plusz finanszírozást kapnak a kórházak a járvány alatt megugrott kórházi várólisták rövidítésére, és szeptember elsejétől visszaállítják az intézmények teljesítményfinaszírozását is, hogy ismét érdekeltté váljanak a kórházak abban, hogy minél több beteget fogadjanak. Azóta tudjuk, hogy a teljesítményfinanszírozást ismét eltolták.

Szeptember 6. reggel nyolc órától immár a Róbert Károly Meddőségi Centrum sem fogadhat magánpácienseket. Az orvostudományi egyetemeken kötelezővé tették az oltást. Sokan rájöttek, hogy a harmadik oltással a korábban Szputnyikkal beoltottaknak is megnyílhat az út nyugat felé. Szeptember 13-án így álltunk a negyedik hullám küszöbén.

A Fluart Innovative Vaccines Kft. illetékese azt mondta lapunknak, már gyártják a kormány megrendelésére az influenzára való vakcinákat. Hazánkban is lesz ivermektin-gyártás, erről a gyógyszert gyártó hazai cég társtulajdonosa beszélt lapunknak.

Első látásra csoda történt a magyar kórházakban: a július végi 46 milliárd forintos összesített tartozásukból augusztus végére 27,4 milliárd forintnyi tartozás lett. Mindez azért, mert a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, a további 9 milliárd tartozás pedig egy könyvelési trükkel tűnt el az összesítésből, mivel az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból.

OKTÓBER

Kemenesi Gábor virológust és Barát József újságírót közös könyvükről kérdeztük. Egy tövénymódosítás miatt kiderült, hogy befellegzik a gyógyszerpostának

Márki-Zay Péter nyerte meg az ellenzéki miniszterelnökjelölti választást, összegyűjtöttük, mit tervez az egészségügyben és az oktatásban, ha jövőre nyerne. A negyedik hullám három lehetséges forgatókönyvéről beszélt dr. Oroszi Beatrix epidemiológus. 

Sokan megdöbbenve vették tudomásul, hogy Gulyás Gergely és Merkely Béla annak ellenére kapott harmadik oltásként Janssent, hogy azt a hivatalos orvosi protokoll nem ajánlja.

Az egészségügyi struktúra átalakítása jegyében januártól szinte mindegyik városi kórház elveszti gazdasági önállóságát. Az intézkedés 60-70 kórházat érint, esetükben valamennyi gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladata a megyei, illetve a fővárosban a centrumkórházakhoz kerül. Az átalakítás pontos, több száz oldalas forgatókönyvét a múlt héten kapták meg a centrumok.

Kincses Gyula, a MOK elnöke lapunknak nyilatkozott arról, hogy a negyedik hullám intézkedései megkésettek és kevesek.

NOVEMBER

A legnagyobb lélegeztetőgépes megbízást behúzó cég, az Európa Ázsia Kft. egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést eredményezett úgy, hogy mindezt alkalmazottak nélkül bonyolította le. A negyedik hullám miatt elkezdték lemondani a halasztható kórházi műtéteket, miközben hiába volt aránylag nyugalmas nyarunk, semmit nem javultak a várólisták adatai. Sőt, fél év alatt brutálisan megnőtt a műtétre várakozók száma. 

A Klasszis Klub vendége volt Zacher Gábor toxikológus, a Hatvani Kórház munkatársa. Épp a beszélgetés közben jött a hír, hogy Gulyás Gergely végre bejelentette a zárt terekben való kötelező maszkviselést. Bár Zacher szerint is kevés és megkésett az intézkedés.

Svéd Tamás, a MOK titkára arról beszélt, hogy nem Bergamó-szerű összeomlás megy végbe a szemünk előtt, hanem szép lassan repedezik egyre a magyar egészségügy. Rég nem volt olyan sikeres a kormány járványügyi intézkedése, mint az oltási akcióhét, amely első napja magas részvétellel indult. Viszont megkongatták a vészharangot a magyarországi orvostechnikai szektor érdekképviseleti szervezetei. Év közben hiába keresték az illetékeseket, hogy fizessék ki a kórházi tartozásokat, válaszra sem méltatták őket. Azóta írásban kerestük a Belügyminisztériumot, az EMMI-t és a Pénzügyminisztériumot is emiatt, de nem reagáltak kérdésünkre.

DECEMBER

Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyisek kötelező oltásáról: ezek szerint a határozat nem alkotmányellenes. Az elején nagy svunggal induló oltási akcióhét lendülete alábbhagyott.

Kincses Gyula, a MOK elnöke egy konferencián arról beszélt, meg van az esély arra, hogy az állami egészségügy és a magánegészségügy kettészakadhat, ha az állami egészségügy egyre rosszabb szegényellátássá romlik, a tehetősebbek pedig egyre inkább a magán egészségügyet veszik igénybe.

Megérkezett Budapestre az 5-11 éveseknek való első Pfizer-szállítmány, hiszen már oltható ez a korosztály is, illetve karácsonyi meglepetésként a kormány 41 milliárd forintos konszolidációt hajtott végre a kórházi adósságokban, melyet régóta várt már az orvostechnikai szektor.

 

 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.